1515

Åter grönt ljus för Janssens vaccin i USA: ”Fördelarna överväger kraftigt”

Vaccineringarna med Janssens covid-19-vaccin kan återupptas i USA. Efter en dryg veckas paus har landets expertmyndigheter åter gett vaccinet klartecken.

”Fördelarna överväger kraftigt riskerna både för befolkningen och för individen”, säger Beth Bell i smittskyddsmyndigheten CDC:s expertpanel.

Foto:Szilard Koszticsak

Både den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA och smittskyddsmyndigheten CDC ger grönt ljus för Janssens vaccin i ett gemensamt beslut, efter en rekommendation från CDC:s expertpanel.

”Vi har kommit fram till att de kända och möjliga fördelarna med Janssens covid-19-vaccin överväger de kända och eventuella riskerna för individer äldre än 18 år”, säger FDA:s chef Janet Woodcock i ett gemensamt skriftligt uttalande tillsammans med CDC:s chef Rochelle Walensky.

Beskedet kommer efter en nio dagar lång paus i vaccinationerna med anledning av rapporter om samma sällsynta kombination av blodproppar och ett lågt antal blodplättar som Astra Zenecas vaccin har utretts för.

Sammanlagt 15 av totalt 3,9 miljoner vaccinerade kvinnor har drabbats av det sällsynta tillståndet efter att ha fått Janssens vaccin, 13 av de drabbade var under 50 år vid tillfället. Inga män har drabbats.

”Det är en otroligt liten risk, mindre än många andra risker vi utsätter oss för varje dag”, säger Beth Bell, som sitter i CDC:s expertpanel.

Myndighetsbeslutet gäller alla över 18 år. Något politiskt beslut om att återuppta vaccineringen med Janssens vaccin har inte fattats än.

Janssen ägs av den amerikanska läkemedelsjätten Johnson & Johnson.


Innehåll från SAVRAnnons

Flytta dina fonder på tre minuter – och optimera din vinst

Många fondsparare vet inte att de kan flytta sina fonder för att få bättre sparvillkor. Detta gör att svenskar varje år betalar miljarder i onödiga avgifter – pengar som kunde gått till spararna istället.

Fonder är en av våra mest populära sparformer och 76% av vuxna svenskar har ett fondsparande – antingen privat eller genom tjänstepensionen. Dock vet många inte att man kan flytta sina fonder mellan olika banker och spartjänster, för att på så sätt förbättra villkoren för sitt sparande. Resultatet av detta är att en stor del av befolkningen har kvar sitt sparande på banker och nätbanker med dåliga villkor, och därmed betalar onödigt mycket i fondavgifter.

Fondavgiften varierar från fond till fond beroende på hur aktivt förvaltad fonden är. Kort sagt: ju mer aktiv förvaltare, desto högre avgift. I snitt kostar en svensk fond 1,38% per år. Det kan låta lite, men samtidigt ha oväntat stora konsekvenser för ett långsiktigt sparande.

Ett provisionsfritt sparande

Fondutmanaren Savr erbjuder samma fonder och säkerhet som banker och nätbanker, men med rabatt på fondavgifterna. Detta kan de göra tack vare att de, till skillnad från bankerna, inte tar någon provision för att förmedla fonder till spararna. De ger istället tillbaka fondprovisionen till sina kunder. Genom att återinvestera provisionen kan Savrs genomsnittskund spara 145 226 kr extra på 30 år* – pengar som annars gått till banken.

Flytta dina fonder – på tre minuter

För att öppna upp ett provisionsfritt sparande för fler, har Savr utvecklat och lanserat en automatisk flyttjänst som gör att den som har ett befintligt fondsparande snabbt och enkelt kan begära en flytt till deras plattform – utan att först behöva sälja av sitt innehav.

Detta betyder att spararna får ta del av sina fonders utveckling under den pågående flytten, men också att de slipper den skatteeffekt som annars uppstår när man sätter in och tar ut pengar på ett ISK-konto.

Att begära en fondflytt till plattformen görs på savr.com, och tar ungefär tre minuter. Hur lång tid det tar för flytten att färdigställas beror på spararens befintliga bank, men vanligtvis tre till sex veckor.

*Startkapital 60 000 kr, månadsspar 1000 kr, 8% avkastning/år.

Om Savr:

Savr är spartjänsten som ger sina kunder 30-50% rabatt på fondavgifterna jämfört med bankerna, men med samma statliga garantier och skydd som banken.

Till skillnad från banker och nätbanker betalar Savr tillbaka fondprovisionen till sina kunder. Detta resulterar i att de kan erbjuda samma fonder som bankerna, men till lägre avgifter. Istället för fondprovision tar de endast en fast plattformsavgift på 0,09%.

Savr har över 65 000 sparare, och var 10:e minut flyttas ett sparande till Savr.

 

Mer från SAVR

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SAVR och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?