1515
Annons

Astra Zeneca: Inget fel på vaccinet till Västra Götalandsregionen

Enligt Astra Zeneca var det inget fel på vaccinpartiet som fick Västra Götalandsregionen att pausa sina vaccinationer mot covid-19, uppger Läkemedelsverket.

Foto:Frank Augstein

Västra Götalandsregionen meddelade i torsdags att vaccineringen med ett visst parti av vaccinet från Astra Zeneca AZN -0,33% Dagens utveckling tillfälligt stoppats.

Detta efter att fem personer fått akuta allergiska reaktioner i samband med sin vaccination. Två av dem behövde sjukhusvård.

Enligt Kristine Rygge, regionens vaccinationssamordnare, var det en vaccinatör som hörde av sig och berättade om vad som hade hänt.

”De hade haft ett fåtal allergiska reaktioner på ett av sina vaccinationsställen”, sade hon på torsdagen. 

Läkemedelsverket har nu varit i kontakt med Astra Zeneca, som meddelar att den aktuella tillverkningssatsen inte hade några kvalitetsdefekter.

”Företaget har nu återigen granskat den tillverkningssats som användes i Västra Götaland och konstaterar att den aktuella batchen fyller alla ställda krav och är inom specifikationen”, säger Virve Reiman-Suijkerbuijk, enhetschef för Inspektion av industri och sjukvård vid Läkemedelsverket, i ett pressmeddelande. 

De så kallade anafylaktiska reaktionerna från VG-regionen kommer att rapporteras som misstänkta biverkningar i statistiken.

”I Sverige har vi fått in fyra rapporter om misstänkt anafylaxi efter vaccination med Astra Zenecas vaccin mot covid-19”, säger Veronica Arthurson, som är enhetschef för läkemedelssäkerhet på Läkemedelsverket.

”Det finns i nuläget 83 rapporter i den europeiska databasen för misstänkta biverkningar om möjlig anafylaktisk reaktion, för personer som vaccinerats med vaccinet. Det här är någonting som följs upp extra noggrant just nu av den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA”.

Detaljhandelsveteran: Lågkonjunkturen är här

Lågkonjunkturen i detaljhandelsbranschen är redan här. Det menar Anders Dahlvig, som sitter i styrelserna för bland annat Inter Ikea och H&M, som kom med en svag rapport på torsdagen.

Han ser en klar vinnarstrategi för handeln i nedgången, och tror att H&M sitter på relativa fördelar.

Anders Dahlvig.
Anders Dahlvig.Foto:Lars Jansson / TT

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera