1515
Annons

Avgörande vägskäl för USA

Året efter Finanskrisen var jag med på en middag med ett dussin amerikanska senatorer under World Economic Forum i Davos. Splittringen var redan då mycket djup mellan demokraterna och republikanska.

Foto:Alex Brandon

Tio år senare fick vi alla se de overkliga bilderna när världens demokratiska högborg, amerikanska Kapitolium, stormades av en salig blandning av uppviglade extremrepublikaner. Sannolikt kommer de bilderna mer än något annat att symbolisera tiden med Donald Trump som president.

Men nu står USA inför ett vägskäl.

Antingen fortsätter splittringen av landet med mycket farliga konsekvenser för USA och resten av världen inklusive Sverige och våra ledande företag.

Eller så blev stormningen av Kapitolium ett uppvaknande för det stora landet i väst. Hit men inte längre! Är det någon president som ska kunna få den negativa amerikanska spiralen att vända och påbörja resan med att ena landet, är det högst sannolikt Joe Biden.

Det kommer att bli hans absolut viktigaste uppgift under sina fyra år som president.

Jag var själv med för fyra år sedan när Donald Trumps fokus efter installationen var att försöka bevisa att det var en större publik än när Barack Obama tog över.

Förhoppningsvis kommer Joe Biden att tala om viktigare saker i dag.

Detta är en artikel från Di:s analysredaktion. Dagens industris journalister måste rapportera privata aktieinköp till ansvarig utgivare, och innehavet får säljas tidigast efter en månad.

England blir Bidens första utlandsresmål

USA:s president Joe Biden.
USA:s president Joe Biden.Foto:Evan Vucci

USA:s nya president Joe Biden kommer att resa till Cornwall i England på G7-möte den 11-13 juni, i vad som blir hans första utlandsresa som president.

Det rapporterar BBC på fredagskvällen. Efter England stundar ett Natomöte i Bryssel den 14 juni.

Fokus för resan blir att återupprätta USA:s allianser och att revitalisera det transatlantiska partnerskapet, enligt Vita Husets budskap på fredagen.

Joe Bidens företrädare Donald Trump gjorde sin första resa som president till bland annat Saudiarabien och Israel, i maj 2017, medan Barack Obama ställde kosan till Kanada i februari 2009.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera