1515

Avanzas vinst svagare än väntat

Nätbanken Avanza redovisar ett rörelseresultat på 103 miljoner kronor för det andra kvartalet 2017.

Väntat var 115 miljoner kronor, enligt SME Direkt.

De totala intäkterna uppgick till 236 miljoner kronor. Där låg snittprognosen på 244 miljoner inför rapporten.

Avanza upprepar bedömningen om att kostnaderna under 2017 ökar med 15 till 20 procent, för att sedan återgå till en kostnadsökningstakt på 8-10 procent.

Det framgår i halvårsrapporten.

Koll på hur hög sparränta du kan få? Jämför här (extern tjänst)

"Kostnaderna ökade under kvartalet vilket främst beror på ökad utvecklingstakt och investeringar i tillväxt, vilket gav fler medarbetare med bland annat större lokaler som följd. Kostnadsguidningen, med en ökningstakt på 15-20 procent jämfört med helåret 2016, kvarstår", skriver den avgående vd:n Johan Prom i rapporten för det andra kvartalet.

Det gångna kvartalets kostnader om 133 miljoner kronor var ett par procent högre än förväntade 130 miljoner kronor, enligt SME Direkts konsensusprognos.

En rekordhög börsindexnivå tillsammans låg volatilitet under det gångna kvartalet gav minskad aktiehandelsomsättning bland Avanzas kunder. Det resulterade i ett minskat antal kurtagegenererande affärer.

Det skriver den avgående vd:n Johan Prom i torsdagsmorgonens kvartalsrapport.

"Jämfört med första kvartalet var det dessutom fem och en halv färre handelsdagar, vilket även det bidrog till lägre courtageintäkter. Däremot har vi sett ett fortsatt starkt inflöde till fonder, med ett fortsatt högt intresse för såväl aktie- som räntefonder", skriver han.

Medan det andra kvartalets kurtageintäkter om 100 miljoner kronor var lägre än SME-förväntan om 110 miljoner kronor överträffade fondprovisioner om 61 miljoner kronor konsensusprognosen som låg på 55,5 miljoner kronor.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?