1515
Annons

Aurubis sämre än väntat

Det tyska smältverksföretaget Aurubis redovisar ett marginellt lägre resultat än väntat för verksamhetsåret 2015/2016, men spår en förbättring för kommande räkenskapsår.

Det operativa resultatet före skatt om 213 miljoner euro (343) för verksamhetsåret 2015/2016. Väntat var enligt Bloomberg News prognossammanställning ett resultat om 218 miljoner euro.

Intäkterna uppgick till 9,5 miljarder euro (11,0), strax under väntade 9,6 miljarder.

Vidare föreslår styrelsen att utdelningen sänks till 1:25 euro per aktie, från fjolårets 1:35 euro.

"Resultatet påverkades av väsentligt lägre raffineringsavgifter för kopparskrot i kombination med ett lägre utbud av kopparskrot, liksom av väsentligt lägre försäljningspriser på svavelsyra", förklarar bolaget resultatnedgången.

Ett positivt bidrag kom dock från bland annat högre raffineringsavgifter för kopparkoncentrat och en starkare dollar, uppger Aurubis.

Inför det kommande verksamhetsåret varnar bolaget för att osäkerheterna om den globala ekonomiska utvecklingen och särskilt för Aurubis marknader kommer att fortsätta prägla verksamheten. Med stöd av interna förbättringsprogram väntas resultatet dock bli högre nästa år.

"Totalt sett förväntar vi oss ett väsentligt högre resultat före skatt och en något högre operativ avkastning på sysselsatt kapital jämför med fjolåret", skriver bolaget.

Smält- och raffineringslönerna (TC/RC) väntas vara fortsatt relativt höga för kopparkoncentrat och även för kopparskrot har marknaderna förbättrats något i takt med de högre metallpriserna.

Vad gäller svavelsyra har pristrycket fortsatt under inledningen av det nya räkenskapsåret, med stabila priser på låga nivåer.

"Någon förbättring förutses inte för närvarande", skriver Aurubis om svavelsyremarknaden.

 Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?