Annons

Augusti blev dyraste elmånaden någonsin

Över en krona mer per kilowattimme eller 38 procent dyrare än det tidigare rekordet.

Augusti blev den dyraste elmånaden i södra Sverige någonsin – hittills.

Det är knappast det sista rekordet.

Björn Björnsson, elprisanalytiker på Godel.
Björn Björnsson, elprisanalytiker på Godel.Foto:Johan Nilsson/TT, Pressbild.

I augusti har de dagliga rekorden avlöst varandra på elprisbörsen Nordpool. Men det är månadssnittet som är det intressanta för den absoluta merparten av hushållen.

”Det blev rekord både i elområde 3 och 4. Tidigare prisrekord var från december förra året, säger Björn Björnson”, elprisanalytiker på elhandelsbolaget Godel.

För område 4 (södra Götaland) ser snittpriset för augusti, med enbart några få dagar kvar av månaden, ut att hamna på nästan tre kronor per kilowattimme (kWh).

”Det är drygt en krona högre än tidigare rekord”, säger Björnson.

I elområde 3 (norra Götaland och Svealand) landar snittpriset i augusti på lite över två kronor per kWh. Det är nästan 30 öre högre än det gamla rekordet. 

Och det är allt färre av hushållen som kommer undan de skenande elpriserna. Strax över hälften av alla hushåll har rörligt elpris, i Sydsverige två tredjedelar, enligt färsk statistik från SCB. Och ju längre tiden går desto fler svenskar slängs ut i den bistra prisverkligheten när de gamla bundna elavtalen löper ut. Att binda elpriset i dag är väldigt dyrt och SCB-siffrorna visar också att andelen med rörligt prisavtal ökar stadigt.

Skillnaderna mellan norra och södra Sverige är stor. Inklusive skatter, moms, elhandelsbolagens påslag och nätavgift blir skillnaden mindre. Det beror främst på den relativt dyra nätavgiften som med vissa regionala skillnader är ungefär lika stor i hela landet. För en Skånekonsument landar snittpriset på 4:70 kronor per kWh, inklusive allt. Motsvarande konsumentpris i den tidigare rekordmånaden december 2021 var 3:40 kronor. I norra Norrland blir motsvarande augustipris 1:28 kronor/kWh.

Förutsatt att en villaägare i Skåne, som värmer sitt hus med direktverkande el, skulle bränna lika mycket el varje månad året runt skulle augustiräkningen blivit drygt 2 000 kronor dyrare än i december. Månadsfakturan skulle då ha hamnat på cirka 7 800 kronor, baserat på en årlig förbrukning på 20 000 kWh jämfört med en elräkning på 5 664 kronor december 2021. Men enligt en schablon förbrukas bara hälften så mycket el i augusti som i december, så därför blir inte augustiräkningen så jättedyr relativt sett. 

Men kommande månader lär bli desto blodigare. Pris, och även förbrukning, väntas stiga när kylan kommer. Det visar prissättningen på elmarknaden inför vintern.

”Inte mycket talar för att det blir billigare, snarare tvärtom”, säger Björn Björnson.

Faktorerna är kända vid det här laget, överföringsproblem av el inom Sverige, och skyhöga gaspriser, som direkt påverkar elpriset på kontinenten och smittar prisbilden i södra Sverige. Augusti var också extra påverkat av diverse underhåll.

”Både underhåll av elsystemet och kärnkraften, vilket bidragit extra till att elen blivit inlåst i norr”, säger Björnson.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera