Avanza överträffar förväntningarna

Nätbanken Avanza redovisar ett rörelseresultat på 114 miljoner kronor för det fjärde kvartalet 2017. Väntat var 95,7 miljoner kronor, enligt SME Direkt.

Rikard Josefson lämnar vd-posten på Länsförsäkringar för Avanza.
Rikard Josefson lämnar vd-posten på Länsförsäkringar för Avanza.Bild:Jonatan Bylars.

De totala intäkterna uppgick till 274 miljoner kronor. Där låg snittprognosen på 253 miljoner inför rapporten.

En utdelning om 10,50 kronor per aktie föreslås för helåret 2017. Snittförväntan var en utdelning på 10,08 kronor.

De två första veckorna av 2018 har inletts starkt för Avanza AZA +2,27% Dagens utveckling med ett nettoinflöde på över 2 miljarder kronor.

Det skriver den nye vd:n Rikard Josefson i nätbankens bokslutskommuniké.

"Som ett resultat av den starka kundtillväxten och produktlanseringarna under 2017 har vi valt att höja vårt långsiktiga mål för Avanzas andel av nettoinflödet till den svenska sparmarknaden från minst 9 till minst 10 procent", skriver han vidare.

Under 2017 ökade Avanzas kostnader med guidade 20 procent för helåret som ett led i tillvästsatsningar och "rustning för framtiden".

"Under 2018 och framåt räknar vi med en kostnadsökningstakt på 8-10 procent, det vill säga en återgång till tidigare nivå", bekräftar vd:n samtidigt.

Avanzas kurtage per affär minskade något under det fjärde kvartalet medan antalet affärer per kund och månad samtidigt var något högre än i det tredje kvartalet.

Avanza redovisar ett kurtage per affär om 33 kronor för det fjärde kvartalet (36) mot 34 kronor under två föregående kvartal samt för helåret 2017 (41 kronor helåret 2016).

Rörande utvecklingen för helåret påpekar Avanza att kundernas värdepappersaffärer fortsatt görs "i mindre volym och i lägre kurtageklasser. Detta bidrog till att kurtageintäkterna per omsättningskrona ökade jämfört med 2016 från 8,8 till 9,6 punkter", heter det i bokslutet.

Totalt antal affärer per kund och månad uppgick till 3,8 för det fjärde kvartalet (4,0), efter 3,6 det tredje kvartalet. Snittet för helåren 2016 och 2017 var också 3,8.

"De totala rörelseintäkterna ökade med 20 procent jämfört med föregående kvartal till den högsta kvartalsnivån någonsin. Kurtageintäkterna ökade som ett resultat av större transaktionsvolymer. Såväl omsättning som antal notor ökade och antalet kurtagekunder var rekordhögt", skriver Avanza.

Det fjärde kvartalets kurtageintäkter, liksom totala intäkter, överträffade förväntningarna i SME-konsensus.

Du har väl inte missat DiTV – Sveriges nya ekonomi-tv-kanal?


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?