ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Astra Zeneca i Södertälje evakuerat: ”Riktigt allvarligt”

Astra Zeneca tvingades evakuera 1.500 anställda vid en av bolagets anläggningar i Södertälje på onsdagen. Morgonens omfattande strömavbrott slog ut kemtankarnas säkerhetssystem, med risk för läckor av farlig vätska.

”Det är riktigt allvarligt. Det finns en överhängande risk för att det kan komma ut”, säger Roger Magnusson, operativ chef vid Södertörns brandförsvar till Aftonbladet om kemikalierna. 

Snäckviken, en av Astras två anläggningar i Södertälje, tvingades evakuera omkring 1.500 anställda efter onsdagsmorgonens strömavbrott i staden.

Kort efter strömavbrottet slog anläggningen larm om fallerande säkerhetssystem.

"I samband med att elen var borta upplevde vi problem med trycket i vissa system. Då uppstod en risk för att i värsta fall läckor ska uppstå till följd av för högt tryck. Vi evakuerade personalen tillkallade och räddningstjänst", säger Jakob Lund, kommunikationsdirektör på Astra Zeneca till Di.

Strax före lunch hade produktionen stått stilla i omkring två timmar och Astra hade inget besked om när personalen kunde återvända till arbetet

"Elen kom tillbaka ungefär klockan 10, efter vad jag förstår omkring 45 minuters avbrott. Nu säkerställer vi  att allt ska vara säkert och bra innan vi återgår till normal verksamhet", säger Jakob Lund.

Hur kostsamt blir det här avbrottet?
"Totalt har vi drygt 4.000 anställda i Södertälje. Det är klart att när de inte kan göra sitt jobb så dra kostnaderna iväg ganska fort. Som tur är verkar det här ha gått bra utan några säkerhetsincidenter. Sedan får vi bli hur hög notan blir. men det kommer just nu i andra hand."

Kommer ni att skicka notan till er elleverantör Vattenfall?
"Jag vill inte spekulera i det. Men vi har helt säkert en dialog med dem."

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies