1515
Annons

"Att lämna inre marknaden betyder att lämna inre marknaden"

Den tredje rundan av brexitförhandlingarna rörde sig i stort sett inte alls framåt mot en uppgörelse, förutom i några mindre frågor.

Det medgav EU:s chefsförhandlare Michel Barnier och den brittiske brexitministern David Davis vid en presskonferens på torsdagen efter att den tredje rundan hade avslutats.

Michel Barnier
Michel BarnierBild:Thierry Monasse/TT

De båda var också eniga om att kvaliteten på överenskommelsen var viktigare än att tidtabellen hålls.

Michel Barnier påminde dock om att "tiden flyger" och att Storbritannien kommer att lämna EU vid midnatt den 29 mars 2019.

"Vi är redo att öka takten på förhandlingarna, om det behövs", sade han.

David Davis sade att förhandlingsveckan hade varit en vecka med hög stress. Och frågor som den finansiella uppgörelsen kommer inte att ha en gradvis lösning, fortsatte han.

Michel Barnier beklagade sig över att den brittiska sidan inte har presenterat en förhandlingsposition på många områden. Ett av dessa är hur mycket Storbritannien ska betala till EU-budgeten för gemensamma åtaganden. Båda parters positioner behövs för att förhandlingar ska kunna börja, sade han.

Vid rundan bestred den brittiska sidan EU:s syn på de ekonomiska skyldigheterna, juridiskt sett. Enligt britterna finns egentligen inga juridiska skyldigheter till betalningar efter utträdet. Däremot kan det finnas moraliska åligganden.

En EU-källa beskrev positionen som en brittisk reservposition.

"Vi har en plikt mot de brittiska skattebetalarna att granska EU:s ståndpunkt. Och vår slutsats är mycket annorlunda", sade David Davis.

Brexitministern sade att en uppgörelse om villkoren för utträdet också måste kopplas till den framtida relationen mellan EU och Storbritannien.

Michel Barnier underströk EU:s position att "tillräckliga framsteg" måste göras om villkoren för utträde innan samtalen om den framtida relationen kan påbörjas.

"Detta mandat har slagits fast av de 27 stats- och regeringscheferna och jag följer det noga. De som försöker hitta den minsta skillnad mellan förhandlingarna och mandatet kastar bort sin tid", sade chefsförhandlaren.

"Med nuvarande framsteg har inte tillräckligt uppnåtts för att jag ska kunna rekommendera det till Europeiska rådet i oktober", sade han.

EU-toppmötet den 19-20 oktober väntades få ta ställning till om "tillräckliga framsteg" har nåtts om utträdesvillkoren för att förhandlingarna om frihandel och liknande ska kunna starta. Nästa ordinarie EU-toppmöte är i december.

Michel Barnier sade att Storbritannien verkade ha en viss nostalgi över EU-medlemskapet där man försökte behålla många fördelar.

"Men brexit betyder brexit. Och att lämna inre marknaden betyder att lämna inre marknaden", sade han.

När Storbritannien vill ta tillbaka kontrollen och sätta sina egna standard för miljöskydd, konsumentsäkerhet och liknande kan brittiska varor inte cirkulera fritt som förr. Även om britterna kopierar EU-standarder så räcker inte det för ömsesidigt erkännande. Britterna undandrar sig EU:s tillsyn och upprätthållande av regelverket, sade chefsförhandlaren.

"Det är helt enkelt omöjligt att befinna sig utanför EU och forma EU-lagstiftningen", sade han.

David Davis upprepade att han önskar att EU-sidan visar sig "flexibel och uppfinningsrik".

Bland de mindre framstegen som gjordes nämnde både Michel Barnier och David Davis det gemensamma reseområdet mellan Irland och Nordirland, vissa förtydliganden om medborgares rättigheter, samt pågående fall i EU-domstolen.

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?