Kan du tänka dig något härligare än att vara ute på långresa i fjärran och exotiska länder? Inte behöva gå till kontoret, inte oroa sig över vardagens alla måsten. Bara se fram emot nya äventyr som hägrar längst resans väg.
För Torbjörn ”Thor” Pedersen, som titulerar sig ”professionell resenär” och har som mål att besöka världens alla länder under en enda mastodontresa – med budget på bara 200 kronor per dag och utan att göra en enda flygresa – är det romantiska äventyret bara ena hälften av verkligheten.
”Jag har aldrig jobbat hårdare än vad jag gör nu”, säger han under en intervju med Di.
Som på alla resor styr ödet mycket av vad som hända skall, och så även i fallet med vår danske vagabond. För lite över tre månader sedan kom han till den forna brittiska kolonin för att mönstra på ett fraktfartyg till Stillahavsögruppen Palau när utbrottet av covid-19 stoppade alla internationella resor.
”Jag hade ändå tur att det var i Hongkong som jag fastnande. Jag kunde lika gärna ha suttit fast på ett fartyg ute till havs”, säger han.
Vi träffas över en kopp te på Foreign Correspondents’ Club i centrala Hongkong. Torbjörn Pedersen har fått tillfälligt gästmedlemskap på den anrika pressklubben och under vår intervju kommer andra medlemmar fram och delar reseupplevelser, och vilket hörn av världen som än kommer på tal så tycks Pedersen ha någon anekdot därifrån.
På hans t-shirt sitter ett emblem från hans projekt ”Once Upon a Saga”. Hans skägg sträcker sig halvvägs ner till bordet och han förklarar att han bara rakar sig när han ska träffa sin fästmö, något som inte varit möjligt på länge.
Det var i oktober 2013 som Pedersen kastade loss från Danmark och begav sig ut på sin resa. Han var då 34 år och idag 41. Allt har tagit betydligt längre tid än vad han hade räknat med.
I och med hans beslut att inte flyga har han flitigt brukat ett annat transportmedel: containerskepp. Hittills har han liftat med 25 fraktfartyg, varav den längsta seglatsen var 26 dagar.
”Ibland är det jättesocialt där all besättning är trevlig och alla är välkomnande, som en familj. På andra skepp är stämningen kall och tyst”, säger han.
Han har finansiellt stöd av borrfirman Ross DK och geometribolaget Geoop, samt från supporters som följer honom via sociala medier. Sedan får han stöd i form av produkter och tjänster av olika sportmärken och shipping- och fraktbolag. Han är också goodwillambassadör för Röda korset.
Han förklarar att resan är en ständig jakt på visum och en kamp med byråkrater och gränsvakter som i vissa fall är både korrupta och rasistiska.
Vid en gränsstation till Republiken Kongo vägrade en tulltjänsteman att släppa in honom, trots att all dokumentation var i sin ordning. Det visade sig senare att gränsvaktens syster tidigare vägrats visum till Europa; det här var broderns hämnd.
Men för varje besvärligt minne, lägger han till med ett leende, har han tio goda.
Ett annat dilemma när man ska besöka världens alla länder är: Vad är ett land?
Hans rutt inkluderar alla 193 länder erkända av FN, plus de två observationsstaterna Palestina och Vatikanstaten. Men han definierar också Taiwan, Kosovo och Västsahara som länder. Han bryter även ur de två danska territorierna Grönland och Färöarna som egna länder, och på samma sätt Skottland, Wales och Nordirland ur Storbritannien. Totalt 203 nationer.
Kvar på listan har han nu bara nio länder, inklusive Tonga, Australien och Sri Lanka, med Maldiverna som final.
”Jag har ingen aning om hur länge jag blir kvar i Hongkong”, säger han. ”Ärligt talat, allt det här är en fantastisk upplevelse. Men jag är rätt trött på att resa nu. Jag vill hem.”