1515
Annons

Avblåst handelskrig positivt för börsen

Kina och USA har kommit överens om att länderna ska överge hoten om nya tullar mot varandra, uppger Kinas vice premiärminister Liu He. Även USA: finansminister Steven Mnuchin bekräftar uppgiften.

Beskedet lär ha positiv effekt när börserna öppnar igen.

Bild:Colourbox

"De två sidorna har kommit överens, kommer inte att inleda ett handelskrig, och kommer att sluta öka tullarna mot varandra", säger Liu He enligt den statliga nyhetsbyrån Nya Kina, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

USA:s finansminister Steven Mnuchin bekräftar att en överenskommelse har träffats med Kina som "väsentligen kommer att minska handelsunderskottet".

Enligt de båda länderna har åtgärder vidtagits för att minska USA:s handelsunderskott, genom att Kina köper mer amerikanska varor.

Framför allt gäller det jordbruks- och energiprodukter, enligt ett gemensamt uttalande från de två länderna.

Annika Winsth, chefekonom på Nordea, tror att beskedet kommer att ha en lugnande effekt på en orolig börsmarknad:

"Det borde vara konjunkturpositivt. Det är ju klart bättre med frihandel än med en konflikt som eskalerar", säger hon till TT.

"Samtidigt så har handeln sedan Trump var i valtakt och pratade om att bygga murar ökat snarare än minskat, så det har inte fått den konsekvensen man befarat från början".

 

"För att möta de ökande konsumtionsbehoven hos det kinesiska folket och behovet av högkvalitativ ekonomisk utveckling kommer Kina att betydligt öka inköp av amerikanska varor och tjänster. Det kommer att hjälpa tillväxten och sysselsättningen i USA", står det i uttalandet.

Länderna meddelar att de kommer att fortsätta samtalen om åtgärderna.

Uttalandena kom efter handelssamtal mellan länderna under slutet av veckan, där en kinesisk handelsdelegation med landets vice premiärminister Liu He i spetsen var på besök i Washington.

Förra året hade USA ett handelsunderskott med 375,2 miljarder dollar gentemot Kina. USA har tidigare begärt att underskottet ska minskas med minst 200 miljarder dollar 2020. Den summan nämndes inte i uttalandet.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?