1515

Audi avslutar samarbete med Kakan Hermansson

Den tyska biltillverkaren Audi avslutar nu sin reklamkampanj med Kakan Hermansson.

Samarbetet har fått kritik i sociala medier, till följd av medieprofilens kritiska uttalanden om bland annat poliser, skriver Resumé.

Mångsysslaren och tv-profilen Kakan Hermansson.
Mångsysslaren och tv-profilen Kakan Hermansson.Bild:Henrik Montgomery/TT

Volkswagen-ägda Audis svenska dotterbolag har med hjälp av byrån Åkestam Holst lanserat en reklamkampanj för sin nya modell Q2. En av de tre kändisarna som fått formge en version av bilen är Kakan Hermansson, vilket har fått starka reaktioner som konsekvens.

”Aldrig att jag köper från ett märke som samarbetar med en sån hatisk person som Kakan Hermansson”, skriver en av många kritiker i sociala medier.

”Att samarbeta med och lyfta fram en person som uppmanar till våld mot polisen, hånar mordoffer och hatar män i allmänhet och poliser i synnerhet måste vara en extrem tankevurpa hos ansvariga inom Audi”, skriver en annan på Audis svenska Facebooksida.

Skälet till reaktionerna är att Kakan Hermansson tidigare har gjort en rad kritiserade uttalanden och inlägg i sociala medier. Den 14 februari 2012 skrev hon exempelvis tweeten ”Det var ett jävla tjat om Malexander. Palla när snuten tycker synd om sig själv.”, som hon senare bad om ursäkt för.

Hon har även ansetts uppmana till våld mot poliser. I augusti 2014 skrev hon följande tweet inför en demonstration av Svenskarnas Parti:

”Kämpa Stockholm idag och för alltid. Ta hand om varandra och glöm ej; ACAB. Dom skyddar nassarna inte oss.”

Förkortningen ACAB står för ”All cops are bastards”.

Kakan Hermansson benämns av många kritiker som vänsterextremist och extremfeminist, med hänvisning till uttalanden som ”kämpa vita kränkta män, om er rätt till rasism, våldtäkt och manssolidaritet!!!!!”.

Efter kritiken valde Audi först att pausa samarbetet, men nu lägger man ned det helt och hållet.

”Audi blev rekommenderade ett samarbete med Kakan Hermansson, men vi kände inte till hennes tidigare uttalanden. Audi står naturligtvis inte bakom dessa uttalanden och tar avstånd från allt våld”, skriver man i ett uttalande, och fortsätter:

”Kakan Hermansson har även uttryckt ånger kring dessa uttalanden och bett om ursäkt. Vi beklagar att personer tagit illa vid sig. Vi har nu valt att avsluta samarbetet och reklamrävlingen.”

SR, SVT och TV4 har också kritiserats för att Kakan Hermansson medverkat i en rad program, där hon i flera fall agerat programledare.


Innehåll från Vectura FastigheterAnnons

Vectura bygger Stockholms nya Life science-center

Forskning, akademi och näringsliv förenas i det nya Life science-centret Forskaren. Här skapar Vectura förutsättningar för innovation mellan verksamheter. Affärer och idéer får möjlighet att växa i en miljö framtagen för kreativa samarbeten. 

Hållbarhet har präglat Forskaren från vision till första spadtag. Genom lösningar som gröna miljöer, solceller på taket och materialval med lågt koldioxidutsläpp bidrar byggnaden till en bättre framtid. Med sin runda form kommer Forskaren sticka ut i den annars strömlinjeformade Hagastaden, något som ytterligare förstärker visionen om en mötesplats för nytänkande och utveckling. 

– Forskaren är specifikt designad för att möjliggöra samverkan som kan ge mervärde. Vissa delar av centret kommer också att vara öppet för allmänheten, med syftet att öka intresset för Life science, i synnerhet bland unga. Här har vi redan inlett ett fruktbart samarbete med Tekniska museet, som kommer att presentera olika utställningar och aktiviteter, säger Micael Averborg, affärsenhetschef kommersiellt på Vectura.

En dörr till framtiden

Peter Skogh, museidirektör på Stiftelsen Tekniska museet, framhåller vikten av att erbjuda allmänheten fler ingångar till forskningens värld. I nya Hagastaden, som just nu växer fram i Stockholm, samlas några av världens mest framstående aktörer inom området och Peter ser samarbetet kring Tekniska museet, Karolinska Institutet och Vectura Fastigheter som ett nav i utvecklingen: 

– Forskaren är inte bara ett skyltfönster för den senaste forskningen utan också en öppen dörr till framtiden. Du kommer kunna utforska, upptäcka och delta i utvecklingen av framtidens Life science. Tillsammans med KI vill vi bidra till möten med profiler inom området, upplevelser och labb om det senaste. Vi vill skapa plats för tankar och dialoger som engagerar och utmanar. På vardagar blir platsen en resurs för skolelever och lärare, som kanske ger inspiration till framtida studier och jobb. Helger och kvällar kommer bjuda på allt från intressanta samtal till kreativa musik- och konstupplevelser kopplade till ämnet. Konceptet för den publika verksamheten arbetas fram nu under hösten 2021.

Dynamiska ytor – intressanta möten

Ett av de framstående bolag som kommer att dela Forskaren med Tekniska museet är strålterapiföretaget Elekta, vars ursprung är Karolinska Institutet. Mattias Thorsson, Head of Corporate Communications på Elekta, konstaterar att Forskaren är en plats där fysiska möten möjliggör såväl utveckling och samarbete, som gemenskap och kultur – en flexibilitet som utgör en naturlig del av framtidens kontor. 

– Vi ser möjligheter i husets dynamiska ytor och de intressanta möten som de kan skapa både med nya företag, akademin och vården. Vi är i början av arbetet med att utforska möjligheterna och har hittills haft goda dialoger med exempelvis vår partner Medicinska föreningen på Karolinska Institutet. 

Kombinationen av en spännande arkitektur, den centrala platsen och möjligheter till samarbete mellan akademin, sjukhuset och företag inom samma bransch på en och samma plats var således avgörande för Elektas val. 

– Vi delar Forskarens vision om att skapa nya idéer och lösningar för liv och hälsa, i dialog med andra parter som kan utmana tankesätt och gränser. Vi får också helt nya förutsättningar för att bedriva bra labbverksamhet i närhet till Elektas kontor, och att vi på bästa plats får en möjlighet att visa upp möjligheterna med strålterapi som en viktig del i cancerbehandling, avslutar Mattias.

Läs mer om att etablera verksamhet i Forskaren

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Vectura Fastigheter och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?