1515

Australien: "Västra Jerusalem är Israels huvudstad"

Australien erkänner västra Jerusalem som Israels huvudstad. Landet kommer däremot att avvakta med att flytta sin ambassad från Tel Aviv, meddelar premiärminister Scott Morrison.

Genom att endast erkänna västra Jerusalem vill landet enligt premiärministern visa på sitt engagemang för en tvåstatslösning och en långvarig repsekt för relevanta resolutioner från FN:s säkerhetsråd, rapporterar SBS News.

"Australien erkänner att Jerusalems slutgiltiga status, inklusive dess gränser, är en statusfråga som ska lösas mellan parterna", säger han, och lägger till att det nuvarande dödläget inte fungerar, säger Morrison.

Östra Jerusalem ska därmed någon gång i framtiden kunna erkännas som palestiniernas huvudstad, enligt beslutet, som premiärministern beskriver som "balanserat" och "övervägt", skriver ABC News.

En ambassadflytt kan komma i fråga när det är praktiskt möjligt, enligt premiärministern. Australien kommer att placera ett försvars- och handelskontor i Jerusalem och leta efter lämpliga platser för ambassaden i framtiden.

Åtgärden godkändes av parlamentets nationella säkerhetsutskott i måndags.

Morrison berättade i oktober att Australien övervägde att flytta sin Israelambassad från Tel Aviv till Jerusalem, vilket väckte ilska i grannlandet Indonesien.

Under fredagen uppmanade Canberra australier som reser i Indonesien att vara försiktiga, och varnade för kommande protester i Jakarta och populära turistorter.

Landets tidigare premiärminister Malcolm Turnbull tog avstånd från USA:s ambassadflytt till Jerusalem, som genomfördes i maj i år. Den ambassadflytten väckte skarp kritik och ledde till våldsamheter.

Det australisk-palestinska nätverket Australia Palestine Advocacy Network (APAN) anser att Morrisons uttalande om att beslutet stödjer en tvåstatslösning bara är "tomma ord". Enligt nätverkets ordförande, biskop George Browning, försämrar beslutet chanserna till fred.

"Det är ganska naivt eftersom Israel har förklarat hela Jerusalem som sin eviga och odelade huvudstad. Så även om vi högtravande kan säga att vi bara förbinder oss med västra Jerusalem så är det inte så Israel ser det", säger han till SBS.

Browning säger att även om uttalandet är bättre än att erkänna hela Jerusalem som Israels huvudstad, hjälper det inte fredsprocessen.


Innehåll från PayerAnnons

Så minskade ekonomiavdelningen sin tid för betalningsprocesser med 80% tack vare Payer

2019 valde United Spaces att skriva avtal med Payer, en startup inom B2B-betalningar, för att lösa betalningar för sina medlemmar på coworking-kontor i Sverige. Nu expanderar United Spaces med fem nya kontor i landet och i centrum finns en betalningslösning som kraftigt har reducerat kostnaderna för finansavdelningen.

Samarbetet mellan de två bolagen startade när United Spaces sonderade marknaden för en partner som både kunde designa men också processa betalningsflöden inom B2B. Kravet var att göra kundupplevelsen riktigt bra för sina medlemmar men också att lösa den manuella hanteringen av fakturering på ekonomiavdelningen.

Den tekniska lösningen var en integration av Payers API-plattform med United Spaces mobila medlemsapp men också med deras bokföringssystem Fortnox. Resultatet efter ett års samarbete överraskade Joakim Helbig, CFO på United Spaces.

– Det fanns en tid innan och efter Payer. Resultatet efter att vi implementerade Payers plattform har varit fantastiskt för ekonomiavdelningen. Vi spenderar nu 80% mindre tid på betalningshantering och inkassering. Utöver det betalas fakturor av våra medlemmar 30% fortare. Det är ett klart bevis att vi har lyckats lyfta betalningsupplevelsen till en riktigt hög nivå, säger han.

Blir långsiktig partner

Nu när United Spaces expanderar över landet, från fyra till totalt nio kontor har, de valt Payer som en långsiktig partner. Det tionde coworkingstället öppnar under hösten.

– Jag tror att det här systemet som vi har byggt tillsammans med Payer kan fungera som en mall för framtidens finansavdelning. Digitalisering och automatisering är menat att göra arbetslivet enklare och effektivt. Vi har uppnått just det och mycket mer med Payer. Det finns ingen anledning att hålla fast vid manuella processer för att fakturera, monitorera och bokföra när det kan skötas helt automatiskt. Nu när vi expanderar vill vi fortsätta resan med Payer, säger Joakim Helbig.

Peder Berge är VD och grundare av Payer.

– Vi är förstås otroligt glada att vi har fått utökat förtroende av United Spaces i deras fortsatta expansion. Vi har jobbat hårt för att få till detaljerna i betalningslösningen och det har burit frukt. Magi skapas genom hårt arbete och resultaten som vi har uppnått med United Spaces talar för sig själv. Vi ser fram emot att hjälpa flera svenska bolag att bli mer effektiva, få bättre kassaflöde och få högre marginaler, säger han. 

 

Mer från Payer

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Payer och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?