I det unga vinlandet Sverige finns ett trettiotal kommersiella vinproducenter som framställer vin av druvor. Några är små med i sammanhanget ganska obetydlig verksamhet. Andra är stora anläggningar med både hotell och restauranger, som riktar sig till en gryende vinturism.
Störst i det avseendet är Ästad vingård, en bit inåt landet från Varberg med restaurang Äng, inriktad på det högsta skiktet inom gastronomin, så kallad fine-dining. Där finns också den enklare restaurangen Logen, Sinnenas spa och ett toppmodernt hotellboende.
De flesta vingårdar ligger av naturliga skäl på kustnära platser i Skåne, där Kullahalvön kommit att bli Sveriges främsta vindistrikt. Där finns Sveriges största vingård räknat efter odlingsareal, Arild, som drivs av paret Anette och Jonas Ivarsson. När de 1997 köpte gården med anor från 1700-talet fanns där endast en ensam vinranka som växte mot en vägg på innergården.
”Den gav mig idén att det kanske går att börja odla vin här. Havet gör att det är svala vårar, vi får inte den frost som tar knopparna. Det gällde bara att hitta druvor som fungerar i vårt klimat”, berättar Anette Ivarsson, som började plantera 2008 och nu odlar vindruvor på 23 hektar mark.
På Arild och andra vingårdar odlas flera sorters druvor, men den som kommit att betyda mest för svensk vinindustri är den gröna Solaris, som visat sig särskilt populär och dessutom är lämpad för vårt fuktiga och svala klimat med många soltimmar under sommarhalvåret.
Arilds vingård öppnade för säsongen den 17 april efter att ha varit stängd för besökare under hela vinterhalvåret, en period då man vanligtvis tar emot konferenser och större grupper. Alla sådana bokningar försvann till följd av coronapandemin, liksom de lukrativa bröllopen under sommarhalvåret.
Årets första bröllop är bokat till den 22 maj och blir av även fastän de coronarestriktioner som gällt hela vintern och våren ligger kvar.
Tappet av sådana arrangemang förra året kompenserades av en aldrig tidigare skådad rusning av privatgäster under semesterperioden.
”I juli och augusti var det extremt mycket gäster här. Så många gäster har vi aldrig haft. Vi fick sätta ut skyltar att vi inte kunde ta emot fler. Köket klarade inte av att laga mat till alla. Vi hade runt 500 gäster per dag när det var som mest, men vi har byggt ut restaurangen så nu ska det gå”, säger Anette Ivarsson.
”Men sedan blev det faktiskt ganska dåligt igen under hösten, för då bokades alla konferenser av, så i november stängde vi. Totalt sett blev året ändå ganska bra. Hur bra vet jag inte, vi har inte sett bokslutet ännu.”
I den gamla skånegården finns 23 hotellrum och ute på närmaste vinfält, i blickfånget från restaurangen, har 23 stora tält placerats ut på trätrallar. Där erbjuds övernattning i form av så kallad glamping, en lyxigare variant av tältande med riktiga sängar men gemensamma duschar och toalett.
Restaurangen håller på att byggas ut inför den stundande högsäsongen, så att den kan ta emot 300 gäster inomhus. Det är dubbelt så många som tidigare.
Hotell- och restaurangverksamheten står för cirka 70 procent av omsättningen på Arilds vingård, men det är en andel som kommer att minska i takt med att vinproduktionen ökar.
”Hotell och restaurang är en betydande del av vårt företag. Det är tack vare den verksamheten vi har kunnat bygga upp allt det här innan vi fått upp volymen på vinproduktionen”, säger Anette Ivarsson.
”Flera av våra fält planterades åren 2014-2016 och nu börjar de ge druvor. Det är i år vi ska göra det stora språnget. Förra året producerade vi 50 000 flaskor, i år tror jag vi kan komma upp i 70 000.”
”Om vi lyckas sälja det vin vi producerar i år kommer vinförsäljningen att stå för hälften av omsättningen.”
Till höstens skörd ska ett nytt vineri stå färdigt. Det byggs för fullt i anslutning till det befintliga, där de första flaskorna buteljerades och såldes för tio år sedan, 2011.
Byggarbetsplats är det också tre kilometer bort på Kullabergs vingård, som med sina 14 hektar är mindre än Arilds vingård men i en expansionsfas. Ytterligare tio hektar ska planteras och även här byggs ett nytt vineri som ska stå klart till midsommar nästa år. Där ska finna kapacitet att fylla 100 000 flaskor, att jämföra med dagens 10 000.

På Kullabergs vingård finns inget hotell, bara en vinbar som är öppen dagtid utom när det arrangeras provningar och andra publika aktiviteter.
”Förra sommaren var en ögonöppnare, att gå från ‘showroom’ till någon form av säsongsrestaurang med mellan 3 500 och 4 000 gäster”, säger vd Victor Dahl och syftar på Skänken, den lilla vinbaren med tillhörande orangeri i trädgården, där det också serveras mat.
”Till den här säsongen är vi mer välplanerade, förra året fick vi lösa mycket ad hoc.”
Än så länge står vinturismen för en stor del av omsättningen, cirka en tredjedel, men i takt med att produktionen ökar kommer den andelen att minska.
Här är vinproduktionen huvudsaken, att starta hotellverksamhet finns det inga planer på.
”Då förlorar man fokus. Man ska koncentrera sig på det man är riktigt bra på och här är den primära verksamheten att göra högkvalitativa viner”, säger vinmakaren K Felix G Åhrberg.
I dag säljs vin från svenska vingårdar endast på lokala Systembolag och genom beställnings- och tillfälliga sortimentet. På Kullaberg och andra svenska vingårdar hoppas man att det ska bli tillåtet att sälja sitt eget vin, så kallad gårdsförsäljning.
”Det skulle hjälpa svensk vinindustri att växa. Vi skulle få en större besöksverksamhet och bättre marginaler på det vi gör. Jag tror också att fler skulle våga satsa, det skulle bli fler vingårdar och en blomstrande svensk vinindustri”, säger Victor Dahl.
En timmes bilväg söder om Kullaberg ligger Lund med vingårdar på båda sidor om staden, Flyinge i öster och Flädie Mat & Vingård i väster.
För Flädie kom corona som ett dråpslag. Redan veckan efter det första dödsfallet i covid-19 i Sverige gick Flädie Mat & Vingård i konkurs sedan alla bokade bröllop, ett 70-tal, konferenser och annat ställts in.
Två månader senare, i slutet av maj, köptes vingården med 29 hotellrum, restaurang, festlokaler och pool av Håkan och Carina Wikholm. De har ännu inte besökt sin vingård trots att de bor i Lund, endast en kvarts bilresa från vingården. Anledningen är att de isolerat sig i sitt hem ända sedan corona slog till i mars förra året.
”Vi har inte sett Flädie ännu, vi köpte det osett över telefon”, säger Håkan Wikholm hemifrån villan.

Vingården sköts på plats av två av deras söner Philip och Marcus. Ägarparet deltar i arbetet på distans.
”Vi har ett stort engagemang och är delaktiga i många av mötena där ute genom telefon, Zoom eller Teams”, säger Carina Wikholm.
Familjen Wikholm ägde redan en vinodling, Assmåsa i närheten av Sjöbo, när de bestämde sig för att köpa konkursboet.
”Där har vi satt 15 000 plantor på tre år och tänkte att vi måste bygga ett vineri. Men så dök det här upp. Eftersom vi satte 4 000 stockar första året på Assmåsa så är det här första året de ska ge vin. Det ska vi klara att ta hand om på Flädie. Under lågsäsong nästa år bygger vi ut vineriet på Flädie, så att vi kan ta hand om alla druvor från Assmåsa Vingård, ett namn som vi nu varumärkesregistrerat”, säger Håkan Wikholm.
Besöksverksamheten fick de nya ägarna alltså på köpet. På grund av konkursen låg den nere under hela förra sommaren. Flädie Mat & Vingård öppnade i ny regim först den 14 september när alkoholtillstånd och annat var på plats.
Det konkursade bolaget omsatte cirka 30 miljoner kronor. Hur mycket av det som var vinproduktion och hur mycket som är besöksverksamhet kan inte de nya ägarna säga, frukterna av den första turistsäsongen återstår nämligen att skörda.