Hoppa till innehållet

Annons

Avanza bekräftar stort intresse att teckna Volvo Cars: ”Jättehög siffra”

Intresset att teckna Volvo Cars-aktier har varit stort inför fredagens notering. Enligt uppgifter till Di har 200.000 privatsparare anmält intresse att teckna aktier för sammanlagt 10 miljarder kronor. 

Nätmäklaren Avanza meddelar att deras kunder står för drygt hälften av privatspararna.

Foto: Volvo Cars

I måndags meddelade Volvo Cars VOLCAR B -1,72% Dagens utveckling att 90.000 småsparare så långt hade valt att anta erbjudandet om att köpa aktier. Detta till ett pris av 53 kronor där miniminivån i erbjudandet var 100 aktier.

Tidigt på torsdagen gjorde uppgifter gällande att det rörde sig om 240 000 investerare och att dessa hade tecknat för 10 miljarder kronor. Enligt uppgifter nära processen handlar det snarare om runt 200.000 privatsparare.

Nätmäklaren Avanza AZA -1,09% Dagens utveckling har märkt av ett stort intresse bland sina kunder inför klockringningen hos Nasdaq. 

”Jag kan bekräfta att 115.000–120.000 av våra kunder har anmält intresse för att köpa aktier i Volvo Cars. Det är en extremt hög siffra”, säger Niklas Andersson, sparekonom på Avanza.

Är du förvånad över det stora intresset?
”Både ja och nej. Det är en jättehög siffra, men jag har känt att Volvo Cars har potential att bli en folkaktie.”

De institutionella investerarna har till och med i dag, torsdag, på sig i att teckna aktier i nyemissionen som är på 20 miljarder kronor. Redan i samband med att prospektet blev offentligt stod det klart att AMF, Swedbank Robur, If, Nordea, Skandia och Danica pension gått in med totalt 6,4 miljarder kronor. Under måndagen tillkom även ankarinvesterare i form av Första AP-fonden, Tredje AP-fonden och Fjärde AP-fonden, Alecta och Folksam med insatser på totalt 7,7 miljarder kronor. 

Inför fredagens start på börshandeln värderas Volvo Cars till 163 miljarder kronor.

 

 

Innehåll från RCO SecurityAnnons

Olika säkerhetsnivåer i samma byggnad – så löser offentlig sektor utmaningen

Stor geografisk spridning och många olika behov under samma tak. Det är några av utmaningarna när sjukhus, kommuner och myndigheter bygger sina larm- och passersystem. Därför är det viktigt att kunna anpassa säkerhetssystemen efter varje unik verksamhet. Och att skapa en bra balans mellan trygghet och tillgänglighet.

Extern länk: RCO Security AB erbjuder smarta och säkra lösningar för en trygg och smidig vardag – läs mer här

– Med ett flexibelt och skalbart passersystem kan du hantera alla tänkbara situationer och objektsstorlekar i en anläggning. Du kan även enkelt styra vilka som ska ha behörighet – i olika delar av fastigheten och vid olika tider på dygnet, säger Robert Lindgren som är försäljningschef på RCO Security.

Företaget utvecklar, tillverkar och säljer tjänster och produkter inom passer- och säkerhetssystem och har i dag ett av marknadens mest integrerade och flexibla system.

– Det är många som efterfrågar den flexibiliteten, framför allt myndigheter och offentliga verksamheter som ofta vill ha helt öppet i en del av fastigheten, medan de också vill ha helt låst på andra ställen.

Funktionalitet kopplat till kommuner

Det är med andra ord ingen slump att många kommuner, och även myndigheter och sjukhus, har valt RCO:s lösningar.

– Till exempel har kommuner utmaningar i och med att hotbilden mot politiker har ökat, vilket skapat en förhöjd säkerhetsrisk. Då måste delar av kommunhuset ha en mycket hög säkerhetsnivå, medan andra delar kan vara mer tillgängliga för att besökare ska kunna röra sig fritt där.

Robert Lindgren, försäljningschef på RCO Security.
Robert Lindgren, försäljningschef på RCO Security.

Båda säkerhetsnivåerna måste alltså kunna samsas under samma tak.

– Mycket av funktionaliteten i våra system är dessutom kopplad till just kommuners krav. Det är logiskt eftersom vi är ett svenskt företag och har anpassat våra system efter svenska behov.

Rätt personer vid rätt tillfälle

Behoven inom vården varierar också stort. Ett sjukhus som har öppet dygnet runt har helt andra krav än ett mindre äldreboende där besökare bara kan hälsa på dagtid.

– Sjukhusen har stora utmaningar eftersom de har en mängd olika rum och tusentals besökare och patienter som ska ha tillgång till olika ytor vid olika tillfällen. Då är det viktigt att kunna anpassa säkerheten efter varje verksamhets unika behov. Det kan vi göra tack vare att våra passersystem är skalbara och flexibla.

Samma sak gäller många myndigheter.

– Det handlar om att öppna upp myndigheter för rätt personer vid rätt tillfälle. Det vill säga att göra det möjligt att röra sig fritt och samtidigt få den trygghet som behövs genom att säkra upp för eventuella hotbilder.

– Tack vare vår systemuppbyggnad kan myndigheter och andra offentliga verksamheter med verksamhet på flera olika geografiska platser dessutom sköta all administration centralt.

Driver utvecklingen framåt

En annan fördel med RCO:s system är att de håller högsta säkerhetsklass samtidigt som de är lätta att installera, använda och anpassa. Genom att larm- och passersystemen kopplas samman är det dessutom enkelt för vanliga användare utan större kunskap att förstå vad som händer i byggnaden.

Visuella larmpaneler ger en fullständig översikt och styrning av larmanläggningen, inklusive inbrottslarm, driftslarm, dörrmiljöer och specifika larmområden. Det gör det möjligt att både öppna och blockera dörrar samt tidsinställa öppettider för dörrar i olika sektioner av byggnaden.

– Vi har generellt höga krav på säkerhet i Sverige och ligger långt framme utveckling globalt sett. Det ska vi fortsätta att göra och den utvecklingen vill vi vara med och driva, säger Robert Lindgren.

Extern länk: RCO Security AB erbjuder smarta och säkra lösningar för en trygg och smidig vardag – läs mer här

 

Mer från RCO Security

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med RCO Security och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera