1515
Annons

Åter storförlust för finansprofilens projekt

I flera år har konferenscentrat Siggesta gård dragits med förluster. Så även i år, när finansmannen Olof Stenhammars företag visar illröda siffror för åttonde året i rad.

Olof Stenhammar.
Olof Stenhammar.

Siggesta gård är beläget ute på Värmdö och startade som en konferenssatsning av Olof Stenhammar 2009. Han är bland annat hedersdoktor vid Handelshögskolan i Stockholm och grundade det som blev OMX redan på 80-talet. OMX var då banbrytande inom börsbranschen både i Sverige och ute i världen och värderades till 25 miljarder kronor vid sammanslagningen med Nasdaq 2008.

Men Siggesta gård har varit allt annat än en vinstaffär för Olof Stenhammar. Trots att konferenscentret utvecklats och även erbjuder hotellövernattningar är det hela ett förlustprojekt. I år uppgår resultatet efter finansiella poster till ungefär 11,2 miljoner kronor i förluster.

Likt tidigare år har företaget därför fått koncernbidrag från moderbolaget AB Basen, för att täcka upp förlusterna. Detta år på 11 miljoner kronor, vilket gör att resultatet för Siggesta gård landar på en förlust på nästan 200.000 kronor.

Olof Stenhammar har tidigare inte visat på någon nämnvärd oro för projektet, och brukar uppge att han är redo att ge projektet den tid det behöver. Han förväntade sig heller ingen vinst i år. Tidigare har han sagt till Di att antalet hotellrum måste öka och konferensverksamheten måste utvecklas för att Siggesta gård ska kunna gå med vinst. Något som finns i företagets projekt på lång sikt.

Så går Sveriges största fonder i år

Drivet av den bästa börsutvecklingen en enskild månad sedan våren 2020 har siffrorna snyggats till för marknadens största värdepappersfonder.

Men fortfarande ligger mångmiljardfonderna back med mellan 5 procent och 10 procent sedan årsskiftet.

Foto:TT

Vid halvårsskiftet låg Sveriges tio största fonder back med tvåsiffriga tal, samtidigt som börsen hade rasat med 29 procent. Juli har dock varit återhämtningens månad där amerikanska börsindex steg med mellan 9 procent och 12 procent vilket blev den bästa månaden sedan april 2020. Även Stockholmsbörsen rusade där indexet över de 30 mest omsatta bolagen steg med 8 procent.

Men svenska fondsparare, som äger fondandelar i jättefonderna för sammantaget 1 390 miljarder kronor, är sannolikt inte helt nöjda. Fonder som haft mest motvind, Swedbank Roburs aktiefond Technology och fonden Robur Allemansfond Komplett, ligger fortfarande back med dryga 10 procent sedan årsskiftet.

Globala aktiefonder som den statliga premiepensionsmegafonden AP7 Aktie, med 773 miljarder kronor under förvaltning, samt Handelsbankens och Swedbanks globalfonder har klarat sig lite bättre och noterar nu runt 5 procent minus. Här har den starkare dollarn agerat räddningsplanka, eftersom fondinnehaven värderas upp med valutaeffekten för svenska sparare.

Sett över hela fondmarknaden hittas vinnarna under den senaste månaden bland branschfonder. Till exempel så har fastighetsfonder studsat tillbaka med 20 procent efter en mardrömslik start på året. De ligger dock fortfarande back med cirka 40 procent hittills i år.

Även många teknik- och småbolagsfonder har klättrat med mellan 15 procent och 20 procent under den senaste månaden.

Fondspararna ska trots en positiv återhämtning ändå inte räkna med att faran för nya börsfall har blåst över. Åtskilliga aktiemarknadsbedömare varnar för att den höga inflationen, stigande räntor, en turbulent energimarknad och högst påtagliga recessionsrisker kan sänka börserna återigen under hösten.

Exempelvis så räknar analyshuset Capital Economics med att de flesta börser faller tillbaka med 10-12 procent från dagens nivåer och att en återhämtning sker först någon gång under 2023.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera