Annons

Att älska och hata videokonferenser

”Coronaviruset har varit mer effektivt än någon it-enhet på att driva nya teknologiska innovationer på din arbetsplats”, skriver Di:s krönikör Alexander Stubb, direktör och professor på European University Institute i Florens och Finlands före detta statsminister.

William Shatner spelade James T Kirk i tv-serien Star Trek.
William Shatner spelade James T Kirk i tv-serien Star Trek.Foto:AP, Bob Galbraith

Mitt liv på Zoom, Teams och andra applikationer för videokonferenser är nu knappt fyra månader gammalt. Det är dags att utvärdera varför jag både älskar och hatar det nya normala.

Att älska videokonferenser låter visst lite perverst. Men i mitt yrke – som består mycket av att hålla tal och möten runt omkring i världen – har det faktiskt varit rätt så skönt att vara hemma eller i den finska skärgården framför en skärm. Inte minst för att man kan ha shorts på sig utan att någon märker det eller tar illa upp.

Normalt brukar jag resa cirka 120 dagar om året. Nu har jag inte flugit på tre och en halv månad. Och det är faktiskt ganska skönt. Fråga Carl Bildt, han vet … alltså om resor, inte shorts.

Häromdagen hade jag sju möten och webbinarier på en dag. Fysiskt skulle det ha betytt resor till Florence, Stockholm, Berlin, Lausanne, Bryssel och Bratislava. Fina städer i och för sig, men allt detta på tio timmar? Omöjligt!

Förra veckan hade jag en liknande dag med möten och webbinarier på fyra kontinenter: Europa, Nordamerika, Afrika och Asien. Återigen omöjligt utan Star Treks teleporteringsteknik, men så långt har tekniken inte ännu utvecklats.

Visst har min arbetseffektivitet ökat, eller kanske är det snarast ett bevis på att jag har ett så kallat ”bullshit”-yrke som inte kräver fysisk kontakt eller arbete.

Samtidigt börjar jag bli trött på Zoom och Teams. Jag längtar att få träffa människor, fysisk kontakt och gemensamma fikastunder. Det fysiska, inte det virtuella, är ju basen för vilka vi är som människor.

Sedan blir man ju galen på fraser som ”Hör ni mig?”, ”Sorry, mina barn använder samma bredband”, ”Kan du släcka bilden, då borde det höras bättre.” ”Ursäkta, sade ni något åt mig, jag var just i köket.”

Ännu värre blir det med människor som inte förstår att hålla kameran på ansiktshöjd. Snälla, ingen vill stirra på dina näsborrar! Bättre lär det heller inte bli med direkt solljus framför eller bakom, för att inte tala om människor som inte använder mikrofon eller hörlurar.

Coronaviruset har varit mer effektivt än någon it-enhet på att driva nya teknologiska innovationer på din arbetsplats. Själv tror jag att vi kommer att börja gå mot en hybrid form av möten, någonstans mellan det fysiska och virtuella. Jag välkomnar detta.

Jag började mitt jobb på the European University Institute i början på maj, dock virtuellt. Visst har det varit effektivt, men ack vad jag längtar efter att få resa till Florens i juli.

Ha en trevlig sommar!

 


Detta är en krönika av en fristående kolumnist. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?