1515

Australien: Miljonböter för fejkande hälsobloggare

Genom att ljuga om att hon botat sin påhittade cancer med alternativa behandlingsmetoder drog hon in stora pengar. Nu döms den australiska hälsobloggaren till miljonböter.

Domstolen i Melbourne har beslutat att Belle Gibson ska betala 410 000 australiska dollar, motsvarande drygt 2,6 miljoner kronor, till delstaten Victoria, rapporterar The Guardian. Beslutet kommer efter att domstolen under några månader funderat på ett lämpligt straff för Gibson, som sålt tusentals kopior av sin kokbok och mobilapp genom falska påståenden om att hon botat sin cancer genom alternativa behandlingsmetoder såsom ayurvedisk medicin och glutenfri kost.

Hon har senare erkänt att hon ljugit om att hon hade cancer. En del av Gibsons affärsidé var att hon lovade att donera delar av vinsten till välgörenhet, vilket aldrig ska ha skett. I mars i år befanns 25-åringen skyldig till att ha vilselett allmänheten.

"Gibson spelade medvetet på den australiska allmänhetens uppriktiga vilja att hjälpa de minde lyckligt lottade", skrev domaren Debra Mortimer i domen.

Tidigare har domaren sagt att det inte är någon idé att utfärda en större bot till en person som inte har möjlighet att betala den. Men det kan ske genom avbetalningar, konstaterar man nu. Om böterna kommer in bör pengarna betalas ut till de välgörande ändamål som bloggaren lovade att donera till, förelår domaren.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?