ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Åtta av tio tar med jobbet på semestern

  • Foto: Pontus Lundahl/TT

I en uppkopplad tid får allt fler svårt att koppla av. Psykologen Robert Persson Asplund varnar för att låta jobbet röva bort sportlovet.

Fyra av tio svenskar känner press att vara tillgängliga även efter att ha loggat ut för semester, visar en undersökning som byggbolaget Skanska har låtit Sifo genomföra.

Med tillgång till mobiler och datorer dygnet runt blir allt fler uppkopplade mot jobbet även under ledigheten.

”Det har blivit otydligare gränser mellan jobb och privatliv, vilket gör oss mer rörliga. Men det finns även en baksida. Vi behöver använda digitaliseringens möjligheter på ett klokt sätt, så att det inte blir gränslöst på det sättet att energimobiliseringen ligger på hela tiden”, säger Robert Persson Asplund, forskare på Linköpings universitet och samt chefspsykolog på företagshälsobolaget Avonova.

79 procent av de tillfrågade i Sifo-undersökningen svarar på jobbrelaterade mejl, sms och samtal på fritiden, men inte nödvändigtvis av fri vilja.

78 procent ställer sig även positiva till idén om få laglig rätt att ignorera jobbet utanför arbetstid.

Att känna sig tvungen att konstant vara nåbar kan få allvarliga konsekvenser för hälsan, hävdar Robert Persson Asplund.

”Om du aldrig kan frikoppla dig från jobbet måste kroppen ständigt hantera stressen och hjärnan sätter i gång med problemlösning. Risken blir i förlängningen att depåerna töms och du pendlar över från energimobilisering till utmattning”, säger Robert Persson Asplund.

Han tycker att det ligger ett stort ansvar på arbetsgivaren att skapa en arbetsmiljö som tillåter återhämtning.

”Vi behöver prata om återhämtning på ett tydligare sätt och göra den till en naturlig del i verksamheten. Det handlar om allt ifrån att optimera jobbpauserna och skapa en bra miljö i lunchrummet, till att planera arbetsflöden så att intensivare jobbperioder följs av lugnare.”

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer