Annons

ASTG:s omsättning ökade men Ebitda-resultatet försämrades

Teknikbolaget ASTG redovisar ökande omsättning under fjärde kvartalet jämfört med samma period året innan. Ebitda-resultatet försämrades.

Omsättningen uppgick till 1,3 miljoner kronor (1,1), en ökning med 18 procent mot föregående år. Ebitda-resultatet uppgick till minus 2,7 miljoner kronor (-1,5). Resultatet före och efter skatt var minus 4,0 miljoner kronor (-3,2). Resultat per aktie hamnade på minus 0,01 kronor (-0,01). Kassaflödet från den löpande verksamheten uppgick till minus 2,5 miljoner (0,5).

"Vi hade stora förhoppningar om att försäljningen av antenner baserad på vår nya P9plattform skulle få ett genombrott under 2017. Det dröjde dock till slutet av året innan vi erhöll den sedan länge emotsedda beställning från Israel, till ett värde av omkring 24 miljoner kronor (2,9 miljoner dollar) omräknat till dagens växelkurs. Samtidigt har Indra skjutit på starten av det gemensamma dual-band projektet baserat på P9 plattformen eftersom man prioriterat andra mer brådskande projekt. Sammantaget innebar detta en markant förskjutning av planerade leveransprojekt och att nettoförsäljningen inom området stabiliserade VSATantenner under 2017 begränsades till dryga 4 miljoner kronor. Mer glädjande är att vi kunnat notera en stadig och ökande försäljning av tröghetssensorer (IMU) för automatiserade gruvfordon genom dotterbolaget AIMS där nettoförsäljningen under året uppgick till drygt 570 000 kronor", skriver bolaget i rapporten.

Bolaget genomförde en nyemission med företrädesrätt för ASTGs aktieägare under början av 2018 som tecknades till omkring 89 procent och visar på fortsatt förtroende från aktieägare och långivare. Resultatet av emissionen är att kassan stärks med omkring 8,8 miljoner kronor före emissionskostnader och att en stor del av skuldmassan kvittas mot B-aktier, skriver bolaget.

"Med kassan påfylld kan vi konstatera en lättnad för den likvida situationen under förstahalvåret. Ytterligare åtgärder kommer dock att vara nödvändiga för att upprätthålla ett positivt kassaflöde i takt med att framför allt israelprojektet närmar sig leveranser eftersom betalning sker först efter leverans. Baserat på att tidpunkten för återbetalningen avkvarvarande konvertibelskuld förlängs behöver vi, enligt nuvarande beräkningar, balansera ett negativt kassaflöde under sommaren och hösten, med en topp i oktober uppgående tilldrygt 12 miljoner kronor. Bland de åtgärder som planeras ingår omförhandling av betalningsvillkor med kunder och leverantörer, ansökan om exportgarantier, hypotekslån/bankfinansiering och även möjligheten till en riktad emission till förmån för en industriell partner. Styrelsen bedömer därför att nuvarande likvida medel och befintliga krediter samt ovan planerade aktiviteter är tillräckliga för att säkerställa driften de kommande 12 månaderna", skriver bolaget. Bolaget meddelar också att de har inlett förhandlingar med industriella partners.

"Vi börjar nu se resultat av det utvecklingsarbete som företaget lagt ner under de senaste åren och kan räkna med en förbättrad affärsmässig utveckling av verksamheten. Vårutmaning är att vi finansiellt måste orka vara långsiktiga och uthålliga både i utvecklingsarbetet och i vår marknadsbearbetning. Styrelsen har av den anledningen inlett förhandlingar om samarbete med ett antal industriella partners. Målet är att presentera resultatet av detta arbete under första halvåret 2018."


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?