ANNONS:
Till Di.se

Audi avslutar samarbete med Kakan Hermansson

  • Mångsysslaren och tv-profilen Kakan Hermansson. Foto: Henrik Montgomery/TT

Den tyska biltillverkaren Audi avslutar nu sin reklamkampanj med Kakan Hermansson.

Samarbetet har fått kritik i sociala medier, till följd av medieprofilens kritiska uttalanden om bland annat poliser, skriver Resumé.

Volkswagen-ägda Audis svenska dotterbolag har med hjälp av byrån Åkestam Holst lanserat en reklamkampanj för sin nya modell Q2. En av de tre kändisarna som fått formge en version av bilen är Kakan Hermansson, vilket har fått starka reaktioner som konsekvens.

”Aldrig att jag köper från ett märke som samarbetar med en sån hatisk person som Kakan Hermansson”, skriver en av många kritiker i sociala medier.

”Att samarbeta med och lyfta fram en person som uppmanar till våld mot polisen, hånar mordoffer och hatar män i allmänhet och poliser i synnerhet måste vara en extrem tankevurpa hos ansvariga inom Audi”, skriver en annan på Audis svenska Facebooksida.

Skälet till reaktionerna är att Kakan Hermansson tidigare har gjort en rad kritiserade uttalanden och inlägg i sociala medier. Den 14 februari 2012 skrev hon exempelvis tweeten ”Det var ett jävla tjat om Malexander. Palla när snuten tycker synd om sig själv.”, som hon senare bad om ursäkt för.

Hon har även ansetts uppmana till våld mot poliser. I augusti 2014 skrev hon följande tweet inför en demonstration av Svenskarnas Parti:

”Kämpa Stockholm idag och för alltid. Ta hand om varandra och glöm ej; ACAB. Dom skyddar nassarna inte oss.”

Förkortningen ACAB står för ”All cops are bastards”.

Kakan Hermansson benämns av många kritiker som vänsterextremist och extremfeminist, med hänvisning till uttalanden som ”kämpa vita kränkta män, om er rätt till rasism, våldtäkt och manssolidaritet!!!!!”.

Efter kritiken valde Audi först att pausa samarbetet, men nu lägger man ned det helt och hållet.

”Audi blev rekommenderade ett samarbete med Kakan Hermansson, men vi kände inte till hennes tidigare uttalanden. Audi står naturligtvis inte bakom dessa uttalanden och tar avstånd från allt våld”, skriver man i ett uttalande, och fortsätter:

”Kakan Hermansson har även uttryckt ånger kring dessa uttalanden och bett om ursäkt. Vi beklagar att personer tagit illa vid sig. Vi har nu valt att avsluta samarbetet och reklamrävlingen.”

SR, SVT och TV4 har också kritiserats för att Kakan Hermansson medverkat i en rad program, där hon i flera fall agerat programledare.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies