1515

Avgörande besked i dag – de ska rädda Tysklands ekonomi

STRASBOURG. Två månader efter valet är Tyskland på väg att få en ny trepartiregering.

Frågan är nu om det blir en rödgröngul röra – eller en hållbar lösning som tar tag i problem som covid, klimat, pensioner, digitalisering och bostäder.

Olaf Scholz blir av allt att döma Tysklands nästa förbundskansler.
Olaf Scholz blir av allt att döma Tysklands nästa förbundskansler.Foto:Lisa Leutner

”Vi vågar mer framsteg” är mottot för Tysklands nya regering, som den blivande förbundskanslern Olaf Scholz presenterade på onsdagseftermiddagen. Efter en överenskommelse med De gröna och liberala FDP blir det första gången som Tyskland styrs av en så kallad trafikljusregering.

Enligt planen ska förbundsdagen rösta om den nya regeringen omkring den 8 december.

Klart besked dröjer dock till nästa vecka. Först ska De grönas omkring 125.000 medlemmar rösta om uppgörelsen. Partiledningen har fått kritik för att ha varit dåliga förhandlare, stukade efter att i valrörelsens slutspurt ha rasat i opinionen.

De två andra partierna har i sista stund sockrat erbjudandet till De gröna. Kolkraften ska vara avvecklad 2030, inte 2038 som var den tidigare planen. Tyskland ska vara klimatneutralt senast 2045.

Dessutom blir De grönas ena partiledare Annalena Baerbock enligt tyska tidningsuppgifter utrikesminister. Det har tradition. Partiveteranen Joschka Fischer höll posten med pondus 1998-2005. Den andra partiledaren Robert Habeck blir ekonomi- och miljöminister.

Liberalernas drivna partiledare Christian Lindner har försökt att i förväg komma överens med De gröna för att de två mindre partierna skulle slippa bli överkörda av det största partiet, vilket ofta har hänt.

Han får sannolikt sin önskepost och blir finansminister. Partiet har redan fått gehör för kravet på att inga skatter ska höjas för att täcka pandemihålen i statens kassa. Christian Lindner kan också driva på en långsam omläggning av pensionssystemet mot mer egenfinansiering och aktiedel, liknande den svenska modellen.

Liberalerna har också fått in skrivningar om snabbare digitalisering och minskad byråkrati, två efterlängtade åtgärder inte minst för företagen.

Socialdemokraterna vill uppfylla sitt vallöfte att minimilönen ska höjas från 9,60 till 12 euro i timmen. Det ger högre lön för omkring 10 miljoner arbetstagare.

Den nya regeringen vill också få fart på bostadsbyggandet. Målet är 400.000 nya bostäder per år.

Och skuldbromsen ska aktiveras på nytt från 2023.

Det är hög tid att den nya regeringen kommer på plats. Den har ett verkligt akut problem att ta itu med.

Sjutton dagar i följd har smittskyddsinstitutet RKI rapporterat ökad coronasmitta. På onsdagen rapporterades 66.884 nya fall, dubbelt så mycket som under de tidigare topparna för ungefär ett år sedan. Bara USA har nu fler nysmittade.

På tisdagen kikade nuvarande förbundskanslern Angela Merkel förbi för att trycka på skärpta restriktioner.

FDP:s förhandlare uppges motvilligt ha gått med på ett vaccinationskrav för vårdanställda - men satt sig på tvären mot ett generellt krav som grannlandet Österrike har infört. Där går gränsen för Liberalerna.

En oprövad regering ökar osäkerheten för det tyska näringslivet. Där har stämningen blivit allt sämre under hösten.

Onsdagens barometer från Ifo-institutet i München visade på den femte månaden i rad med sämre humör. Det är särskilt framtidshoppet som falnar. Sedan juni har värdet fallit från 103,8 till 94,5. Det är det lägsta värdet sedan vaccineringen tog fart i början av året.

Inte bara den skenande covidsmittan oroar. Den ihållande halvledarbristen bromsar industrin som väntar på att få fart på hjulen efter pandemin. Senast har VW-dottern Audi meddelat att man måste dra ned produktionen i två tyska fabriker.


Innehåll från Autolease DNBAnnons

Nu elektrifieras Coors fordonsflotta: ”En viktig del i vår ambition att bli hållbara på riktigt”

”Vår målsättning är att bli hållbara på riktigt och elektrifieringen av fordonsflottan är ett viktigt steg på vägen”, säger Magnus Wikström, vd Coor Sverige.
”Vår målsättning är att bli hållbara på riktigt och elektrifieringen av fordonsflottan är ett viktigt steg på vägen”, säger Magnus Wikström, vd Coor Sverige.

Serviceleverantören Coor ska halvera sitt klimatavtryck fram till 2025. Ett ambitiöst hållbarhetsmål, men inte utan utmaningar då företaget samtidigt är under stark tillväxt.

– Elektrifiering av bilparken är en nyckel för att lyckas, säger Kristina Olsson, hållbarhetschef hos Coor i Sverige, som i omställningsarbetet har stöd av billeasingbolaget Autolease.

Läs mer om Autolease produkter och tjänster

Som ledande leverantör inom Facility Management erbjuder Coor servicelösningar inom allt från underhåll och energioptimering av fastigheter till drift av personalmatsalar, konferensanläggningar och städtjänster.

– Vi är ett personalintensivt bolag och behöver bilar för att transportera såväl oss själva som våra produkter och utrustning till och från kunderna. Det innebär att hela fordonsflottan är en viktig del i vår ambition att bli ett hållbart företag på riktigt. Bilparken är ju en av de klimatpåverkare som vi själva har kontroll över och kan styra genom att regelbundet se över våra riktlinjer, säger Coors svenska hållbarhetschef Kristina Olsson och förklarar att resan mot en grönare vagnpark har pågått i flera år.

100 procent el vid nytt leasingavtal

Ett mellansteg inför att elektrifiera hela fordonsflottan var till exempel att förbereda alla servicebilar för förnybar och fossilfri diesel (HVO 100). Smart ruttplanering och högre nyttjandegrad av varje enskilt fordon ingår också i konkretiseringen av den ambitiösa hållbarhetsagendan.

– Vi har successivt skärpt vår policy, med starkt stöd hela vägen från koncernledningen som har fastställt vår strategi mot 2025 där vi ska växa verksamheten samtidigt som vi ska bli hållbara på riktigt. För att nå våra mål behöver vi komma snabbt framåt i hållbarhetsfrågorna. När det gäller våra förmåns- och tjänstebilar, som även används privat, är det redan i dag 100 procent el som gäller för den som står i begrepp att teckna nytt leasingavtal. Och nu har vi också börjat med det stora klustret av fordon som används dagligen i vår leverans, säger Kristina Olsson.

Kristina Olsson, hållbarhetschef Coor Sverige, och Mats Silfver, Sverigechef för Autolease.
Kristina Olsson, hållbarhetschef Coor Sverige, och Mats Silfver, Sverigechef för Autolease.

Dessa servicefordon, både personbilar och lätta lastbilar, utgör omkring 80 procent av Coors totala vagnpark som i dag består av runt 700 fordon. Övergången till eldrift sker steg för steg i takt med att befintliga leasingavtal löper ut, men möjligheten till effektiv laddning är avgörande för var i landet man går snabbast fram.

– I dag är ett 80-tal av våra servicefordon rena elbilar. Vi har beslutat att el ska vara förstahandsvalet vid alla nyanskaffningar och när vi ersätter bilar efter att leasingperioder går ut, men framöver kommer vi också att behöva vara mer aktiva i hanteringen av hela vår fordonspark och tänka mer flexibelt när det gäller inbyte av bilar, säger Kristina Olsson.

Hon får medhåll av Mats Silfver, Sverigechef för Autolease, som sedan många år bistått Coor med leasing, rådgivning och administration av vagnparken.

– Vi kan hjälpa till att strukturera om bland fordonen. Om en bil exempelvis löper ut i Norrland, där tillgången till laddning än så länge är mer begränsad, kan det vara bättre att beställa en elbil till Stockholm och sedan växla bilar mellan Coors olika enheter. På så sätt kan vi tillsammans jobba för att optimera den totala bilparken, säger Mats Silfver.

Räckvidden blir allt bättre

Han har sett intresset för eldrift växa explosionsartat på senare tid och tror inte det dröjer mer än något år innan förhållandet 80/20 kommer gälla, det vill säga att 80 procent av alla nya bilar som säljs kommer vara laddbara:

– Redan i dag har två tredjedelar av personbilarna som beställs på företagssidan ”en sladd”, och 30 procent av dem är rena elbilar. Men andelen ökar snabbt med de statliga styrmedel som ligger, samtidigt som teknikutveckling gör att räckvidden blir allt bättre och laddinfrastrukturen byggs ut. Utvecklingen av drivmedelspriserna på fossilt bränsle är också avgörande i sammanhanget, säger Mats Silfver och poängterar att allt detta sammantaget innebär en attraktiv totalkostnadskalkyl för den som väljer elbil, även om just leasingkostnaden ibland kan vara högre jämfört med motsvarande fossildriven bil.

För många företag handlar valet också om trovärdighet, att bygga varumärke och ta samhällsansvar. Och som i Coors fall – att se till att de totala koldioxidutsläppen minskar rejält för att nå upp till högt ställda klimatmål.

– För oss är det en ickefråga. Vi vill göra det här och vi ska göra det. Att vara hållbara är en viktig profileringsfråga för oss, där vi även samarbetar med våra kunder, säger Kristina Olsson.

Praktiskt handlar det till exempel om att tillsammans säkerställa att det finns laddplatser hos kunderna för Coors servicebilar. Intresset för eldrift märks också i kundernas kravställningar inför nya upphandlingar, där hållbarhetsfrågor får allt större utrymme. Eftersom företagen är en del av varandras värdekedjor finns en gemensam målbild att leva upp till.

– Om vi kan erbjuda kunderna en fossilfri transport av våra tjänster, så hjälper vi ju också dem i deras hållbarhetsarbete, säger Kristina Olsson och konstaterar att Coors samarbete med Autolease bygger på liknande principer.

Mats Silfver delar den bilden:

– Vi har samma mål och ambition – att vara en drivande kraft för en hållbar omställning.

Läs mer om Autolease produkter och tjänster

 

Mer från Autolease DNB

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Autolease DNB och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?