1515
Annons

Attentat i Berlin – flera döda

Minst 12 människor dödades och 48 skadades när en lastbil rammade en folkmassa på en julmarknad i centrala Berlin.

Mannen som körde lastbilen gjorde det "avsiktligt", enligt den tyska polisen, som säger att det troligen rör sig om en terrorattack.

Händelsen inträffade i anslutning till Kurfürstendamm vid Kejsar Wilhelms minneskyrka i de västra delarna av Berlin.

"Våra utredare antar att lastbilen avsiktligt styrde in i folkmassan på julmarknaden", skriver polisen på Twitter.

Även Tysklands inrikesminister Thomas de Maiziere säger att mycket tyder på att det var en attack.

"Jag vill inte använda ordet "attack" än, men det är många saker som tyder på att det är en sådan", säger Thomas de Maiziere.

Tolv personer har bekräftats döda och 48 är skadade, varav några svårt, skriver Berlinpolisen på Twitter.

Tysklands förbundskansler Angela Merkels talesperson Steffen Seibert twittrade strax efter det inträffade: "Vi sörjer de döda och hoppas att de många skadade människorna kan få hjälp".

En man som misstänks ha kört lastbilen greps omkring två kilometer från platsen. Myndigheterna har inte gått ut med hans identitet.

Enligt säkerhetskällor till DPA är mannen som satt bakom ratten en asylsökande man från Afghanistan eller Pakistan som kom till Tyskland i februari. Den tyska tidningen Tagesspiegel skriver att mannen är känd av polisen sedan tidigare för mindre brott, men inte för att ha koppling till terrorism.

Ytterligare en person som befann sig i långtradaren hittades död efter det att marknaden rammats. Enligt polisen ska den döde passageraren vara polsk medborgare och inte den som körde lastbilen. Hur han dött är inte känt.

Ägaren av lastbilen säger att chauffören som körde in i folkmassan inte är den man som jobbar för honom och som vanligtvis kör lastbilen.

"Det var inte min chaufför, jag går i god för honom, han är min kusin", säger han i en intervju i polsk tv.

Han berättar vidare att chaufförens hustru inte kunnat få kontakt med sin man sedan 16-tiden i eftermiddags.

"Jag är orolig för att han blivit överfallen. Att lastbilen har kapats och att han blivit slagen eller dödad. Chauffören är min kusin som jobbat hos mig i 15 år", säger åkeriägaren till TVN24, enligt Aftonbladet.

Det finns inga uppgifter om att svenskar skadats.

"Den information vi har nu är att ambassaden i Berlin följer händelseutvecklingen, och står i kontakt med lokala myndigheter", säger Elias Aneheim-Ulvenäspå UD:s pressjour.

"Vi uppmanar svenskar på plats att följa lokala myndigheter råd och anvisningar samt att hålla kontakt med anhöriga."

I somras körde en man medvetet in i en folkmassa i franska Nice. Drygt 80 människor dödades.


Innehåll från P&B RiskkonsulterAnnons

Säkra verksamheten med oberoende riskanalys

Tobias Ekberg, VD och riskkonsult på P&B Riskkonsulter.
Tobias Ekberg, VD och riskkonsult på P&B Riskkonsulter.Foto:P&B Riskkonsulter.

För många företag kan ett längre driftstopp vara förödande. P&B Riskkonsulter erbjuder oberoende riskanalyser som hjälper företag att ta kontroll över sin riskhantering, förebygga avbrott, optimera sitt försäkringsskydd och säkra varumärket. 

– Att följa lagar och regler, till exempel när det gäller brandskydd, räcker inte för att kontrollera risker för egendomsskada och avbrott i den utsträckning som krävs idag. Försäkringbolag, ägare, kunder och andra intressenter i verksamheten förväntar sig att den verksamhetsspecifika risken har analyserats, säger Tobias Ekberg, VD på P&B Riskkonsulter.

Behålla sitt försprång  

Tobias Ekberg ser en snabbt växande efterfrågan på tjänster för effektiv och hållbar riskhantering. Utvecklingen drivs dels av ökande försäkringspremier och försäkringbolagens fokus på riskurval med ökade krav på risktekniska underlag. Men också av företag som vill undvika produktionsstörningar i en tid av Lean, Singel Sourcing, Just-In-Time och snabbfotade konkurrenter i hela världen. 

– Företagens sårbarhet för avbrott har ökat. Därför behöver alla en god bild av vilka risker som kan förebyggas alternativt försäkras bort. På så sätt blir våra tjänster inom riskhantering och kontinuitetsplanering viktiga verktyg för att utveckla interna rutiner, sänka kostnader och hålla hög kvalitet och leveranssäkerhet. I förlängningen handlar det om att förvalta sitt varumärke. 

Osäkerhet ökar kostnaderna

Den tekniska beskrivningen av risken bör vara oberoende av vem som tar fram den. Det som skiljer sig åt är hur olika parter värderar risken. 

– Otydliga eller undermåliga riskbeskrivningar innebär en osäkerhet för både försäkringstagare och försäkringsbolag. Detta kan leda till konservativa antaganden från försäkringbolagen eller missriktade åtgärder för riskkontroll hos försäkringstagaren, som i sin tur leder till ökade och onödiga kostnader.

Tobias Ekberg framhåller värdet i oberoende riskingenjörstjänster. 

– Ett relevant och trovärdigt risktekniska underlag erbjuder förutsättningarna för en transparent dialog kring risker. Då ökar också förutsättningarna för såväl optimerade åtgärder för riskkontroll som kostnader för försäkring. Det skapar bäst förutsättningar för hållbar riskhantering.

Om P&B Riskkonsulter 

Vi är oberoende specialister på industriell och försäkringsteknisk riskhantering. Våra uppdragsgivare är försäkringbolag, mäklare och försäkringstagare inom främst industri och lager.

Företaget har 15 anställda i Sverige och ingår i ett nätverk med drygt 100 riskkonsulter i hela världen.

Läs mer på pob.se 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med P&B Riskkonsulter och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?