Hoppa till innehållet

Annons

Äventyraren fastnade i Hongkong – efter sex år på resande fot

HONGKONG. Han hade bara nio länder kvar på sin resa till världens alla nationer när virusutbrottet slog till. Nu sitter han fast i Hongkong. Di har tagit en kopp te med en dansk äventyrare som längtar hem.

Foto:Johan Nylander
Foto:Torbjörn Pedersen
Torbjörn ”Thor” Pedersen liftar med containerfartyg från Limassol till AlexandriaFoto:Torbjörn Pedersen
Foto:Johan Nylander
Foto:Johan Nylander

Kan du tänka dig något härligare än att vara ute på långresa i fjärran och exotiska länder? Inte behöva gå till kontoret, inte oroa sig över vardagens alla måsten. Bara se fram emot nya äventyr som hägrar längst resans väg. 

För Torbjörn ”Thor” Pedersen, som titulerar sig ”professionell resenär” och har som mål att besöka världens alla länder under en enda mastodontresa ­– med budget på bara 200 kronor per dag och utan att göra en enda flygresa – är det romantiska äventyret bara ena hälften av verkligheten. 

”Jag har aldrig jobbat hårdare än vad jag gör nu”, säger han under en intervju med Di. 

Som på alla resor styr ödet mycket av vad som hända skall, och så även i fallet med vår danske vagabond. För lite över tre månader sedan kom han till den forna brittiska kolonin för att mönstra på ett fraktfartyg till Stillahavsögruppen Palau när utbrottet av covid-19 stoppade alla internationella resor. 

”Jag hade ändå tur att det var i Hongkong som jag fastnande. Jag kunde lika gärna ha suttit fast på ett fartyg ute till havs”, säger han. 

Vi träffas över en kopp te på Foreign Correspondents’ Club i centrala Hongkong. Torbjörn Pedersen har fått tillfälligt gästmedlemskap på den anrika pressklubben och under vår intervju kommer andra medlemmar fram och delar reseupplevelser, och vilket hörn av världen som än kommer på tal så tycks Pedersen ha någon anekdot därifrån.  

På hans t-shirt sitter ett emblem från hans projekt ”Once Upon a Saga”. Hans skägg sträcker sig halvvägs ner till bordet och han förklarar att han bara rakar sig när han ska träffa sin fästmö, något som inte varit möjligt på länge. 

Det var i oktober 2013 som Pedersen kastade loss från Danmark och begav sig ut på sin resa. Han var då 34 år och idag 41. Allt har tagit betydligt längre tid än vad han hade räknat med. 

I och med hans beslut att inte flyga har han flitigt brukat ett annat transportmedel: containerskepp. Hittills har han liftat med 25 fraktfartyg, varav den längsta seglatsen var 26 dagar. 

”Ibland är det jättesocialt där all besättning är trevlig och alla är välkomnande, som en familj. På andra skepp är stämningen kall och tyst”, säger han. 

Han har finansiellt stöd av borrfirman Ross DK och geometribolaget Geoop, samt från supporters som följer honom via sociala medier. Sedan får han stöd i form av produkter och tjänster av olika sportmärken och shipping- och fraktbolag. Han är också goodwillambassadör för Röda korset. 

Han förklarar att resan är en ständig jakt på visum och en kamp med byråkrater och gränsvakter som i vissa fall är både korrupta och rasistiska. 

Vid en gränsstation till Republiken Kongo vägrade en tulltjänsteman att släppa in honom, trots att all dokumentation var i sin ordning. Det visade sig senare att gränsvaktens syster tidigare vägrats visum till Europa; det här var broderns hämnd. 

Men för varje besvärligt minne, lägger han till med ett leende, har han tio goda. 

Ett annat dilemma när man ska besöka världens alla länder är: Vad är ett land?

Hans rutt inkluderar alla 193 länder erkända av FN, plus de två observationsstaterna Palestina och Vatikanstaten. Men han definierar också Taiwan, Kosovo och Västsahara som länder. Han bryter även ur de två danska territorierna Grönland och Färöarna som egna länder, och på samma sätt Skottland, Wales och Nordirland ur Storbritannien. Totalt 203 nationer.   

Kvar på listan har han nu bara nio länder, inklusive Tonga, Australien och Sri Lanka, med Maldiverna som final. 

”Jag har ingen aning om hur länge jag blir kvar i Hongkong”, säger han. ”Ärligt talat, allt det här är en fantastisk upplevelse. Men jag är rätt trött på att resa nu. Jag vill hem.”

Innehåll från LexusAnnons

Tekniken bakom nya lyxiga elbilen

Banbrytande styrning, smarta funktioner och en smidig körupplevelse.

Nu är det världspremiär för RZ – Lexus storsatsning inom elbilssegmentet.

– Vi bygger inte en vanlig elbil, vi bygger en Lexus, säger Takashi Watanabe, chefsingenjör på Lexus.

Extern länk: Läs mer om nya elbilen Lexus RZ 

Innovativ design och teknik – det är två världar som korsas i nya Lexus RZ. Detta är en av de första elbilarna som Lexus lanserar, men bygger på nästan 20 års erfarenhet av att utveckla fordon med elektrisk drivning. Lexus introducerade sin första elhybrid, Lexus RX, redan 2005.

– Nu bygger vi inte en vanlig elbil, vi bygger en Lexus, säger Takashi Watanabe, chefsingenjör på Lexus.

En mycket spännande nyhet kommer dock först om ett par år. När Lexus utvecklade nya RZ skapade de även ett nytt revolutionerande styrsystem med en Yoke-ratt. Detta system med steer-by-wire-teknik kommer att fortsätta utvecklas och går att välja som extrautrustning till Lexus RZ från våren 2025.

Frosteffekt i tak

Nya Lexus RZ har även en innovativ panoramatakfunktion, kallad Dimoramatak. Detta glastak har en frosteffekt som gör det möjligt att förvandla hela taket till en frostad yta med ett enkelt knapptryck, vilket ger skydd från solen.

För att skapa bästa möjliga väghållning och prestanda är RZ utrustad med DIRECT4, Lexus intelligenta fyrhjulsdrift. Systemet anpassar kontinuerligt greppet för alla fyra hjulen, och ger en smidig och responsiv körupplevelse.

Skräddarsy belysningen

Inne i kupén kan atmosfären anpassas efter ditt humör med hjälp av Mood Selector som låter dig skräddarsy belysningen med en palett på 64 olika färger. Kupén är också omsorgsfullt designad för att erbjuda största möjliga tystnad. Vindrutan är tillverkad av akustiskt glas, och dörrlister samt motorhuvens dubbla låssystem bidrar ytterligare till att minska påträngande ljud.

Som tekniken för energibesparing används infravärme i RZ för att komplettera klimatanläggningen och värma kupén snabbare och mer effektivt. Denna funktion använder infraröd strålning för att värma fasta objekt direkt framför elementen, vilket ger en känsla av en varm filt runt benen. Infravärmen minskar också belastningen på luftkonditioneringssystemet vilket gör att RZ sparar energi.

Slank design

Lexus RZ 450e är byggd på en dedikerad elbilsplattform och har utformats för att sticka ut bland sina konkurrenter med en slank och sportig design. Bakom ratten kommer du att märka att bilen är designad med föraren i fokus, med responsiv acceleration och inbromsning tack vara fyrhjulsdriften DIRECT4.

Förutom tekniska innovationer har Lexus RZ även utrustats med det omfattande säkerhetssystemet Lexus Safety System + inkl Proaktiv Körassistans. Lexus RZ är en elbil som tack vare sin tekniska mångfald levererar en enastående körupplevelse

– RZ har utvecklats med syftet att skapa en unik elbil som känns säker att åka i, behaglig att befinna sig i och är spännande att köra, säger Takashi Watanabe.

Extern länk: Läs mer om nya elbilen Lexus RZ 

 

Mer från Lexus

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Lexus och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera