1515

Astra-vaccin får grönt ljus i Sverige – men bara för äldre

Astra Zenecas vaccin, som inledningsvis inte användes för äldre, ska enligt de senaste beskeden användas enbart för personer fyllda 65. 

”Ett väldigt effektivt vaccin”, säger statsepidemiolog Anders Tegnell. 

Foto:Danny Lawson, Danny Lawson, Danny Lawson, Danny Lawson

Smittoläget i Sverige är kritiskt, betonar statsepidemiolog Anders Tegnell på Folkhälsomyndigheten vid torsdagens pressträff där han pekar på att mutationer driver en ökad smittspridning. 

Sedan förra veckan har Astra Zenecas vaccin legat oanvänt på hyllorna i vaccinbristens Sverige. Detta efter rapporter om ovanliga men allvarliga misstänkta biverkningar i form av en störning i koagulationen och en handfull dödsfall. 

I fredags gav europeiska läkemedelsmyndigheten, EMA, grönt ljus till Astra Zenecas vaccin efter en granskning och flera länder återupptog vaccineringen, däribland Tyskland, Frankrike och Spanien. I Sverige dröjde beskedet till på torsdagen. 

Beslutet landade i att vaccinet ska börja användas, men denna gång endast i åldersgruppen som har fyllt 65 år. 

”Här har man inte sett de här allvarliga men sällsynta biverkningarna, som gjorde att man pausade vaccinet. Däremot finns det ett antal fall hos personer under 65 år”, säger Anders Tegnell som pekar på att det är ett ”väldigt effektivt vaccin” i åldersgruppen. 

Emma Spak, som är ansvarig för hälso- och sjukvårdsfrågor på Sveriges Kommuner och Regioner välkomnar att vaccinet återigen kan börja användas. Samtidigt har flera regioner rapporterat i media om att Astra Zeneca möter skepsis hos befolkningen. 

”En viktig sak nu är att Folkhälsomyndigheten informerar alla vaccinatörer och befolkningen hur man har kommit fram till det här beskedet, så att alla som ska få vaccinet kan känna sig trygga”, säger Emma Spak. 

På torsdagen kom besked från Danmark att Astra Zeneca-pausen förlängs i ytterligare tre veckor, medan Norge inte har presenterat något besked. Enligt Anders Tegnell har de internationella kontakterna varit täta inför Sveriges beslut, som ”följer den allmänna trenden”. 

 


Innehåll från RapalAnnons

Optimaze Worksense vägleder en trygg retur till hybridarbete

Flexibelt hybridarbete har varit arbetsplatsstrategi för flera företag redan innan pandemin, men nu finns ett bredare intresse för att erbjuda medarbetare möjlighet att mer aktivitetsbaserat och dynamiskt kunna välja plats, tid och samarbetsmetod. Våra fysiska, sociala och digitala arbetsmiljöer förändras därav drastiskt för många.

Det är inte bara en eller annan personal- och fastighetschef som just nu skrapar sig i huvudet om hur man borde hantera en gradvis och trygg retur till kontoren. Trenden framöver verkar gå mot att företagen ser sig ha en stor del av sin personal på kontoret 2-3 dagar i veckan, medan övriga dagar spenderas på distans. Det här skapar frågeställningar kring hur stora kontorslokaler vi behöver framöver – och datan fattas för många.

Fysiska möten innebär fortfarande en viss smitto- och hälsorisk med nya vågor av virusvarianter kring hörnet. Vidareutveckling av existerande smarta digitala kontorslösningar, för att stötta en tryggare retur till kontoret, har därför varit i fokus det senaste året hos PropTech företaget Rapal, som även själva står inför samma problematik.

–  Vi har själva jobbat med detta i ett tiotal år, och lärt oss en hel del tillsammans med våra kunder genom åren, säger Pontus Kihlman, Head of Business Development för Optimaze på Rapal. Med vårt försprång vet vi nu att företag, med testade lösningen Optimaze Worksense, kan få smarta verktyg för att hantera sin personalkapacitet och säkerställa att alla håller rätt avstånd via öppen, transparent och visuell kommunikation via en ’digital tvilling’ av kontoret.

Smart Officelösning

Optimaze Worksense är en smart office-lösning med tillhörande mobilapp som gör det möjligt att lätt boka och avboka skrivbord, mötesrum eller lediga parkeringsplatser redan innan man har gått hemifrån. Det går även att kolla den egentliga närvaron eller luftkvaliteten i realtid, med data från sensorer. På så vis kan en anställd känna sig trygg innan de bokar en plats och lämnar hemmet, och behöver inte utsätta sig för onödiga risker i exempelvis tunnelbanan, om kontoret redan är fullbokat.

– Det behöver finnas möjligheter att via tekniska verktyg finna och dela på resurser, göra smidiga felanmälningar, eller ha koll på aspekter såsom luftkvaliteten på kontoret. Den ”digitala assistenten” tar bort friktion så som onödigt resande och sökande som inte har något mervärde och som inte bidrar till arbetet.

Analys av IoT-data

Därefter gäller det att följa upp långsiktigt – med Optimaze Worksense mäter och analyserar man IoT-data kring hur resurserna används. Detta ger insikter som sedan kan ligga till grund för att planera ett hållbarare, effektivare och mer kostnadseffektivt kontor.

– Vi hjälper till att optimera arbetsplatser ur både miljö-, kostnads- och medarbetarperspektiv, baserat på kontinuerligt insamlad data så att miljön stödjer organisationens framtida sätt att arbeta. Allt det här kan låta komplext, svårt och dyrt – men det tar endast en dag att lägga upp systemet, och kostnaderna ligger kring ”en kopp latte per medarbetare” i månaden.

I större skala, möjliggör Optimaze också en hel del annat inom fastighetsförvaltning. Ungefär 40 miljoner kvadratmeter av digitaliserade bottenplaner, över 30.000 hyreskontrakt och 1,6 miljarder euro årlig fastighetsomsättning optimeras och förvaltas idag med hjälp av programmet runt världen i 40 länder.

Läs mer om smarta lösningar och Optimaze Worksense

 

Mer från Rapal

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Rapal och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?