Annons

Astra Zenecas vaccin fasas ut i Sverige

Distributionen av Astra Zenecas vaccin upphör. I och med det kommer personer äldre än 65 år snart kunna välja bort Astra Zenecas vaccin i Region Stockholm.

Foto:Johan Nilsson/TT

Folkhälsomyndigheten kommer att upphöra med distributionen av Astra Zenecas AZN +0,22% Dagens utveckling vaccin mot covid-19 till samtliga landets regioner.

Region Stockholm meddelar dessutom att personer som är äldre än 65 år snart kommer att välja om de vill få Astra Zenecas vaccin eller något av mRNA-vaccinerna, Pfizer/Biontech och Moderna. 

Orsaken är att vaccinationsgraden nu är så pass hög och tillgången på vaccin så pass bra att det finns utrymme att låta de som vill välja bort Astras vaccin.

”Vi var tvungna att ge Astra Zenecas vaccin till den gruppen som kunde få det för att kunna vaccinera övriga grupper så snabbt som möjligt”, säger regionens chefsläkare Elda Sparrelid.

Förhoppningen är att fler äldre ska välja att fullvaccinera sig i och med valmöjligheten.

”Vi har sett att vaccinationsgraden är något lägre i åldersgruppen 65 till 69 jämfört med både något äldre och något yngre”, säger Elda Sparrelid. 

I och med att smittspridningen går upp något bland yngre personer är det viktigt att så många som möjligt tar båda sprutorna vaccin, enligt regionen.

”Det är viktigt att jobba på två håll – att vaccinera yngre för att minska smittspridningen och vaccinera äldre för att skydda dem som oftast kan behöva sjukvård”, säger Elda Sparrelid.

Personer äldre än 65 får alltså välja mellan Astra Zenecas vaccin eller något av mRNA-vaccinerna, men inte vilket av Pfizer/Biontech eller Moderna man vill ha eftersom de är likvärdiga. Personer yngre än 65 som inte kan få Astra Zenecas vaccin kan inte välja vaccin.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera