Annons

Äventyraren fastnade i Hongkong – efter sex år på resande fot

HONGKONG. Han hade bara nio länder kvar på sin resa till världens alla nationer när virusutbrottet slog till. Nu sitter han fast i Hongkong. Di har tagit en kopp te med en dansk äventyrare som längtar hem.

Foto:Johan Nylander
Foto:Torbjörn Pedersen
Torbjörn ”Thor” Pedersen liftar med containerfartyg från Limassol till AlexandriaFoto:Torbjörn Pedersen
Foto:Johan Nylander
Foto:Johan Nylander

Kan du tänka dig något härligare än att vara ute på långresa i fjärran och exotiska länder? Inte behöva gå till kontoret, inte oroa sig över vardagens alla måsten. Bara se fram emot nya äventyr som hägrar längst resans väg. 

För Torbjörn ”Thor” Pedersen, som titulerar sig ”professionell resenär” och har som mål att besöka världens alla länder under en enda mastodontresa ­– med budget på bara 200 kronor per dag och utan att göra en enda flygresa – är det romantiska äventyret bara ena hälften av verkligheten. 

”Jag har aldrig jobbat hårdare än vad jag gör nu”, säger han under en intervju med Di. 

Som på alla resor styr ödet mycket av vad som hända skall, och så även i fallet med vår danske vagabond. För lite över tre månader sedan kom han till den forna brittiska kolonin för att mönstra på ett fraktfartyg till Stillahavsögruppen Palau när utbrottet av covid-19 stoppade alla internationella resor. 

”Jag hade ändå tur att det var i Hongkong som jag fastnande. Jag kunde lika gärna ha suttit fast på ett fartyg ute till havs”, säger han. 

Vi träffas över en kopp te på Foreign Correspondents’ Club i centrala Hongkong. Torbjörn Pedersen har fått tillfälligt gästmedlemskap på den anrika pressklubben och under vår intervju kommer andra medlemmar fram och delar reseupplevelser, och vilket hörn av världen som än kommer på tal så tycks Pedersen ha någon anekdot därifrån.  

På hans t-shirt sitter ett emblem från hans projekt ”Once Upon a Saga”. Hans skägg sträcker sig halvvägs ner till bordet och han förklarar att han bara rakar sig när han ska träffa sin fästmö, något som inte varit möjligt på länge. 

Det var i oktober 2013 som Pedersen kastade loss från Danmark och begav sig ut på sin resa. Han var då 34 år och idag 41. Allt har tagit betydligt längre tid än vad han hade räknat med. 

I och med hans beslut att inte flyga har han flitigt brukat ett annat transportmedel: containerskepp. Hittills har han liftat med 25 fraktfartyg, varav den längsta seglatsen var 26 dagar. 

”Ibland är det jättesocialt där all besättning är trevlig och alla är välkomnande, som en familj. På andra skepp är stämningen kall och tyst”, säger han. 

Han har finansiellt stöd av borrfirman Ross DK och geometribolaget Geoop, samt från supporters som följer honom via sociala medier. Sedan får han stöd i form av produkter och tjänster av olika sportmärken och shipping- och fraktbolag. Han är också goodwillambassadör för Röda korset. 

Han förklarar att resan är en ständig jakt på visum och en kamp med byråkrater och gränsvakter som i vissa fall är både korrupta och rasistiska. 

Vid en gränsstation till Republiken Kongo vägrade en tulltjänsteman att släppa in honom, trots att all dokumentation var i sin ordning. Det visade sig senare att gränsvaktens syster tidigare vägrats visum till Europa; det här var broderns hämnd. 

Men för varje besvärligt minne, lägger han till med ett leende, har han tio goda. 

Ett annat dilemma när man ska besöka världens alla länder är: Vad är ett land?

Hans rutt inkluderar alla 193 länder erkända av FN, plus de två observationsstaterna Palestina och Vatikanstaten. Men han definierar också Taiwan, Kosovo och Västsahara som länder. Han bryter även ur de två danska territorierna Grönland och Färöarna som egna länder, och på samma sätt Skottland, Wales och Nordirland ur Storbritannien. Totalt 203 nationer.   

Kvar på listan har han nu bara nio länder, inklusive Tonga, Australien och Sri Lanka, med Maldiverna som final. 

”Jag har ingen aning om hur länge jag blir kvar i Hongkong”, säger han. ”Ärligt talat, allt det här är en fantastisk upplevelse. Men jag är rätt trött på att resa nu. Jag vill hem.”


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från GoCo Development Annons

Innovationskluster inom hälsa i Mölndal tar form

Signaturbyggnaden The House – en miljö konstruerad för naturliga möten över kontorsgränserna med dedikerade innovationsledare.
Signaturbyggnaden The House – en miljö konstruerad för naturliga möten över kontorsgränserna med dedikerade innovationsledare.

I januari tidigare i år togs det första spadtaget för det som ska bli GoCo Health Innovation City i Mölndal – ett innovationskluster vars huvudsyfte är att driva innovation inom hälsa och skapa ett bättre liv för människor. 

Det började med att AstraZeneca hade markyta som bolaget inte behövde för sin egen expansion. Istället för att exempelvis bygga logistik- och lagerlokaler vände man sig till stadsutvecklingsbolaget Next Step Group och fastighetsbolaget Vectura, som i sin tur skapade en joint venture: GoCo Development AB.

- Mölndal har många ledande aktörer inom life science och i närområdet finns redan etablerade hälsoföretag som AstraZeneca och Essity, så vi har redan en bra grund att stå på, säger Peder Wahlgren, vd på GoCo Development.

”För att vi ska nå målet krävs en bra mix av aktörer”

Målet med GoCo Health Innovation City är att driva innovation inom hälsa och i slutändan skapa ett bättre liv för människor. Det är GoCo Developments uppgift att driva projektet och skapa en attraktiv stadsdel tillsammans med olika aktörer och verksamheter. 

- För att klustret ska bli levande krävs en bra mix av aktörer. Utveckling kring nya innovationer har blivit alltmer komplex och kräver många kompetenser. Istället för att skapa allt själva, kan det vara enklare och bättre att liera sig med mindre företag som är mer agila. Vi vill att innovationsklustret ska vara som ett knytkalas – man tar med det man själv gillar och testar något nytt, säger Peder Wahlgren och fortsätter:

- Men stadsdelen ska inte bara huseras av life science-företag, utan vi vill också ha hit Chalmers och Göteborgs universitet, Västra Götalandsregionen, it-företag och staten i form av exempelvis RISE. Vi ska också bygga hotell, äldreboende och trygghetsboende. 

EXTERN LÄNK: Läs mer om GoCo Health Innovation City 

Det första bolaget flyttar in hösten 2021 

I januari togs det första spadtaget, efter att detaljplanen på 100 000 kvadratmeter byggrätt blivit godkänd. Först ut är en toppmodern laboratoriebyggnad för det japanska cancerdiagnostikbolaget Fujirebo. Inflyttning sker under hösten 2021. 

- Parallellt ska vi påbörja byggnationen av vår signaturbyggnad – The House – efter semestern. Det är en 21 000 kvadratmeter stor byggnad som representerar mycket av vad vi vill uppnå med GoCo Health Innovation City. The House ska främja naturliga möten över kontorsgränserna där samarbeten och kunskapsutbyten ska frodas, säger Peder Wahlgren. 

Trots den rådande coronakrisen, har GoCo Development fortsatt drivit projektet framåt och rekryterat personal. 

- Vissa bolag har varit avvaktande, men vi fortsätter i den förutbestämda produktionstakten med övertygelsen att innovationsklustret är mer relevant än någonsin. Om det är något som pandemin har lärt oss, är det vikten av samarbete – både nationellt och internationellt, avslutar Peder Wahlgren.

Fakta GoCo Health Innovation City

* GoCo Health Innovation City ska bli Sveriges största life science-kluster.

* 100 000 kvadratmeter utvecklas i anslutning till AstraZenecas anläggning i Mölndal.

* Inom fem till åtta år ska klustret bestå av 350 stora och små företag, forskare och studenter.

* En satsning på 3,5 miljarder.

* Bakom satsningen står Next Step Group, Vectura Fastigheter och AstraZeneca.

EXTERN LÄNK: Läs mer på www.goco.se 

Mer från GoCo Development

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med GoCo Development och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?