1515
Annons

Astra Zeneca släpper protokoll för vaccintest efter kritiken – ”horribel kommunikation”

Efter påtryckningar släpper nu Astra Zeneca protokollen för sina tester av coronavaccin. Att bolaget har varit återhållsamma med information rörande två testdeltagare som blev allvarligt sjuka oroar experter, skriver New York Times.

Astra Zenecas vd Pascal Soriot.
Astra Zenecas vd Pascal Soriot.Foto:Jacquelyn Martin

Detaljerad information om den svensk-brittiska läkemedelsjättens stora vaccintester publicerades på lördagen. Det är tredje gången inom kort tid som ett läkemedelsbolag gör frånsteg från dess vanligtvis begränsade informationsgivning – ett resultat av offentliga påtryckningar, enligt Natalie Dean, biostatistiker och expert på klinisk testdesign för vaccin vid University of Florida.

”Det här är en situation utan motstycke, och allmänhetens förtroende är en så enorm del av huruvida dessa ansträngningar kommer att lyckas eller inte”, säger hon till NYT.

Experter har varit särskilt oroade över Astra Zenecas AZN +2,67% Dagens utveckling vaccintester, som inleddes i april, då bolaget har vägrat att släppa detaljerad information rörande de allvarliga neurologiska sjukdomar som drabbat två deltagare – bägge kvinnor.

Fallen i fråga har fått Astra Zeneca att pausa testerna vid två tillfällen, senast nu i september.

Astra Zeneca har ännu inte bekräftat en diagnos för den andra kvinnan, som blev sjuk efter den andra dosen av vaccinet. Enligt en källa till NYT har sjukdomen pekats ut som transversell myelit, en inflammation i ryggmärgen.

Experter betonar att det är en allvarlig sjukdom, och att blott ett sådant fall bland tusentals testdeltagare kan vara en varningsflagga.

”Om det är två fall så börjar det se ut som ett farligt mönster. Om ett tredje fall av neurologisk sjukdom dyker upp i testgruppen så kan det vara över för det här vaccinet”, säger Mark Slifka, vaccinexpert på Oregon Health and Science University, till tidningen.

Testerna har återupptagits i Storbritannien, Brasilien, Indien och Sydafrika, men har fortsatt uppehåll i USA. Den amerikanska läkemedelsmyndigheten, FDA, har ännu inte lämnat grönt ljus för att fortsätta testerna i landet. Omkring 18.000 personer världen över har hittills fått Astra Zenecas vaccin.

Astra Zeneca gick inte ut med information om de två deltagarnas neurologiska sjukdomar, och informerade heller inte FDA om att testerna pausades en andra gång. Först efter att informationen läckt och rapporterats av STAT kommenterade vd:n Pascal Soriot de två fallen offentligt.

”Kommunikationen kring det här har varit horribel och oacceptabel. Det amerikanska folket ska inte få höra det på det här sättet”, säger Dr. Peter Jay Hotex, virolog på Baylor College of Medicine.

Bolagets protokoll på 111 sidor anger att målet är ett vaccin med 50 procents effektivitet, vilket är nivån som den amerikanska myndigheten för mat och läkemedel har satt som gräns i sina riktlinjer för vaccin mot covid-19.

För att bedöma om bolaget har nått målet eller inte måste 150 av testdeltagarna ha varit bekräftat sjuka i covid-19.

Enligt protokollet väntas en tidig analys redan efter 75 fall, och om 50 procents effektivitet uppnåtts i det skedet kan det vara möjligt för Astra Zeneca att avbryta testerna på förhand för att ansöka om tillstånd att lansera vaccinet.

Faktumet att även förhållandevis milda fall av covid-19 innefattas vid bedömning av vaccineffektivitet är dock problematiskt, säger Dr. Eric Topol, expert på kliniska studier på Scripps Research i San Diego, till NYT.

Det gäller för testerna som genomförs såväl av Astra Zeneca som av konkurrenterna Moderna och Pfizer.


Innehåll från SkandiaAnnons

Så spelar pensionskapitalet roll för att lösa planetens utmaningar

Helena Hagberg, hållbarhetschef på Skandia.
Helena Hagberg, hållbarhetschef på Skandia.

Skandia ska minska fossila innehav med 75 procent, samtidigt som gröna investeringar fördubblas. 

– Vi kan inte vänta, detta decennium är avgörande för om världen ska kunna uppnå Parisavtalets mål, säger Helena Hagberg, hållbarhetschef på Skandia.

Pensionsbolaget Skandia har omkring 800 miljarder kronor under förvaltning. Det är smått svindlande siffror och med stort kapital kommer också ett stort ansvar.

– Klimatfrågan är en av vår tids viktigaste frågor. Vi har ett långsiktigt förvaltningsuppdrag och här kan pensionskapitalet verkligen bidra till positiv förändring. Det behövs och spelar roll för att lösa de stora samhällsutmaningar vår planet står inför, säger Helena Hagberg.

Skandia kan bidra till klimatomställningen

För bara tio år sedan var det bolag inom fossil energi och råvaror som toppade listorna över världens högst värderade bolag. I dag har de ersatts av bolag inom teknik och innovation.

– Den globala ekonomin står inför en stor omställning. För att klara de mål som finns uppsatta behöver investeringarna vara en kraft i själva omställningen, där det verkligen behövs. Det gör att vi som pensionsbolag kan ge möjlighet till god avkastning samtidigt som vi bidrar till klimatomställningen, säger Helena Hagberg. 

Finansmarknaden är på väg att bli en viktig nyckel till omställningen mot en mer hållbar framtid. Bland Skandias ”framtidsinvesteringar” märks en lång rad spännande satsningar inom exempelvis höghastighetsfiber i Europa, digitaliserade tjänster, smarta elnät samt infrastruktur för att möjliggöra fortsatt utbyggnad av förnybar elproduktion.

– Vi har tack vare vår storlek på marknaden lång erfarenhet av både investeringar i infrastruktur och i nystartade onoterade bolag, så kallat venture capital. Att bygga för framtiden innebär allt oftare investeringar med tydligt hållbarhetsfokus, säger Helena Hagberg.

Skandia har sjösatt nya mål

För att möta och bidra till klimatomställning har Skandia sjösatt offensiva mål. Redan 2025 ska innehaven i fossil energi i pensionsportföljen ha minskat med 75 procent, samtidigt som gröna investeringar fördubblas. Dessutom har Skandia förbundit sig att investera ytterligare minst 40 miljarder kronor i klimatinvesteringar fram till 2030.

– Investeringar i det långa perspektivet måste göras nu. Vi har successivt minskat andelen tillgångar i fossila bränslen, som i dag utgör enstaka procent av vårt investerade kapital. Samtidigt växlar vi upp takten i investeringar som bidrar till klimatomställningen, berättar Helena Hagberg och avslutar:

– Det innebär inte att vi enbart kommer att investera i förnyelsebar energi och grön teknik – vår omvärld ser inte ut så. Omställningen är långsiktig och inbegriper många olika sektorer och går olika fort i olika delar av världen. Men vi har inte tid att vänta och agerar nu för att långsiktigt anpassa portföljerna och bidra till de globala klimatmålen.

Tänk på:
Tänk på att en placering i en försäkring med traditionell förvaltning är förenad med viss risk. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Överskott från vår kapitalförvaltning fördelas till försäkringen med en återbäringsränta. Beroende på resultatet i kapitalförvaltningen kan ditt försäkringskapital både öka och minska i värde. I en försäkring med traditionell förvaltning finns dock en garanti när det blir dags för utbetalning, vilket innebär att du inte kan få mindre än vad vi har garanterat dig. Garantin baseras på en viss del av den premie du betalar in. Informationen i artikeln är inte avsedd som rådgivning. Behöver du rådgivning utifrån dina personliga förutsättningar, kontakta gärna en rådgivare. 

Skandia Liv – tryck här för att komma igång och spara 

Mer från Skandia

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Skandia och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?