1515
Annons

Auktionsjätten testar krisen – 15 miljonverk ska klubbas: ”Försiktigt positiv”

Bukowskis är först ut med att på allvar pröva konstmarknaden under pandemin. Auktionshusets vd Louise Arén säger sig vara försiktigt optimistisk, inte minst eftersom Bukowskis har fått förtroendet att sälja flera värdefulla verk. 

Bland höjdpunkterna syns en målning av Carl Fredrik Hill som värderas till 5 miljoner kronor. 

Vd Louise Arén och konstspecialist Andreas Rydén står vid Anders Zorn - ”Gammal spegel” med utropspris 4–5  Mkr och bakom dem även Carl Larsson - ”Stött” / ”Flicka vid spalier” med utropspris 3–3,5 Mkr.
Vd Louise Arén och konstspecialist Andreas Rydén står vid Anders Zorn - ”Gammal spegel” med utropspris 4–5 Mkr och bakom dem även Carl Larsson - ”Stött” / ”Flicka vid spalier” med utropspris 3–3,5 Mkr.Foto:Jesper Frisk
Carl Fredrik Hills "Väg med sittande hund, Fontainebleau", utrop 5-6.000.000 kronor.
Carl Fredrik Hills "Väg med sittande hund, Fontainebleau", utrop 5-6.000.000 kronor.Foto:Jesper Frisk
Konstverket ”Teaterfunderingar” är målat i Carl Larssons ateljé. Målningen har ett utropspris på 4-5 Mkr.
Helmer Osslund, Mullfjället, höstlandskap från Jämtland. Utrop 2,5-3 Mkr.
Helmer Osslund, Mullfjället, höstlandskap från Jämtland. Utrop 2,5-3 Mkr.Foto:Jesper Frisk

Juni är månaden då konstmarknadens motståndskraft mot coronaviruset prövas på allvar. Sedan virusets utbrott har flera mindre och ofta digitala auktioner visat på styrka, vilken branschen gärna framhäver. Men den dyrbaraste konsten går under klubban på de stora slagauktionerna under junimånad i såväl Sverige som internationellt. 

I Sverige är Bukowskis först ut med sin stora vårauktion och auktionshusets vd Louise Arén beskriver sig som försiktigt optimistisk. Vd:n har precis lämnat in bokslutet för 2019 som vittnar om en stabil utveckling. Louise Arén hoppas att trenden håller i sig trots coronapandemin, vilket inneburit att företaget tvingats permittera några få anställda i Stockholm. 

Det samlade utropet på vårauktionen är 62,5 Mkr, ned 15 procent jämfört med samma period i fjol. Då låg det samlade utropet på 74 Mkr. Och totalt stoltserar Bukowskis med 15 verk som värderas till över en miljon kronor jämfört med 13 samma period i fjol. 

”Vi är försiktigt positiva inte minst eftersom våra onlineauktioner visat på styrka”, säger Bukowskis vd Louise Arén. 

Reglerna och rekommendationerna om social distansering gör det utmanande att fysiskt visa verken för potentiella köpare. Bukowskis kommer hålla sig inom gränsen för det acceptabla, max 50 personer i lokalerna. Därutöver erbjuder aktören fler privata och virtuella visningar. 

”Vi kommer slussa in besökare och har vakter som har ansvaret för att klicka in och klicka ut”, säger vd:n som berättar att Bukowskis i normala fall har uppemot 1.000 besökare en bra vårlördag. Den nivån blir svårare att nå upp till med en begräsning på 50 personer i lokalen åt gången. 

Bukowskis dyraste målning är ”Väg med sittande hund” av landskapskonstnären Carl Fredrik Hill (1849-1911). Målningen som utfördes 1876 i franska Fontainebleau är också vice vd Andreas Rydéns favorit. Den har aldrig tidigare sålts och har ägts av släktingar till konstnären. Målningen föreställer en ensam hund mitt i ett grustag. 

”Carl Fredrik Hill hade haft ett tufft år. Hans far, som han hade en ganska komplicerad relation till, hade gått bort och även hans syster Anna. Han är orolig i själen och är väldigt ensam, det återspeglas i verket”, säger Andreas Rydén, som också är chefsspecialist för konsten på auktionshuset.

”Den här målningen är fantastisk. Den kräver lite grann av den som tittar”, fortsätter han.

Andreas Rydén lyfter också fram två verk av Carl Larsson (1853-1919)  bland sina favoriter. ”Teaterfunderingar” är målat i Carl Larssons ateljé i Sundborn och föreställer Dagmar Grill, som är dotter till goda vänner till konstnären och hans hustru Karin Larsson. Dagmar Grill sitter funderande på en röd träbänk. Målningen har ett startpris på 4 Mkr.

”Den har inte varit ute på marknaden sedan den såldes på auktionshuset Beijers 1987. Då jobbade jag på Beijers och den här målningen har etsat sig fast i mitt minne”, säger Andreas Rydén.

Bukowskis fick också sent in akvarellen ”Stött” av samma konstnär. Den värderas till 3 Mkr. Den nådde auktionshuset så sent att den inte ryms i företagets tryckta katalog. Ytterligare två Carl Larsson till försäljning är återrop från tidigare auktioner.  Det handlar om verket ”Bikuporna” och ”Havreskärning I” som inte såldes på Bukowskis auktioner under 2019. Nu värderas tavlorna till 1,5 respektive 0,8 Mkr. 

Bland miljonnoteringarna syns också en större målning av Anders Zorn (1860-1920), som dog för 100 år sedan. Verket ”Gammal Spegel” har ett startpris på 4 Mkr. Målningen köptes på Stockholms Auktionsverk 2007 för 3,5 miljoner i klubbat pris. 

Även en Helmer Osslund (1866-1938) har potential att klubbas dyrt, inte minst efter Uppsala Auktionskammares rekordförsäljning av samma konstnär förra året. Verket ”Mullfjället, höstlandskap från Jämtland” som är 2,2 meter brett och nästan 1 meter långt har aldrig varit ute på auktion tidigare och värderas till 2,5 Mkr. Byggmästaren Viktor Hellstrand i Sollefteå köpte den direkt av konstnären och därefter har den gått i arv. 

 

 

 

 

 

 

 


Innehåll från WihlborgsAnnons

Wihlborgs inför pris på koldioxidutsläpp

Arvid Liepe (tv) och Staffan Fredlund (th).
Arvid Liepe (tv) och Staffan Fredlund (th).

Flera svenska företagsjättar har infört ett internt pris på koldioxidutsläpp. Nu hoppar Wihlborgs på tåget. ”Det känns roligt att vi kan driva utvecklingen i vår bransch”, säger miljö- och klimatchefen Staffan Fredlund.

Nu inför fastighetsbolaget Wihlborgs ett internpris på koldioxidutsläpp. Priset sätts till 1000 kronor per ton och kommer inledningsvis att testas vid investeringsbeslut kring renoveringar och hyresgästanpassningar. 

– Det här är en nyckel för att omsätta klimatpåverkan till ett finansiellt värde som vi kan använda i kostnadskalkylen. Tanken är att det interna priset ska underlätta för oss att fatta kloka och relevanta beslut, och premiera leverantörer som erbjuder det klimatbästa alternativet när vi genomför upphandlingar, säger Staffan Fredlund, miljö- och klimatchef på Wihlborgs. 

Verktyg för att nå halveringsmål

Genom införandet av internpriset på koldioxid lägger bolaget i en högre växel för att minska utsläppen som sker i samband med byggprojekt, det som räknas som indirekt klimatpåverkan i värdekedjan. 

För att pressa ner klimatpåverkan ytterligare sätter Wihlborgs även upp ett så kallat målgränsvärde vid nybyggnation av kontorsfastigheter. Gränsvärdet ligger på 270 kilo koldioxidekvivalenter per kvadratmeter.

Nyfiken på Wihlborgs klimatarbete? Ta reda på mer här. 

– Vi har liksom branschen i stort haft svårt att mäta och målsätta klimatpåverkan vid byggnation och renoveringar, alltså den del av vår verksamhet som har störst klimatpåverkan, säger Arvid Liepe, ekonomi- och finanschef på Wihlborgs, och fortsätter:

– Internprissättningen och målgränsvärdet hjälper oss att angripa detta. Förhoppningen är att satsningarna ska göra stor skillnad för de totala utsläppen och bidra till att vi uppnår vårt halveringsmål för 2030.

Tar steget – innan det blir ett hygienkrav

Arvid Liepe och Staffan Fredlund hoppas att verktygen kommer att användas brett i organisationen och i både små och stora projekt.

– Vi kommer att testa detta och utvärdera om det styr oss på rätt sätt. Genom att ta steget nu hinner vi också med en lärandeprocess kring intern prissättning innan den här typen av åtgärder blir ett hygienkrav på marknaden. Det känns roligt att vi kan visa ledarskap och driva utvecklingen i vår bransch, säger Staffan Fredlund. 

Om Wihlborgs
Wihlborgs är ett börsnoterat fastighetsbolag som erbjuder kommersiella lokaler till företag och organisationer i Öresundsregionen. Wihlborgs Fastigheter finns i Malmö, Lund, Helsingborg och Köpenhamn. Bolaget är marknadsledande i de tre svenska städerna. 

Läs mer om Wihlborgs fastighetsutveckling

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wihlborgs och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?