Autoliv gör miljardnedskrivning

Bilsäkerhetsbolaget Autoliv gör en engångsnedskrivning av goodwill på totalt 234 miljoner dollar, motsvarande drygt 1,8 miljarder kronor. Det meddelar bolaget i ett pressmeddelande.

Nedskrivningen görs för joint venture-bolaget Autoliv ALV 0% Dagens utveckling Nissin Brake Systems, där Autoliv äger 51 procent. Det får en nettoeffekt på Autolivs nettoresultat med cirka 100 miljoner dollar, cirka 791 miljoner kronor.

Nedskrivningen är en konsekvens av att försäljningsutvecklingen för ANBS utvecklats svagare än vad som förväntades vid bolagets start i april 2016, men har ingen ingen påverkan på justerat rörelseresultat, eller justerat resultat per aktie, uppger bolaget i ett pressmeddelande. 

"Denna icke kassaflödespåverkande kostnad har ingen effekt på kassaflöde, finansiella mål eller Electronics affärsplan", skriver Autoliv.

Autoliv ger även en uppdatering av avknoppningen av Electronics och meddelar att den fortlöper enligt plan och väntas genomföras under tredje kvartalet 2018.

Autoliv bedömer att projektkostnaden för delningen av verksamheterna och avknoppningen väntas uppgå till 70 miljoner dollar.

Vidare väntas redovisnings-, finansiella, legala och it-relaterade kostnader samt kostnader för noteringsprocessen.

Projektkostnaderna bokförs under det kvartal de uppstår, merparten väntas inte vara avdragsgilla., heter det.

Skatterelaterade kostnader för uppdelningen av de legala enheterna i samband med avknoppningen väntas uppgå till 80 miljoner dollar. Dessa bokförs vid tidpunkten för uppdelningen av de legala verksamheterna, vilken beräknas äga rum första halvåret 2018.

Autoliv kommer besvara frågor angående avknoppningen av affärsområdet Electronics under den telefonkonferens för fjärde kvartalets resultat 2017 som är planerad till den 30 januari 2018 klockan 14.00.

Du har väl inte missat DiTV – Sveriges nya ekonomi-tv-kanal? 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?