1515

Auktionshus måste veta vad de säljer

I över 30 år låg Andy Warhol-målningen med Absolut Vodka-motiv förseglad i en rulle innan den skulle ut på marknaden, något Dagens industri var först med att uppmärksamma. Startpriset låg på 15 miljoner kronor och målningen var från perioden då Andy Warhol arbetade med Vin & Sprit.

Foto:Pressbild

Samarbetet blev startskottet för Vin & Sprits internationellt uppmärksammade reklamkampanj. Curt Nycander som arbetade som vice vd på det statliga alkoholbolaget Vin & Sprit, som tillverkade den exklusiva svenska vodkan, hade haft rullen i sin ägo från 1980-talets mitt fram till sin död.

Nu ville arvtagarfamiljen sälja dyrgripen. Men det var oklart hur Curt Nycander hade kommit över målningen. Michel Roux, som arbetade för Vin & Sprits amerikanska importbolag, hade tagit med sig målningen på en SAS-resa i första klass från New York till Stockholm i juni 1985. Den exakta informationen om resan och resenären står inskrivet med svart penna på den bruna rullen. Men hur och varför målningen sedan hamnat hos Curt Nycander visste inte Uppsala Auktionskammare som hade fått förmedlingsuppdraget. Antingen hade Curt Nycander köpt målningen av Andy Warhol eller så hade Nycander fått den av sin affärspartner, var information som gavs. 

Det senare skulle ha varit direkt olämpligt, men Uppsala Auktionskammare sa att det inte skulle gå att få något svar på den frågan. Nu är i alla fall hela försäljningen pausad, då familjen som ärvt målningen, vill följa upp nya uppgifter för att undanröja frågetecken kring ägarförhållandena. Vi får hoppas att de lyckas bringa klarhet i hur fadern kommit över målningen som inte sett dagens ljus i över trettio år. 

Och varför återger jag då denna historia? Jo den är en påminnelse om vikten av att utreda ägarsituationen, den så kallade proveniensen, innan tavlor kommer ut på marknaden. Köparna måste få vara trygga i att objekten de budar på inte har införskaffats på ett tveksamt sätt. Detta även om så mycket som 30 år har passerat. 


Innehåll från EKNAnnons

Blev miljardbolag på sex år – så här växte Polarium

Smarta batterier gjorde att svenska Polarium utsågs till Nordens mest snabbväxande tillväxtbolag av Financial Times tidigare i år. Bolaget är just nu på en tillväxtresa som många företagare drömmer om.

– Vi hade inte klarat det här utan EKN, säger Polariums grundare och vd Stefan Jansson.

Läs mer om hur EKN kan hjälpa svenska exportföretag att växa

Polarium tillverkar smarta uppkopplade litiumjonbatterier som driver mobilmaster, och kan ersätta många av de dieselaggregatorer och blybatterier som ofta driver masterna i dag.

– En av våra kunder sparar sju miljoner liter diesel i månaden på att använda våra produkter. Ser man till mobilmasternas hela livslängd innebär det över en miljard liter mindre diesel – för en kund, säger Stefan Jansson.

Tillväxt som kostar

Polarium har sedan starten 2015 installerat över 250 000 batterier i mer än 60 länder. I år förväntas omsättningen landa på 1,25 miljarder kronor. Efter sex år har företaget tre kontor i Sverige, fabriker i Mexiko och Vietnam, säljkontor i USA samt säljare och teknisk support i England, Nya Zeeland, Indonesien och flera afrikanska länder. Det är en otrolig tillväxtresa – och den har kostat en hel del.

– Vi har ett enormt kassaflöde och snabb tillväxt – lägg samman de två parametrarna så får du en uppfattning av vårt behov av rörelsekrediter. Det här var en riktig utmaning för oss i början när vi inte hade en historik att visa upp för kreditgivare, och dessutom gör många affärer på riskmarknader Därför vände vi oss till EKN.

Kombinera olika garantier

Statliga EKN finns nämligen till för att hjälpa svenska exportföretag och deras underleverantörer, genom olika typer av garantier. Polarium har använt tre finansieringslösningar från EKN:

För allmänna expansionssatsningar har de använt EKN:s rörelsekreditgaranti, vilket innebär att EKN har täckt 50 procent av bankens kreditrisk. Det har gjort det enklare för banken att våga säga ja till Polariums kreditbehov.

För affärer på riskmarknader har Polariums bank använt EKN:s rembursgaranti. Rembursgarantin kan banken ansöka om när man har en så kallad remburs, det vill säga att köparens lokala bank garanterar säljaren betalning vid leverans. Rembursgarantin täcker upp för risken att den lokala banken inte kan betala.

Polarium har också använt sig av EKN:s garanti för kundfordringar för specifika affärer, som täcker risken att köparen inte kan betala fakturan. Med hjälp av garantin kan Polarium dessutom gå till sin bank och få fakturan betald i förväg, vilket innebär att de kan erbjuda kunden kredit utan att själva behöva vänta på att få betalt.

Minskat risken och frigjort kapital

– Vi gör många affärer på riskmarknader och då är det betryggande att kunna räkna bort både politiska risker och valutarisker. Dessutom har vi kunnat frigöra kapital med hjälp av de här garantierna. Samarbetet med EKN har gjort att vi kan fokusera på vår grundverksamhet, det har varit otroligt värdefullt för oss, säger Stefan Jansson.

Läs mer om hur EKN kan hjälpa svenska exportföretag att växa

Mer från EKN

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EKN och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?