1515

”Återhämtningen går fascinerande snabbt” – i kväll presenteras nya Gasellvinnare

Dalarna och Gävleborgs läns företagare har haft olika resor genom det senaste året.

”Pandemin slog hårdare och snabbare mot det besöksnäringstunga Dalarna än de kringliggande länen, men återhämtningen går fascinerande snabbt”, säger Eva Cooper, företagarnas regionchef i Dalarna och Gävleborg.

Klockan 22 på tisdagskvällen presenteras Gasellvinnarna för Dalarna och Gävleborg.

Eva Cooper, företagarnas regionchef i Dalarna och Gävleborg.
Eva Cooper, företagarnas regionchef i Dalarna och Gävleborg.Foto:Evelina Carborn
Henrik Navjord, regionchef för Svenskt Näringsliv i Dalarna.
Henrik Navjord, regionchef för Svenskt Näringsliv i Dalarna.Foto:Ernst Henry Photography

I årets Gasellundersökning ingår även pandemiåret 2020, och trenden med en minskning av Gasellföretag är tydlig över hela landet. Så även i Dalarna och Gävleborg. 

I Dalarna minskade antalet Gasellföretag från 16 till 13 stycken. Men Henrik Navjord, regionchef för Svenskt Näringsliv i Dalarna säger att han har en positiv just-nu-känsla.

”Besöksnäringen hämtar sig starkt i länet just nu, ett stort hinder dock är arbetskraftsförsörjningen och kompetensförsörjning. Det går knappt att hitta folk i servicenäringarna just nu och många lämnade yrket under covid. Detta bromsar tillväxten men i stort hämtar sig besöksnäringen starkt just nu.”

”Vi har även få konkurser för tillfället vilket bidrar till den positiva känslan.

Eva Cooper, Företagarna, är också framför allt positiv

”Optimismen är nu generellt stark hos företagen i Dalarna, men det finns ett antal orosmoln. Här kan alla myndigheter - från kommuner till de nationella myndigheterna - se över hur man arbetar med service och bemötande gentemot företagen.

Gävleborg hade 19 Gasellföretag förra året och 16 i år.

”Gävleborgsföretagen har generellt sätt inte drabbats lika hårt och djupt som många andra under pandemin, vilket ger kraft framåt”, säger Eva Cooper, regionchef Företagarna. 

”Nu gäller det att man verkligen visar på samarbete och samverkan mellan näringsliv och det offentliga framöver, det finns ett antal gärdesgårdar som behöver rivas. Gävleborg är ett län med många goda möjligheter, vilket kanske inte alltid märks så tydligt. Ett bättre företagsklimat leder till fler arbetstillfällen och nya varor och tjänster – det är här de skattekronor som bygger Gävleborgs gemensamma välfärd skapas.”

 

 


Innehåll från HSBAnnons

Här forskar HSB om hur vi ska bo i framtiden

HSB Living Lab i Göteborg är en världsunik arena där forskare testar och undersöker framtidens boende.
HSB Living Lab i Göteborg är en världsunik arena där forskare testar och undersöker framtidens boende.

Vilket bostadsbolag vågar bygga ett bostadshus som i  själva verket är ett enda stort labb för att testa innovativa, på gränsen till omöjliga, idéer?

Svaret är HSB. Hundraåringen som var först med moderniteter som sopnedkast och gemensam tvättstuga.

Läs mer om framtidens hållbara boende

På utsidan ser det ut som ett visserligen modernt men ändå helt vanligt flerbostads­hus där det ligger på en kulle i centrala Göteborg. Men skenet bedrar. Huset rymmer nämligen HSB Living Lab, en världsunik arena där forskare testar och undersöker framtidens boende, allt medan husets invånare lever sina vanliga liv mitt i  forskningsprojekten.

– Vi har en lång historia av innovation och av att vara först med nya, moderna lösningar, och med HSB Living Lab fortsätter vi på den linjen. Vi har till exempel infört byggnadsintegrerade solceller, ­moderna tvätt­studios och ett energieffektivt sätt att förvärma ventilationsluften i våra bostäder tack vare den forskning som ­sker där, förklarar Pernilla Bonde, vd för HSB Riksförbund.

Hundra forskningsprojekt

Tanken med HSB Living Lab är att testa och utveckla alla möjliga aspekter av framtidens boende. De cirka hundra forskningsprojekten undersöker allt från hur vi människor på enklast möjliga sätt kan dela vårt hem och våra saker för att minska klimatpåverkan och bostadsbrist, till hur digitala bikupor kan främja den biologiska mångfalden. Lägg därtill projekt som undersöker hållbar avfallshantering med sensorer, hur människor agerar med robotar i hemmet, byggnadsintegrerade solceller och mer sociala tvättstugor så inser man hur otroligt mycket kunskap som genereras här.

– Det här kommer verkligen att vara ett starkt bidrag till ett mer hållbart boende och en mer hållbar fastighetsbransch över huvud taget, men det har också potential att förflytta hur vi tänker kring vad ett hem och en bostad är, säger Pernilla Bonde.

Pernilla Bonde, vd för HSB ­Riksförbund.
Pernilla Bonde, vd för HSB ­Riksförbund.

Och det är ingen slump att det är just HSB som har vågat utveckla det här levande forskningslabbet.

– Vi är underifrånstyrda och tror på lokalt, agilt agerande. Idéer och initiativ får flöda ganska fritt i vår organisation, och i det här fallet var det en lokal eldsjäl i Göteborg som hade en idé, och i HSB fanns modet, viljan och vanan att satsa på sådana idéer. Dessutom är HSB en organisation där lönsamhet är viktigt men som framförallt styrs av viljan att skapa värde för medlemmarna. Idén är att återinvestera vinsten för att hela tiden vara en innovativ, nytänkande samhällsbyggare, det är ett naturligt sätt för HSB att jobba.

Vågar tro på människors idéer

– Men kunskap som inte omsätts gör ingen större nytta. Därför har HSB också satsat på att hitta sätt att föra ut forskningsresultaten från HSB Living Lab i organisationen, säger Pernilla Bonde.

– Bland annat håller vi precis på att sätta upp ett nätverk av lokala ambassa­dörer. De har som särskilt uppdrag att säkerställa att kunskaperna går ut i hela ­landet. Vi har också flera piloter igång där forskningsresultat från HSB Living Lag testas ute i vanliga bostadsrättsföreningar. Allt är verkligen möjligt om man bara vågar tro på människors idéer.

Läs mer om framtidens hållbara boende 

 

Mer från HSB

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med HSB och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?