Avfallsexperten: ”Den svåra nöten blir ägandet av data”

Tre frågor till Anders Kihl, forsknings- och strategichef på avfalls- och återvinningsbolaget Ragnsells 

Hur mycket pengar investerar ni i AI idag?
”I dagsläget har vi ett renodlat AI-projekt som är igång. Det är ett R&D-projekt där har vi investerat några miljoner. Sedan ser vi att inslaget av AI som delkomponent i tjänster och produkter som vi köper in ökar hela tiden. Exempelvis finns det flera patentdatabaser som har inbyggd AI. Ett annat exempel där utvecklingen går snabbt är inom autonoma fordon.”

Var befinner sig ert företag i AI-utvecklingen om ett år?
”Jag tror att vi har ytterligare något R&D-projekt igång och att inslaget av AI i de tjänster och produkter som vi köper fortsätter att öka.”

Hur ser ni på balansen mellan samarbete vs konkurrens på detta område?
”Den svåra nöten att knäcka blir ägandet av data och hur man kan skydda egna data. Det är ett av grundproblemen för samarbete tror jag.”


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?