Annons

Även lyxbolag plågas av coronaviruset

Coronaviruset slår nu mot allt fler europeiska företag.

Inte bara SAS utan även tyska Lufthansa, irländska Ryanair och British Airways drar ned på sina flygningar.

Även lyxmärken som LVMH drabbas.

Viruset har även slagit mot aktierna i lyxbolag som franska LVMH, brittiska Burberry och italienska Salvatore Ferragamo.
Viruset har även slagit mot aktierna i lyxbolag som franska LVMH, brittiska Burberry och italienska Salvatore Ferragamo.Foto:Burberry/AP

Europeiska centralbanken, ECB, förbereder åtgärder för att hjälpa företag vars affärer har drabbats av coronaviruset. Det uppgav nyhetsbyrån Reuters på måndagskvällen.

På tisdagen meddelade lågprisflygbolaget Ryanair att bokningarna är 25 procent lägre än normalt. Det beror troligen främst på minskade affärsresor, säger vd:n Michael O’Leary till Bloomberg tv.

Han räknar med att viruset håller nere efterfrågan under uppemot tre veckor. Däremot har Ryanair bra med bokningar till påsken, enligt nyhetsbyrån Direkt.

Konkurrenten British Airways bokningar till Milano, i centrum för det italienska coronautbrottet, har halverats på drygt en vecka.

”Raset i efterfrågan på Italienbiljetter har varit synnerligen märkbar”, sa ägarbolaget IAG:s vd Willie Walsh på tisdagen enligt Direkt.

I förra veckan meddelade Lufthansa att man ställer in vart fjärde kortdistansflyg på grund av virusoron. Bolaget ville då inte uppskatta hur det slår mot resultatet.

I fredags sänkte ratingsinstitutet Standard & Poor’s kreditbetyget för den tyska resejätten Tui ett snäpp från BB till BB–. S&P varnar för att viruset kan hota nybokningar för bolaget, som redan pressas av problemplanet Boeing 737 Max, uppger Reuters.

Oron bekräftades på tisdagen av Nordens största flygplats, Kastrup. Ägarbolaget Københavns Lufthavne, som redan i fjol minskade intäkter och vinst, avstår nu från prognos för 2020.

”Det är för närvarande inte möjligt att göra en rimlig bedömning av den ekonomiska effekten av coronaviruset. Därför är det inte möjligt att ge en prognos för intäkter, resultat före skatt och totala investeringar”, skrev bolaget i samband med bokslutspresentationen enligt nyhetsbyrån Finwire.

Kryssningsbranschen har drabbats hårt efter att ett coronafall i början av februari upptäcktes ombord på Diamond Princess, som ägs av brittisk-amerikanska Carnival Cruises. Efter att fartyget sattes i karantän i den japanska hamnstaden Yokohama har över 700 personer på fartyget smittade, varav sex har dött enligt WHO:s statistik.

Även konkurrenten Royal Caribbean påverkas. På en vecka har kostnaden för att försäkra bolagets femåriga företagsobligationer mot konkurs trefaldigats, enligt nyhetsbyrån Bloomberg.

Stängda miljonstäder i Kina och färre kinesiska turister slår även mot bland annat shopping. Danska smyckesbolaget Pandora stängde för en månad sedan över 70 butiker i Kina.

Viruset har även slagit mot aktierna i lyxbolag som franska LVMH, brittiska Burberry och italienska Salvatore Ferragamo.

De europeiska biltillverkarna pressas också dubbelt, dels genom att försäljningen i den viktiga Kinamarknaden tvärbromsar, dels genom att leverantörskedjor bryts när kinesiska fabriker håller stängt.

Europas näst största biltillverkare, franska PSA, säger sig dock ha tillräckligt med lager för att fortsätta produktionen. Det uppgav vd:n Carlos Tavares vid ett telefonmöte på tisdagen enligt nyhetsbyrån Reuters.

Han sa också att bolaget är berett att starta produktion i provinsen Hubei den 11 mars enligt den senaste informationen från kinesiska myndigheter. Det första coronafallet upptäcktes i huvudstaden Wuhan i slutet av fjolåret.

Även det danska rederibolaget Mærsk varnar för effekterna av viruset. Bolaget har ställt in över 50 fartyg från Kina sedan slutet av januari, meddelade bolaget vid sin bokslutspresentation den 20 februari.


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?