1515

Attendo rusar på rapporten – vd:n: ”Coronaoron överskuggar resultatet”

Omsorgsbolaget Attendos aktie rusar efter en rapport som överträffade analytikernas förväntningar, enligt Infronts konsensus. Men resultatet överskuggas av coronaoron, enligt vd Martin Tivéus som spår ökade coronarelaterade kostnader på 100 miljoner kronor för helåret.

”Vi har tagit stora investeringar”, säger han till Di TV.

Attendo vd Martin Tivéus.
Attendo vd Martin Tivéus.Foto:Jesper Frisk

Omsorgsbolagets rörelseresultat (på EBITA-nivå) uppgick i första kvartalet till 182 Mkr. Det var en minskning med nästan 30 procent jämfört med samma period ifjol men över analytikernas förväntningar på 167 Mkr, enligt Infronts konsensus. 

Aktien, som varit kraftigt nedtryckt framför allt på grund av problem i den finska verksamheten, rusade på rapporten och handlas strax efter 11 upp 11,81 procent. 

”Vi följer vår plan för återhämtning i Finland och kan se första effekterna i första kvartalet ”, säger han bland annat i Di TV och påpekar att bolaget har en bra organisk tillväxt i alla verksamhetsområden i Skandinavien.

Martin Tivéus påpekar dock att resultatet överskuggas av coronapandemin.

”Hela organisationen är inriktad på att skydda våra boende och hittills har vi lyckats väldigt väl med det. Vi har i princip ingen smittspridning i vare sig Finland, Norge eller Danmark i äldreomsorgen. Den svenska verksamheten följer samhällsspridningen i stort och har varit avtagande sista tiden”, säger han.

Vilka åtgärder har ni tagit?
”Vi har tagit ganska kraftiga åtgärder. Förutom löpande hälsokontroller av all personal och besöksstopp jobbar vi med isoleringsvård i alla enheter med smitta. Vi har investeringar mycket i skyddsutrustning och har ökande kostnader med sjukskrivningar som resultat av våra dagliga hälsokontroller.”

Hur mycket kommer kostnaderna att öka?
”Vår bästa bedömning är att det tillkommer 100 Mkr i extra kostnader för helåret, men det är svårt att ge ett exakt estimat”, säger Martin Tivéus och påpekar att de ökade kostnaderna är begränsade under första kvartalet utan kommer senare under året.

Räknar ni med att coronaoron får effekter på beläggningsgraden?
”Vi har redan sett i april att det har effekt på beläggningen men det är svårt att sia hur det utvecklas. De flesta kunder är friska och vi hoppas att oron lägger sig när vi kan visa att det går att skydda mot smittan.”

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?