Annons

Astra Zeneca släpper protokoll för vaccintest efter kritiken – ”horribel kommunikation”

Efter påtryckningar släpper nu Astra Zeneca protokollen för sina tester av coronavaccin. Att bolaget har varit återhållsamma med information rörande två testdeltagare som blev allvarligt sjuka oroar experter, skriver New York Times.

Astra Zenecas vd Pascal Soriot.
Astra Zenecas vd Pascal Soriot.Foto:Jacquelyn Martin

Detaljerad information om den svensk-brittiska läkemedelsjättens stora vaccintester publicerades på lördagen. Det är tredje gången inom kort tid som ett läkemedelsbolag gör frånsteg från dess vanligtvis begränsade informationsgivning – ett resultat av offentliga påtryckningar, enligt Natalie Dean, biostatistiker och expert på klinisk testdesign för vaccin vid University of Florida.

”Det här är en situation utan motstycke, och allmänhetens förtroende är en så enorm del av huruvida dessa ansträngningar kommer att lyckas eller inte”, säger hon till NYT.

Experter har varit särskilt oroade över Astra Zeneca AZN -1,77% Dagens utveckling s vaccintester, som inleddes i april, då bolaget har vägrat att släppa detaljerad information rörande de allvarliga neurologiska sjukdomar som drabbat två deltagare – bägge kvinnor.

Fallen i fråga har fått Astra Zeneca att pausa testerna vid två tillfällen, senast nu i september.

Astra Zeneca har ännu inte bekräftat en diagnos för den andra kvinnan, som blev sjuk efter den andra dosen av vaccinet. Enligt en källa till NYT har sjukdomen pekats ut som transversell myelit, en inflammation i ryggmärgen.

Experter betonar att det är en allvarlig sjukdom, och att blott ett sådant fall bland tusentals testdeltagare kan vara en varningsflagga.

”Om det är två fall så börjar det se ut som ett farligt mönster. Om ett tredje fall av neurologisk sjukdom dyker upp i testgruppen så kan det vara över för det här vaccinet”, säger Mark Slifka, vaccinexpert på Oregon Health and Science University, till tidningen.

Testerna har återupptagits i Storbritannien, Brasilien, Indien och Sydafrika, men har fortsatt uppehåll i USA. Den amerikanska läkemedelsmyndigheten, FDA, har ännu inte lämnat grönt ljus för att fortsätta testerna i landet. Omkring 18.000 personer världen över har hittills fått Astra Zenecas vaccin.

Astra Zeneca gick inte ut med information om de två deltagarnas neurologiska sjukdomar, och informerade heller inte FDA om att testerna pausades en andra gång. Först efter att informationen läckt och rapporterats av STAT kommenterade vd:n Pascal Soriot de två fallen offentligt.

”Kommunikationen kring det här har varit horribel och oacceptabel. Det amerikanska folket ska inte få höra det på det här sättet”, säger Dr. Peter Jay Hotex, virolog på Baylor College of Medicine.

Bolagets protokoll på 111 sidor anger att målet är ett vaccin med 50 procents effektivitet, vilket är nivån som den amerikanska myndigheten för mat och läkemedel har satt som gräns i sina riktlinjer för vaccin mot covid-19.

För att bedöma om bolaget har nått målet eller inte måste 150 av testdeltagarna ha varit bekräftat sjuka i covid-19.

Enligt protokollet väntas en tidig analys redan efter 75 fall, och om 50 procents effektivitet uppnåtts i det skedet kan det vara möjligt för Astra Zeneca att avbryta testerna på förhand för att ansöka om tillstånd att lansera vaccinet.

Faktumet att även förhållandevis milda fall av covid-19 innefattas vid bedömning av vaccineffektivitet är dock problematiskt, säger Dr. Eric Topol, expert på kliniska studier på Scripps Research i San Diego, till NYT.

Det gäller för testerna som genomförs såväl av Astra Zeneca som av konkurrenterna Moderna och Pfizer.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Advokatfirman WåhlinAnnons

Advokatfirman Wåhlin erbjuder heltäckande och situationsanpassad affärsjuridisk rådgivning

Fredrika Hörlin t.v. och Jonas Holmstedt.
Fredrika Hörlin t.v. och Jonas Holmstedt.

Anrika Advokatfirman Wåhlin har fokuserat på affärsjuridik sedan 1964, vilket har resulterat i en byrå med en unik bredd i sin kompetens. I kombination med ett kreativt och dynamiskt arbetssätt, gör detta Wåhlin till en skicklig och heltäckande affärsjuridisk rådgivare.

Wåhlin skiljer sig från konkurrenterna på mer än ett sätt; förutom att byrån har en stark kultur med nära koppling till klienterna, präglas verksamheten också av stor tilltro till medarbetarna som utgörs av i princip lika många kvinnor som män. Kvinnorna återfinns även bland delägarna och i byråns styrelse. För partnern Fredrika Hörlin är detta en avgörande faktor i byråns framgång. 

– Eftersom vi har full tillit till hela vår personal, har var och en av oss – även vi delägare – insikt i uppdragen och direktkontakt med beslutsfattarna hos våra klienter. För att kunna leverera rätt råd i rätt tid är vi kreativa, professionella och situationsanpassade.

Flexibelt angreppssätt en tillgång

Byråns flexibla angreppssätt är en stor tillgång i den ofta föränderliga affärsjuridiken och utgör också en viktig resurs i vad gäller att stötta klienter under olika utvecklingsprocesser. Jonas Holmstedt, byråns Managing partner, ansvarar för Wåhlins engagemang i Interlaw, ett internationellt nätverk av oberoende advokatbyråer. Han betonar att metodiken också har varit mycket värdefull under den rådande pandemin.

– Andreas Magnusson som ansluter till byrån som delägare den 1 september, betonar vikten av omvärldsanalys. I framtiden kommer vi att se på historien i termer av före och efter Covid-19. Därför är det en utveckling vi följer noga för att snabbt kunna hantera nya omständigheter; situationen kan visa sig vara en utmaning för många ägarledda bolag.  Som affärsjurister utgör vi en omfattande del av ledningens och ägarnas omvärldsbevakning både vad gäller juridiska och branschspecifika frågor.

Ger stöd i komplexa frågor

Den rådande situationen har ställt höga krav på digitaliserade arbetssätt och rutiner, men Wåhlin har stått väl rustat för att både själv möta de förändrade förutsättningarna och för att vara en komplett rådgivare kring de nya villkor som pandemin har medfört. I kriser ökar tvisterna och byrån har ett stort team som arbetar med tvistefrågor, särskilt inom det entreprenadrättsliga området.

– Genom att Wåhlin lyckats skapa en arbetsmiljö med balans mellan trivsel och lönsamhet har vi kunnat handplocka medarbetare med unik kompetens. Detta är vår största styrka, avslutar Managing partner Jonas Holmstedt.

Läs mer om Advokatbyrån Wåhlin här www.wahlinlaw.se  

FAKTA OM ADVOKATBYRÅN WÅHLIN

Wåhlin är en affärsjuridisk advokatbyrå som etablerades i Göteborg 1964. För att kunna erbjuda rätt kunskap till våra klienter har vi medarbetare olika specialkompetenser och vårt team  varierar från case till case. Byrån har kontor i Göteborg, Stockholm, Malmö och Helsingborg, och utmärker sig bland annat genom sitt starka jämställdhetsarbete. 

 

Mer från Advokatfirman Wåhlin

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Advokatfirman Wåhlin och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?