1515
Annons

Att ha många syskon förstör din ekonomi

Det är inte så svårt att förstå att en stor barnskara tär på hushållskassan. Men att ha många syskon kan vara negativt för din ekonomi i det vuxna livet, visar en ny avhandling. Det är däremot ingen fördel att växa upp som ensambarn.

Bild:Colourbox

Många syskon påverkar ekonomin i det vuxna livet negativt, det visar en ny avhandling från Umeå universitet av doktoranden Frida Skog som studerat familjesammansättningens effekt på vuxenlivets inkomst. Det handlar om konkurrensen om hur mycket resurser föräldrar kan lägga på sina barn, både kapitalt och humant, som ger fördelar längre fram i livet.

”Utifrån ett rent teoretiskt synsätt är syskon negativt eftersom de konkurrerar med varandra om föräldrarnas resurser. Tid, ork och energi är också resurser utöver att det också kostar pengar att ha barn. Det kan förklara den negativa effekten av att ha flera syskon – fler konkurrerar om samma saker” säger Frida Skog.

Detta kompliceras dock något eftersom man inte ser samma effekt på den vuxna ekonomin hos barn som vuxit upp i rika familjer. Där verkar inte faktorer som tid och ork spela roll eftersom pengar finns.

”Det befäster att den socioekonomiska aspekten av hur mycket resurser man har till varje barn spelar roll” säger Frida Skog, och tillägger:

”Om man ser till hela befolkningen är det negativt för alla att ha många syskon”.

I motsats till tidigare forskning har Frida Skog dock funnit att det inte är en fördel för karriären att växa upp som ensambarn.

”Utifrån perspektivet att syskon konkurrerar om resurserna skulle det vara positivt att vara den enda mottagaren av föräldrarnas ekonomiska resurser – men vi hittar ingen sådan effekt. Men vi hittar heller ingen negativ effekt”.

För barn som växer upp i en fattig familj är det dock bättre att ha ett syskon än inget alls, men det går dock bäst för det äldsta barnet.

”Det visar att syskon i sig kan vara en resurs för barnet – de hjälper varandra. De resurserna kanske spelar mer roll för barn i fattiga familjer, och att det är en fördel att vara storasyskon” säger Frida Skog.

Om du har ett syskon nära dig i ålder i en syskonskara på två verkar det inte påverka den framtida ekonomin, vare sig om du växer upp i en rik familj eller inte.

”Hos rika familjer ser vi inga effekter av syskon. Generellt verkar det dock vara bättre om det andra barnet kommer närmare i ålder", säger Frida Skog. 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?