Annons

Avgörande besked i dag – de ska rädda Tysklands ekonomi

STRASBOURG. Två månader efter valet är Tyskland på väg att få en ny trepartiregering.

Frågan är nu om det blir en rödgröngul röra – eller en hållbar lösning som tar tag i problem som covid, klimat, pensioner, digitalisering och bostäder.

Olaf Scholz blir av allt att döma Tysklands nästa förbundskansler.
Olaf Scholz blir av allt att döma Tysklands nästa förbundskansler.Foto:Lisa Leutner

”Vi vågar mer framsteg” är mottot för Tysklands nya regering, som den blivande förbundskanslern Olaf Scholz presenterade på onsdagseftermiddagen. Efter en överenskommelse med De gröna och liberala FDP blir det första gången som Tyskland styrs av en så kallad trafikljusregering.

Enligt planen ska förbundsdagen rösta om den nya regeringen omkring den 8 december.

Klart besked dröjer dock till nästa vecka. Först ska De grönas omkring 125.000 medlemmar rösta om uppgörelsen. Partiledningen har fått kritik för att ha varit dåliga förhandlare, stukade efter att i valrörelsens slutspurt ha rasat i opinionen.

De två andra partierna har i sista stund sockrat erbjudandet till De gröna. Kolkraften ska vara avvecklad 2030, inte 2038 som var den tidigare planen. Tyskland ska vara klimatneutralt senast 2045.

Dessutom blir De grönas ena partiledare Annalena Baerbock enligt tyska tidningsuppgifter utrikesminister. Det har tradition. Partiveteranen Joschka Fischer höll posten med pondus 1998-2005. Den andra partiledaren Robert Habeck blir ekonomi- och miljöminister.

Liberalernas drivna partiledare Christian Lindner har försökt att i förväg komma överens med De gröna för att de två mindre partierna skulle slippa bli överkörda av det största partiet, vilket ofta har hänt.

Han får sannolikt sin önskepost och blir finansminister. Partiet har redan fått gehör för kravet på att inga skatter ska höjas för att täcka pandemihålen i statens kassa. Christian Lindner kan också driva på en långsam omläggning av pensionssystemet mot mer egenfinansiering och aktiedel, liknande den svenska modellen.

Liberalerna har också fått in skrivningar om snabbare digitalisering och minskad byråkrati, två efterlängtade åtgärder inte minst för företagen.

Socialdemokraterna vill uppfylla sitt vallöfte att minimilönen ska höjas från 9,60 till 12 euro i timmen. Det ger högre lön för omkring 10 miljoner arbetstagare.

Den nya regeringen vill också få fart på bostadsbyggandet. Målet är 400.000 nya bostäder per år.

Och skuldbromsen ska aktiveras på nytt från 2023.

Det är hög tid att den nya regeringen kommer på plats. Den har ett verkligt akut problem att ta itu med.

Sjutton dagar i följd har smittskyddsinstitutet RKI rapporterat ökad coronasmitta. På onsdagen rapporterades 66.884 nya fall, dubbelt så mycket som under de tidigare topparna för ungefär ett år sedan. Bara USA har nu fler nysmittade.

På tisdagen kikade nuvarande förbundskanslern Angela Merkel förbi för att trycka på skärpta restriktioner.

FDP:s förhandlare uppges motvilligt ha gått med på ett vaccinationskrav för vårdanställda - men satt sig på tvären mot ett generellt krav som grannlandet Österrike har infört. Där går gränsen för Liberalerna.

En oprövad regering ökar osäkerheten för det tyska näringslivet. Där har stämningen blivit allt sämre under hösten.

Onsdagens barometer från Ifo-institutet i München visade på den femte månaden i rad med sämre humör. Det är särskilt framtidshoppet som falnar. Sedan juni har värdet fallit från 103,8 till 94,5. Det är det lägsta värdet sedan vaccineringen tog fart i början av året.

Inte bara den skenande covidsmittan oroar. Den ihållande halvledarbristen bromsar industrin som väntar på att få fart på hjulen efter pandemin. Senast har VW-dottern Audi meddelat att man måste dra ned produktionen i två tyska fabriker.

Detta är en artikel från Di:s analysredaktion. Dagens industris journalister måste rapportera privata aktieinköp till ansvarig utgivare, och innehavet får säljas tidigast efter en månad.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera