1515

Australiensisk räntehöjning "en bit bort"

En räntehöjning i Australien är fortfarande en bit bort eftersom landets, och världens, lönepussel fortfarande är olöst. 

Det sade Australiens centralbankschef Philip Lowe i ett tal i Melbourne på onsdagen, rapporterar Reuters och Bloomberg News. 

"Styrelsen kommer att vilja ha rimligt förtroende för att inflationen stiger till att vara förenligt med det medelfristiga målet och att de lediga resurserna på arbetsmarknaden minskar", sade han. Givet att snabbare löneökningar kommer att krävas för att få inflationen närmare centralbankens mål ser det ut som att en höjning av styrräntan "fortfarande ser ut att vara en bit bort".

RBA-chefen sade att en återgång till löneökningar med 3 procent eller mer "både är möjlig och önskvärd", men tillade att han inte efterlyser en omedelbar kraftig uppgång i lönerna.

Philip Lowe sade vidare att om den ekonomiska tillväxten upprätthålls är nästa rörelse för styrräntorna uppåt, inte nedåt.

Han sade att tillväxten i mars var lite starkare än de räknat med, men att de ser noga på hushållens finanser och konsumtionstillväxten.

RBA-chefen sade också att riskerna mot världsekonomin inkluderar handelskrig, den politiska utvecklingen i Italien samt ökade spänningar i tillväxtländer som Argentina, Brasilien och Turkiet.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?