Annons

Återhämtning för dollarn

Europeiska statspappersräntor steg 3-4 punkter i längre löptider på måndagen, euron handlades samtidigt svagare mot dollarn, som också stärktes mot flera andra valutor.

USA-dollarn, som pressats hårt den senaste tiden av flera orsaker men kanske främst en oro för växande budgetunderskott och statsskuld, fortsatte därmed den återhämtning från flerårslägsta nivåer som inleddes i den europeiska handeln på fredagen.

Analytiker misstänker dock att det främst handlar om en paus i dollarförsvagningen, dollarsäljare valde att ta hem vinster före den amerikanska långhelgen och med stängda USA-marknader och utan ny vägledande information fortsatte trenden på måndagen. Pressen på USA-valutan kan dock komma tillbaka.

"Det faktum att utförsäljningen av dollar ebbade ut i fredags får inte mig att hoppas att det är över", skrev analytiker vid Commerzbank i ett kundbrev enligt Reuters.

Svenska statsobligationsräntor noterade endast obetydliga rörelser på måndagen, tioårsräntan var oförändrad, på 0,93 procent, och räntegapet mot den tyska motsvarigheten minskade till 19 punkter (22).

Euron handlades nära oförändrat mot kronan, till 9:90, medan dollarn stärktes 4 öre, till 8:00. TCW-index steg till 132,27 (132,18).

SCB rapporterade att det under fjärde kvartalet påbörjades byggande av 15.500 nya bostadslägenheter i Sverige, vilket innebär en ökning med 5 procent jämfört med fjärde kvartalet 2016. Under tredje kvartalet minskade nybyggandet med 4 procent jämfört med tredje kvartalet 2016.

Enligt SEB-ekonomen Olle Holmgren var byggandet oväntat högt under fjärde kvartalet.

"Det var lite starkare än jag hade räknat med, vilket kan hjälpa till att hålla uppe tillväxten på kort sikt. Man kan också notera att bostadsbyggandet var högre än under det fjärde kvartalet 2016. Detta är en liten uppåtrisk för bostadsbyggandet och BNP-tillväxten i år", sade han till Nyhetsbyrån Direkt.

Under helåret 2017 påbörjades nybyggnation av omkring 64.000 lägenheter, vilket är en ökning med 8 procent från 59.518 under 2016.

I Sverige riktas dock marknadens blickar främst mot en rad viktiga besked senare i veckan, inflationsdata för januari på tisdag, Riksgäldens nya lånebehovsprognos på onsdag och protokollet från Riksbankens penningpolitiska möte den 13 februari på fredag.

Därtill står ett antal direktionsledamöter på talarlistan i veckan; Martin Flodén tar över Stefan Ingves tal i New York på tisdag, Per Jansson talar i Stockholm och Henry Ohlsson talar i Frankfurt på onsdag.

Traditionellt ska direktionsledamöter vara försiktiga med att redogöra för sina egna aktuella ståndpunkter innan protokollet från senaste penningpolitiska mötet har publicerats, men vissa ledamöter har gjort avsteg från den informella regeln. 

I Henry Ohlssons fall är det redan känt att han ville höja räntan med 25 punkter den 13 februari, så han lär ha lite större frihetsgrad. Dock kommer inget av veckans anföranden publiceras av Riksbanken.

Amerikanska statspappersräntor steg svagt i längre löptider i fredagshandeln inför långhelgen (USA helgstängt på måndagen) inför stora emissionsvolymer av statspapper under den kommande veckan.

Den amerikanska datakalendern är relativt tunn denna vecka, men Federal Reserve publicerar i alla fall protokollet från FOMC-mötet den 30-31 januari på onsdag. Ett flertal Fed-ledamöter står också på talarlistan, med start på onsdag.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Fortum Sverige ABAnnons

Från kompost till klädbutik

Det är först på senare år som textilindustrins klimatpåverkan på allvar har granskats, trots att dess utsläpp av växthusgaser är större än den så utskällda flygsektorn. Men det vill Fortum ändra på med satsningen på Bio2X där både skog- och fruktrester omvandlas till textilfibrer. 

”Kan vi ge restprodukter nytt liv så är det mer än bara klimatet som tjänar på det”, säger Per-Oscar Hedman, kommunikationschef på Fortum, som menar att textilindustrin måste ställa om för att klara ökande hållbarhetskrav från både konsumenter och myndigheter. 

30 kilo koldioxidekvivalenter och drygt 3 700 liter vatten kostar ett par jeans över sin livscykel och det vatten som används i produktionen släpps i flera fall ut helt orenat, något som skapar stora miljöproblem. Genom att använda restprodukter och mer resurssnåla tekniker kan detta förändras. 

Den finska energikoncernen Fortum jobbar sedan ett antal år med olika lösningar inom cirkulärekonomi, exempelvis återvinning av hushållsplast och elbilsbatterier. Med Bio2X är det helt andra branscher som gäller och för att kunna omvandla biomassa till textilfibrer samarbetar Fortum med Spinnova, ett finskt innovationsföretag som fokuserar på textil. 

Win-win för alla – inte minst miljön 

Allt från vetehalm till gamla fruktskal och rester från skogsbruket kan användas som råvara till att producera textilfibrer. I processen, som kallas för fraktionering, separeras biomassan i cellulosa, hemicellulosa och lignin. Det är cellulosan som sedan används och omvandlas till textilfibrer och därefter tyger. Att använda trä- eller bambufibrer för att tillverka tyg är i sig inte nytt, däremot behöver den process som används inom Bio2X mindre vatten och kemikalier än vad som är vanligt. Dessutom ligger fokus på att använda just restprodukter. 

– I många fall är det här restprodukter som inte kommer till användning och kan vi använda det som går av biomassan till textilfibrer och resten till biobränslen så bidrar till en mer hållbar textilindustri och ett mer effektivt användande av resurserna, säger Per-Oscar Hedman. Även om Fortum är med och driver projektet finns det inga tankar på att bli textilproducent försäkrar han, -Vi har massor av erfarenhet av att ta hand om biomassor och det är där vår styrka i projektet ligger.  

Än så länge kan du inte köpa kläder i butik som tillverkade av textilfibrer från projektet, men om du inte redan gör det så kan du börja med några knep som spelar roll. Återanvänd och köp second hand. Lämna in kläder som inte längre kan användas till återvinning. Håll utkik i affären efter kläder gjorda av certifierat material, helst viskos eller bambu. 

Läs om vad vi gör för att ta hand om framtiden redan i dag 

 

Mer från Fortum Sverige AB

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Fortum Sverige AB och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?