ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Avanza smyger ut bolån

På onsdag mjukstartar nätbanken Avanza sin stora bolånesatsning.

Bankens nye vd, Rikard Josefson, räknar med snabb tillväxt efter årsskiftet.

Bolån är ingen ny affär för Avanza Bank, vars bolåneportfölj uppgår till 5,1 miljarder kronor utlånat till kunder i privatbanken.

Det nya är nu ett erbjudande till alla kunder, oavsett inkomst och affärsvolym. I ett samarbete med fintechbolaget Stabelo lotsas svenska pensionspengar till bolån via Avanza.

”Ett antal utvalda kunder, som tidigare anmält sitt intresse, kommer att kunna teckna vårt nya bolån digitalt. Tillsammans med Stabelo erbjuder vi ett bolån där tremånadersräntan är 1,29 procent, prutat och klart”, säger Rikard Josefson, ny vd för Avanza Bank sedan början av november.

Det riktiga startskottet för bolånesatsningen går efter nyår. Avanzas kunder kan redan nu skicka in en ansökan, som behandlas efter årsskiftet.

”Målsättningen är att vi alltid ska ligga en bit under bankernas snitträntor. Vi tillåter belåning upp till 60 procent av bostadens marknadsvärde”, säger Rikard Josefson.

Det nya bolånet kräver att kunden måste vara skriven på den fastighet eller lägenhet som ska belånas och minsta lånebelopp är en halv miljon kronor. Taket är satt till 10 Mkr.

Bolånet är öppet för alla, utan krav på övriga engagemang i Avanza. I dagsläget är den treåriga räntan på Avanzas nya bolån 1,4 procent och femåringen ligger på 1,75 procent. En tioårig bindning på 2,79 procent finns också. Som jämförelse är den rörliga räntan på Avanzas bolån till privatbankskunder 0,79 procent.

Hur mycket satsar ni på det här?

”Det har varit ett omfattande utvecklingsarbete, allt ska skötas digitalt. Samtidigt har vi anställt en handfull personer för att sköta viss administration kring bolånen. Affären i övrigt är skalbar”, säger Rikard Josefson.

Vad hoppas ni uppnå med satsningen?

”Jag hoppas förstås på att Avanzas kunder väljer vårt bolån, men det kanske också kan ge oss nya kunder. Vi är också delägare i Stabelo, så på sikt kan vi få en bra avkastning på vår investering i bolaget.”

”Det är svenskt pensionskapital som finansierar bolånen via en bolånefond. Det ger pensionsförvaltare via Stabelo en riktigt bra avkastning till mycket låg risk, vilket i sin tur gynnar Sveriges pensionärer”, säger han.

På sikt kan nätbankens satsning på bolån bli riktigt stor, tror Avanzas vd.

”I Nederländerna har den här typen av finansiering av bolån tagit 20 procent av marknaden. Det är inte orimligt att tro att det blir så i Sverige. Man ska samtidigt vara ödmjuk inför att det tar tid att bygga en bolånestock.”

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer