1515

Australisk dollar stärks på kinadata

Dollarn har tappat mot yenen och euron på måndagen när börserna var blandade. 

Den australiska och nyzeeländska dollarn stärktes på måndagen efter att kinesisk exportdata kommit in starkare än väntat.

Kinas export, mätt i dollar, sjönk med 3,3 procent under maj jämfört med samma månad året före, väntat var en minskning med 7 procent. Importen föll 16,7 procent, väntat var en nedgång på 9,7 procent.

”Råvaru- och tillväxtekonomiers valutor har det tydligt lättare att stärkas mot dollarn på hopp om en ekonomisk återhämtning, men det är annorlunda när det kommer till yenen”, sade Junichi Ishikawa, senior valutastrateg vid IG Securities, till Reuters.

Kiwidollarn fick extra skjuts av premiärminister Jacinda Ardens besked att landet kommer häva alla virusrelaterade restriktioner förutom gränskontroller. Valutan handlades kring starkaste nivåerna mot dollarn sedan januari.

SCB:s nya aktivitetsindikator, som syftar till att spegla hur den svenska ekonomin har utvecklats på månadsbasis, minskade 7,3 procent i april, jämfört med april 2019.

Statistiken är i volym och kalenderkorrigerad, men i april fanns ingen kalendereffekt.

Stora bidrag till nedgången kommer från hushållskonsumtion och export. En minskande import bidrar till att hålla emot nedgången.

”Både varu- och tjänsteindustrin minskar kraftigt. Även offentliga myndigheter bidrar till nedgången men inte lika mycket. Det är dock stor variation mellan olika branscher. Vissa går väldigt dåligt medan andra går bra”, säger Daniel Lennartsson, statistiker på SCB, i en kommentar.

Enligt Torbjörn Isaksson, chefsanalytiker på Nordea, ger indikatorn ytterligare belägg för att nedgången inte kommer bli så djup som befarats.

”Nu är vi i en fas där vi får revidera upp BNP-prognoser i år, från jättedåligt till mindre dåligt. Nu ser det ut som om BNP faller med omkring 4 procent i år, snarare än de 7 procent som varit konsensus om man tittar på Riksbanken och Konjunkturinstitutet. Anledningen är att den inhemska ekonomin visat sig mer motståndskraftig”, sade han.

I nuläget ser den svenska ekonomin ut att krympa med runt 4 procent i år.

”Vi ska komma ihåg att krisen inte skapades av ekonomiska obalanser, som annars brukar vara fallet i lågkonjunkturer. Det talar för en mindre utdragen kris än finanskrisen”, sade han.

Tysk industriproduktion sjönk 17,9 procent i april jämfört med föregående månad, och sjönk 25,3 procent jämfört med samma månad föregående år.

Analytiker räknade med att produktionen skulle ha sjunkit 16,9 procent jämfört med månaden före, enligt Trading Economics konsensusprognos.

”Tappet i april var till och med större än det förra rekordet som sattes bara en månad tidigare. Även om statistiken bör förbättras från maj framåt kommer produktionen sannolikt inte ta sig tillbaka till nivåer före coronaviruset på minst två år”, skrev Capital Economics.

I spåren av statistiken kom också besked från regeringen att den snabbar upp implementeringen av det gigantiska stimulanspaketet. 

Enligt Steffen Seibert hoppas regeringen kunna godkänna större delen av sitt stödpaket på 130 miljarder euro under ett extrainsatt möte på fredag.

Sentix index över investerarförtroendet i euroområdet steg till -24,8 i juni jämfört med -41,8 föregående månad.

Enligt Oxford Economics visar Sentix fortsatt på frikopplingen mellan de framåtblickande finansiella marknaderna och läget i den reala ekonomin.

”Uppgången i maj understryker optimismen som fortsatt råder bland investerare trots historiska tapp i reala ekonomin. Juni-undersökningen var en förbättring i både bedömningen av nuläget och förväntningarna för första gången sedan pandemin började, och förväntningarna driver fortsatt merparten av uppgången”, skrev Oxford Economics. 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?