1515

Autoliv ökar fokus på automation och förarassistanssystem

Samtidigt som Autolivavknoppningen Veoneer är på väg till nya ägare ökar moderskeppet sitt fokus på avancerade system för förarassistans och automatisering. Det sker genom att ta in två nya ledamöter till bolagets forskningsstyrelse, där personer med olika branschkunskaper samlas för att kläcka nya idéer.

”Vi är väldigt nöjda med att välkomna Bryan Reimer och Hasse Johansson till Autoliv ALIV SDB -0,15% Dagens utveckling Research Advisory Board”, säger Autolivs forskningschef Cecilia Sunnevång i ett pressmeddelande och förklarar syftet:

”Deras erfarenhet kommer att ge värdefulla insikter till vår styrelse (forskningsstyrelsen, Di:s anm), där vi försöker hitta lösningar till nästa generations utmaningar kring föraruppmärksamhetshantering, distraktioner, automatisering och användning av avancerade förarassistanssystem, i syfte att maximera mobilitet och säkerhet.”'

I pressmeddelandet uttalar Autolivs vd Mikael Bratt även ambitionen att gå från stabil branschledare till en ”sann branschomvandlare”.

”Inte bara genom att leda, utan också genom att sätta trenderna i vår industri”, säger han.

Autoliv är huvudsakligen verksamt som tillverkare och leverantör av säkerhetsbälten, rattar och krockkuddar sedan avknoppningen 2017 av Veoneer, som ägnar sig åt mer avancerad teknik för förarassistans och självkörande bilar.

De båda bolagen har dock haft ett omfattande samarbete även efter avknoppningen, tydligast synligt i att Autolivs före detta vd och ordförande Jan Carlson beklär samma befattningar i Veoneer samt fortfarande är ordförande i Autoliv.

Nu kan detta dock vara på väg att förändras i och med att Veoneer får nya ägare – antingen Magna eller Qualcomm beroende på vem som går segrande ur budstriden.

Bryan Reimer, det ena tillskottet till forskningsstyrelsen, kommer från forskningsvärlden där han i dag är verksam vid Massachusetts Institute of Technology inom transport och logistik.

”Bryans forskning försöker utveckla teoretiska och applicerbara insikter om förarens beteende, ett område som är mycket viktigt för Autoliv”, heter det i Autolivs pressmeddelande.

Det andra tillskottet är Hasse Johansson som sitter i Autolivs styrelse sedan 2018. Han har en bakgrund som forsknings- och utvecklingschef på Scania och erfarenhet inom bland annat automatisering och elektrifiering, som beskrivs som viktiga områden för Autoliv.

I Autoliv Research Advisory Board ingår sedan tidigare sju personer, däribland Autolivs vd Mikael Bratt. Bland slutprodukter som är sprungna från idéer från forskningsstyrelsen nämns bland annat sidokrockkuddar och sidokrockgardiner.


Innehåll från Electrolux ProfessionalAnnons

Stark innovation minskar risken för smittspridning inom vården – och räddar liv

Jörgen Andersson, försäljningschef på Electrolux Professional. Flera av företagets tvättmaskiner innehåller tvättprogram som bekämpar virus, även Covid-19.
Jörgen Andersson, försäljningschef på Electrolux Professional. Flera av företagets tvättmaskiner innehåller tvättprogram som bekämpar virus, även Covid-19.

Vårdkläder och andra textilier som används inom hälsosektorn kan innehålla skadliga mikroorganismer som kan föra smitta vidare.

– Om dessa textilier hanteras fel kan det få stora konsekvenser på vårdtagarnas hälsa, säger Jörgen Andersson, försäljningschef på Electrolux Professional.

Företagets mjukvarubaserade hygien- och barriärtvättmaskiner kan kraftigt begränsa denna smittväg.

Om inte vårpersonalens kläder och den städutrustning som används i lokalerna genomgår en verifierad hygienisk tvätt- och torkprocess kan det få förödande effekt på patienternas situation.

 – Det hjälper inte hur mycket vårdpersonalen än tvättar händerna om deras kläder är smutsiga eller om lokalerna städas med en mopp eller mikrodukar som inte är korrekt rengjorda. Då är risken hög att virus sprids till patienterna, säger Jörgen Andersson.

Principen för barriärtvättmaskiner bygger på att tvättmaskinen, som har luckor på två motsatta sidor, byggs in i en vägg. På ena sidan hanteras och lastas smutsiga och eventuellt kontaminerade textilier och på den andra sidan kan de rena textilierna plockas ut och hanteras. Tanken är att smutsiga och rena textilier aldrig ska mötas för att förhindra korskontaminering.

Dagens tvättmaskiner är smartare

I dag är hygien- och barriärtvättmaskiner från Electrolux Professional mjukvarubaserade, vilket skapar fördelar.

– Vi kan uppfylla alla de kombinationer av tid och temperatur som krävs för att avlägsna mikroorganismer. Med barriärmaskiner säkerställer man dessutom ett hygieniskt flöde. Om rätt tid eller temperatur inte har uppnåtts så kommer maskinen att larma och luckan på den rena sidan kommer inte att kunna öppnas, säger Jörgen Andersson.

Innovation har alltid varit en ledstjärna för Electrolux Professional. Då pandemin slog till inledde man ett projekt tillsammans med forskningsinstitutet RISE för att se hur man bäst kunde möta detta nya hot. Resultatet blev att de flesta maskiner, även de för vanliga gemensamma tvättstugor, nu också innehåller program som bekämpar Covid 19-virus, såväl som vinterkräksjuka och andra virus.

– Vi lyckades med detta utan att göra avkall på vår strävan att alltid ha lägsta möjliga energi- och vattenförbrukning och kortast möjliga programtid, avslutar Jörgen Andersson. 

Om Electrolux Professional

Electrolux Professional är din helhetspartner. Med hjärta för hållbarhet leder vi vägen när det gäller att utforma fullständiga och integrerade lösningar som ger hög produktivitet, lägsta livscykelkostnader och är de mest enkla att använda och underhålla.

Vi har funnits i branschen i 100 år och har under denna tid byggt upp världens mest omfattande servicenätverk.

Läs mer på: www.electroluxprofessional.com/se/

Mer från Electrolux Professional

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Electrolux Professional och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?