1515
Annons

Åtta svenska städer som klår Stockholm efter pandemin

Inflyttningen till storstäderna har stannat av och pandemin påverkar utformningen av våra hem och städer. Kommer en 2,5-rummare i Enköping vara det mest attraktiva en utländsk investerare kan tänka sig om några år?

Folkets park i Trollhättan, Bonnstan i Skellefteå och musikskolan i Tranås.
Folkets park i Trollhättan, Bonnstan i Skellefteå och musikskolan i Tranås.Foto:Most Photos

Coronapandemin har satt sina spår på de flesta delar av samhället, inte minst våra hem och arbetsplatser. Redan nu har beställningarna på nya bostäder förändrats, jämfört med innan pandemin. 

”Innan corona ville alla bostadsutvecklare att man skulle göra så små lägenheter som möjligt, inom ramarna för normkraven. Då kunde man ta mycket betalt, och få ut så många lägenheter som möjligt i varje hus.” 

Det säger Thomas Sandell, som 2016 blev chefsarkitekt på ÅF, nuvarande Afry AFRY -2,81% Dagens utveckling , när den stora teknikkonsulten förvärvade arkitektfirman Sandellsandberg. 

Han menar att större lägenheter har börjat efterfrågas, vilket har att göra med att många sitter hemma och jobbar. Thomas Sandell tror att man kommer att minnas 2020 som en brytningstid. 

”Det har skett en tydlig skillnad i vad som är viktigt. Både vad gäller bostäder och arbetsplatser kommer man att komma ihåg 2020 som året då de här trenderna accelererade. Nu är det kul att vara med! Fast under tråkiga omständigheter, så klart.” 

Thomas Sandell ser en annalkande trend i 1950- och 60-talens halva rum – lägenheter med ett extra halvrum (mindre än sju kvadratmeter) innanför ett sovrum eller bakom ett kök. 

Thomas Sandell
Thomas SandellFoto:TT

”Halvrummet är på väg tillbaka – vi ritar sådana nu, som kommer att vara klara om tre år. Allt fler kommer att efterfråga ett extra rum, även om det inte behöver vara så stort. Det viktiga är att kunna stänga om sig och jobba i fred.” 

Även efterfrågan på nya typer av kontorslösningar har påverkat uppdragen, enligt Thomas Sandell. 

”Fastighetsägarna vill att man ska lägga till arbetsutrymmen i bostadsområdena – små hus som står lite för sig själva som man ska kunna hyra och ha lite co working i, fast i sitt eget bostadsområde.” 

En annan trend på samma område, som snabbats på av pandemin, är uppsvinget för mindre och mellanstora städer. 

Helena Paulsson är chef för stadsutveckling på Afry. Innan pandemin ledde hon en undersökning i sex europeiska länder där 5.000 unga mellan 18 och 35 år deltog. Man ville ta reda på hur unga människor ser på framtiden, sitt boende och städernas utveckling. 

”Den allra viktigaste och tydligaste insikten som undersökningen gav oss var att bara 12 procent vill bo i städer med över en miljon invånare. Det fanns en tydlig och stark önskan om att bo i mindre städer. Det verkar inte längre vara Tokyo eller New York som lockar allra mest”, säger Helena Paulsson. 

När pandemin var ett faktum bjöds företrädare för kommuner in till rundabordssamtal för att diskutera vad de tror om framtiden, med undersökningen som bas. Även där såg man att det verkar vara den mindre och mellanstora staden som är vinnare framåt. 

”Vi brukar prata om 10-minutersstaden där det är max tio minuter till allt: jobbet, förskolan, mataffären. Det där verkar vara mycket viktigare för den unga generationen än vad det varit tidigare, och det är betydligt lättare att åstadkomma i en mindre stad.” 

Men, menar Helena Paulsson, de mindre städerna kan inte bara luta sig tillbaka och lita på att utvecklingen kommer att ske automatiskt. 

”Det gäller att spela sina kort rätt från den mellanstora stadens håll. Men måste våga satsa och göra investeringar. Staden behöver också ha lite självförtroende i det - stå för det som har ett värde i din stad. 'Här kan du få en rimlig bostad nära vattnet' – förstå det, omfamna det och säg det! Det har ett värde.” 

Om de här trenderna förverkligas i stor skala, hur kommer det att påverka de stora, och mindre städerna?
”Självbilden kommer att ändras i småstäderna - de kommer att bli viktiga igen, precis som under förra sekelskiftet när den lilla staden var viktig”, säger Helena Paulsson. 

”Jag tror att den lilla staden återigen kommer att börja leva på sina egna meriter.” 

Enligt Thomas Sandell är ett tydligt tecken på trenden vuxit sig starkare att utländska investerare börjat investera i de mindre städerna runtom i landet. 

”Det gjorde de absolut inte förut, då var det bara den gyllene triangeln i Stockholm som var intressant”, säger han. 

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?