1515

Äventyret lockar mest

Äventyr och natur är de stora turismtrenderna i Sverige i sommar.
”Vi har många småföretagare runt om i landet som gör stora insatser för besöksnäringen och som bidrar till att hålla hela Sverige levande”, säger Maria Ros Jernberg, vice generalsekreterare för Svenska Turistföreningen, STF.

MOT NYA MÅL. Storstadsbor längtar ut i naturen.
MOT NYA MÅL. Storstadsbor längtar ut i naturen.Bild:Mostphotos

Svensk turism omsatte nästan 300 miljarder kronor 2016, vilket är den högsta siffran hittills.
Drygt hälften av omsättningen kommer från svenska turister, visar rapporten ”Fakta om svensk turism” från Tillväxtverket. En gren av turismen som växer, inte minst på landsbygden, är äventyr i naturen.

”Svenskarna är väldigt hälsomedvetna och aktiva. Det gör att allt fler också väljer att göra något aktivt och äventyrligt under semestern. Bor man i en storstad så blir naturen dessutom mer eftertraktad”, säger Eva Östling, vd för branschorganisationen Visita.

Hon säger också att vi som resenärer har blivit mer benägna att ägna oss åt helt olika typer av aktiviteter när vi är lediga. Äventyr och spa. Fjällvandring och trerätters middag. Fricamping ena natten, hotellövernattning nästa.

”Svenskarna är generellt sett vana resenärer och många vill på egen hand planera sin resa så att de får ut så mycket som möjligt av den. Vi vill vi lägga pengar och tid på det som vi tycker är viktigt och mindre på det som inte är viktigt, helt enkelt. Många svenskar är till exempel väldigt intresserade av mat och då pusslar man gärna ihop resan för att kunna njuta av en riktigt bra restaurang någon gång under resan, även om det är en äventyrsresa”, säger Eva Östling.

Maria Ros Jernberg lyfter fram småföretagarna som centrala, särskilt när det gäller just äventyrs- och natur- turismen i Sverige.

”Det är alltifrån naturguider som tar med turister ut i skogen och berättar om flora och fauna till arrangerade grotturer, äventyrsparker och allt möjligt annat. Det finns så oerhört mycket att göra för den som turistar i Sverige, och särskilt på landsbygden är vi beroende av entreprenörer som startar och driver dessa verksamheter.”

 


Innehåll från RiksbyggenAnnons

Riksbyggen och Svensk Plaståtervinning med mål att bli störst i världen

Mattias Philipsson, vd på Svensk Plaståtervinning.
Mattias Philipsson, vd på Svensk Plaståtervinning.Foto:Svensk Plaståtervinning

Svensk Plaståtervinning bygger världens största och modernaste anläggning för återvinning av plastförpackningar. För att kunna fokusera på kärnverksamheten har man valt att anlita Riksbyggen för totalförvaltning av fastigheten.

– Det känns bra ända in i hjärtat att få vara med och möjliggöra den här visionen, säger Maria Stenstrand på Riksbyggen.

Redan i dag har Svensk Plaståtervinning en anläggning i Motala som återvinner plastförpackningar från svenska hushåll, men tyvärr har den inte kapacitet att sortera och återvinna alla plastsorter som finns på marknaden. Därför skapar man nu Site Zero, där Electrolux gamla fabrik i Motala byggs om och återanvänds för att bli en återvinningsanläggning unik i sitt slag i världen.

– Med Site Zero fördubblar vi vår kapacitet, samtidigt som vi tredubblar antalet plastsorter som vi kan ta emot och återvinna. Det finns ingen annan anläggning i världen som klarar det i dag, säger Mattias Philipsson, vd på Svensk Plaståtervinning.

Läs mer om totalförvaltning från Riksbyggen. 

Den nya tekniken innebär att även sammansatta plaster kommer att kunna avskiljas och återvinnas, något som medför att hela det svenska plastflödet kan bli cirkulärt.

– Att få göra den här investeringen tillsammans med våra producentkunder och ägare, som består av stora delar av det svenska näringslivet, känns mycket inspirerande, säger Mattias Philipsson.

Specialistkompetens inom intressanta områden

För att kunna fokusera på kärnverksamheten har Svensk Plaståtervinning valt att överlåta allt som har med fastighetens skötsel att göra till en extern part, och sedan den första augusti 2021 tar Riksbyggen hand om den totala förvaltningen av byggnaden.

– De frågade i våras om vi hade kapacitet att klara av den här typen av uppdrag, och då svarade jag att om det är någon som klarar det så är det vi, säger Maria Stenstrand, kundgruppschef för Riksbyggens Fastighetsförvaltning i Västra Östergötland.

– Dels för att vi redan finns på plats i Motala med en bra lokal organisation, dels för att vi är en del av en helhet där vi har tillgång till hela Riksbyggens kompetens, inklusive specialistkompetens inom områden som är extra intressanta för Svensk Plaståtervinning.

Maria Stenstrand, kundgruppschef för Riksbyggens Fastighetsförvaltning i Västra Östergötland.
Maria Stenstrand, kundgruppschef för Riksbyggens Fastighetsförvaltning i Västra Östergötland.Foto:Svensk Plaståtervinning & Filip Leo

Förutom att Riksbyggen ska sköta det dagliga, till exempel ekonomisk förvaltning och utemiljö, ska de också hjälpa Svensk Plaståtervinning att se till att den nya anläggningen blir helt klimatneutral med noll utsläpp.

– De vill ligga i framkant och verkligen pusha gränser, något som stämmer väl in med vår ambition på Riksbyggen, säger Maria Stenstrand.

– Tillsammans kommer vi att kunna testa nya lösningar när det gäller till exempel energioptimering och digitala tjänster och där kan vi på Riksbyggen bidra med riktigt duktiga experter. 

Läs mer om möjligheterna med Riksbyggens energitjänster.

Första etappen av Site Zero ska stå klar 2023, för att vara fullt utbyggd 2025, och totalt rör det sig om 85 000 kvadratmeter byggnadsyta.

– Fastigheten är i sig fascinerande att jobba med i och med att den är så hisnande stor och komplex, säger Maria Stenstrand.

– Men framförallt är det otroligt roligt att få vara en del av den häftiga vision som Svensk Plaståtervinning har. Att de har anförtrott oss att sköta allt som har med fastigheten att göra är ett oerhört förtroendeuppdrag. Nu vill vi göra allt vi kan för att göra deras fastighetsägande så bekymmersfritt att de kan lägga all sin tid på att förverkliga sin vision.

Mer från Riksbyggen

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Riksbyggen och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?