Annons

Äventyraren fastnade i Hongkong – efter sex år på resande fot

HONGKONG. Han hade bara nio länder kvar på sin resa till världens alla nationer när virusutbrottet slog till. Nu sitter han fast i Hongkong. Di har tagit en kopp te med en dansk äventyrare som längtar hem.

Foto:Johan Nylander
Foto:Torbjörn Pedersen
Torbjörn ”Thor” Pedersen liftar med containerfartyg från Limassol till AlexandriaFoto:Torbjörn Pedersen
Foto:Johan Nylander
Foto:Johan Nylander

Kan du tänka dig något härligare än att vara ute på långresa i fjärran och exotiska länder? Inte behöva gå till kontoret, inte oroa sig över vardagens alla måsten. Bara se fram emot nya äventyr som hägrar längst resans väg. 

För Torbjörn ”Thor” Pedersen, som titulerar sig ”professionell resenär” och har som mål att besöka världens alla länder under en enda mastodontresa ­– med budget på bara 200 kronor per dag och utan att göra en enda flygresa – är det romantiska äventyret bara ena hälften av verkligheten. 

”Jag har aldrig jobbat hårdare än vad jag gör nu”, säger han under en intervju med Di. 

Som på alla resor styr ödet mycket av vad som hända skall, och så även i fallet med vår danske vagabond. För lite över tre månader sedan kom han till den forna brittiska kolonin för att mönstra på ett fraktfartyg till Stillahavsögruppen Palau när utbrottet av covid-19 stoppade alla internationella resor. 

”Jag hade ändå tur att det var i Hongkong som jag fastnande. Jag kunde lika gärna ha suttit fast på ett fartyg ute till havs”, säger han. 

Vi träffas över en kopp te på Foreign Correspondents’ Club i centrala Hongkong. Torbjörn Pedersen har fått tillfälligt gästmedlemskap på den anrika pressklubben och under vår intervju kommer andra medlemmar fram och delar reseupplevelser, och vilket hörn av världen som än kommer på tal så tycks Pedersen ha någon anekdot därifrån.  

På hans t-shirt sitter ett emblem från hans projekt ”Once Upon a Saga”. Hans skägg sträcker sig halvvägs ner till bordet och han förklarar att han bara rakar sig när han ska träffa sin fästmö, något som inte varit möjligt på länge. 

Det var i oktober 2013 som Pedersen kastade loss från Danmark och begav sig ut på sin resa. Han var då 34 år och idag 41. Allt har tagit betydligt längre tid än vad han hade räknat med. 

I och med hans beslut att inte flyga har han flitigt brukat ett annat transportmedel: containerskepp. Hittills har han liftat med 25 fraktfartyg, varav den längsta seglatsen var 26 dagar. 

”Ibland är det jättesocialt där all besättning är trevlig och alla är välkomnande, som en familj. På andra skepp är stämningen kall och tyst”, säger han. 

Han har finansiellt stöd av borrfirman Ross DK och geometribolaget Geoop, samt från supporters som följer honom via sociala medier. Sedan får han stöd i form av produkter och tjänster av olika sportmärken och shipping- och fraktbolag. Han är också goodwillambassadör för Röda korset. 

Han förklarar att resan är en ständig jakt på visum och en kamp med byråkrater och gränsvakter som i vissa fall är både korrupta och rasistiska. 

Vid en gränsstation till Republiken Kongo vägrade en tulltjänsteman att släppa in honom, trots att all dokumentation var i sin ordning. Det visade sig senare att gränsvaktens syster tidigare vägrats visum till Europa; det här var broderns hämnd. 

Men för varje besvärligt minne, lägger han till med ett leende, har han tio goda. 

Ett annat dilemma när man ska besöka världens alla länder är: Vad är ett land?

Hans rutt inkluderar alla 193 länder erkända av FN, plus de två observationsstaterna Palestina och Vatikanstaten. Men han definierar också Taiwan, Kosovo och Västsahara som länder. Han bryter även ur de två danska territorierna Grönland och Färöarna som egna länder, och på samma sätt Skottland, Wales och Nordirland ur Storbritannien. Totalt 203 nationer.   

Kvar på listan har han nu bara nio länder, inklusive Tonga, Australien och Sri Lanka, med Maldiverna som final. 

”Jag har ingen aning om hur länge jag blir kvar i Hongkong”, säger han. ”Ärligt talat, allt det här är en fantastisk upplevelse. Men jag är rätt trött på att resa nu. Jag vill hem.”


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från RegSmart Life ScienceAnnons

Stort behov av regulatorisk kunskap inom läkemedelsindustrin

Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare och Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare, RegSmart Life Science.
Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare och Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare, RegSmart Life Science.

En möjliggörare med gedigen regulatorisk grund från både myndighet och industri. Så beskriver RegSmart Life Science grundare, Marie Gårdmark och Agneta Larhed, bolaget som hjälper både företag och forskare med allt från produktutveckling till regulatoriska frågor. 

Det var redan på apotekarutbildningen vid Uppsala universitet som Marie Gårdmark och Agneta Larhed lärde känna varandra. I dag har Marie en bred bakgrund inom läkemedelsutveckling och regulatoriska frågeställningar och Agneta har stor erfarenhet inom formuleringsutveckling av läkemedel – en riktigt bra kombination enligt de själva: 

– Vi kommer båda från tjänster på Läkemedelsverket. Jag var chef för tillståndsverksamheten rörande läkemedel och Agneta var vetenskapligt ansvarig inom området farmaci och bioteknologi. Under våra år på myndigheten såg vi att det fanns ett stort behov av regulatorisk kunskap inom industrin, framförallt bland småföretagare och forskare. Det sådde fröet till RegSmart. När erbjudandet kom att starta ett bolag tillsammans med Center for Translational Research så kändes det som ett enkelt beslut, säger Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare. 

– Det som gör oss unika på marknaden är vår bredd. Vi balanserar regulatoriska, vetenskapliga och kommersiella behov och förutsättningar vilket är värdefullt i arbetet med så väl tidig utveckling som inför marknadsgodkännande. Jag och Marie kompletterar varandra och vi har ett bra helhetsperspektiv med fokus på företagens mål, tillägger Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare. 

Använda riktlinjer på rätt sätt

Just helhetsperspektivet är extra viktigt poängterar Marie Gårdmark. Det gäller att utgå från vilka produkter som bolaget faktiskt vill ha ut på marknaden i slutändan – något som mindre företag inte alltid tänker på: 

– De blir lätt uppslukade av den fas som de befinner sig i just nu och inför de problem de möter dagligdags. Genom att istället ha ett klart affärsmål med sin produkt från start, blir det lättare att förstå vad man behöver göra för att nå dit. Här är det viktigt att veta hur man kan ta hjälp av riktlinjer och regler under resans gång för att uppnå sina kommersiella intressen, säger Marie Gårdmark. 

Men, det handlar inte bara om att läsa riktlinjer – det  gäller också att förstå sammanhanget, säger Agneta Larhed. RegSmarts roll är att vara lösningsfokuserade och deras arbete går snarare ut på att förstå syftet med riktlinjerna, och hjälpa kunden att förstå vart lagstiftningen är på väg. 

– Då får man bättre koll på vad man behöver eller inte behöver göra, och kan se både närliggande risker och möjligheter i utvecklingsarbetet. Vi har tre ledord som vi utgår från: vetenskaplighet, regulatorisk relevans och fit for purpose. Fit for purpose innebär att man utgår ifrån det man vill uppnå och därefter bestämmer vilka studier eller tester man ska göra istället för att bara hålla sig fast vid en riktlinje och göra som man alltid har gjort, säger Marie Gårdmark. 

Stort engagemang och framåtanda 

I augusti firar bolaget ett år och utvecklingen har varit över de båda grundarnas förväntan. De har nyligen rekryterat tre nya spetskompetenser som ska täcka upp inom dels det medicintekniska området, dels inom läkemedelstillverkning. 

– Det är väldigt roligt att få ta del av så många spännande idéer från företag och forskare som jobbar med alla dessa fantastiska utvecklingsprojekt inom läkemedel och medicinteknik. Det finns ett sådant engagemang och en stark framåtanda, vilket är härligt att kunna vara en del av! säger Agneta Larhed.

– För oss är det viktigt att bidra till utvecklingen av life science-sektorn i Sverige och det är något som vi gör på olika sätt. Det kan till exempel handla om att hjälpa små forskande företag med regulatorisk kunskap så tidigt som möjligt i utvecklingsprocessen. Det regulatoriska behöver inte förhindra eller försvåra – det gäller bara att fokusera på sin produkt och se möjligheterna, avslutar Marie Gårdmark.

Fakta RegSmart Life Science
RegSmart Life Science AB bildades i augusti 2019. Företaget är en del av koncernen Center for Translational Research tillsammans med Clinical Trial Consultants, Lablytica och ClinSmart. I dagsläget har företaget fem anställda och kontor i Uppsala. RegSmart täcker regulatoriska frågeställningar för både läkemedel och medicintekniska produkter och har en global inriktning med fokus på den europiska och amerikanska marknaden.
EXTERN LÄNK: Läs mer här 

Mer från RegSmart Life Science

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med RegSmart Life Science och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?