1515

Assistansbolaget tvingades jobba ett helt år utan intäkter

När Samuel Skårsjö bestämde sig för att starta ett assistansbolag var valet av kompanjon självklart, bästa vännen David Juhlin – tillsammans med hjälp från ovan.

”För oss blev det väldigt naturligt att basera verksamheten på en kristen värdegrund, att se människan och fokusera på behoven”, säger Samuel Skårsjö.

David Juhlin och Samuel Skårsjö som får en kram av Sebastian Löfgren, en av dem som anlitar Novum Assistans.
David Juhlin och Samuel Skårsjö som får en kram av Sebastian Löfgren, en av dem som anlitar Novum Assistans.Bild:Joey Abrait

De har känt varandra sedan tioårsåldern, gått i samma klass upp till gymnasiet och spelat i samma fotbollslag. Men att de skulle grunda och driva ett assistansföretag tillsammans var långt ifrån självklart. Samuel Skårsjö arbetade med projektledning inom it-branschen och David Juhlin var gymnasielärare.

”Jag hade många kunder inom assistansbranschen och upplevde att det ofta saknades tillräcklig anpassning i de tjänster de erbjöd. I it-branschen var man tvungen att ha den bästa lösningen, annars var man inte aktuell för uppdraget”, säger Samuel Skårsjö.

Han ringde David Juhlin och presenterade sin idé: Novum Assistans, ett värdegrundsdrivet företag som erbjuder personlig assistans i enlighet med Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS.

David Juhlin gillade idén, nu gällde det att få in kapital. Affärsmannen Lars Augustsson, som tidigare drivit gasellföretag inom utbildning, ställde upp med kapital och sitt breda kontaktnät. Han tog också plats som styrelseordförande och i slutet av 2011 satte de igång verksamheten.

”Under första året hade vi många möten men vi fick inte ett enda uppdrag. Det tog tid att hitta någon som ville vara först. Det var väldigt tufft att jobba ett helt år utan att ha en enda krona i intäkt”, säger Samuel Skårsjö.

”Vi började tvivla och blev frustrerade. Det hade inte gått att driva verksamheten vidare utan stödet från Lars”, säger David Juhlin.

2013 fick företaget äntligen sin första uppdragsgivare och då fick de också lön för all möda de hade lagt ner på att träffa möjliga kunder.

”Vi hade ett ganska brett kontaktnät med potentiella uppdragsgivare och kunde åka tillbaka till dem och berätta att vi var igång med verksamheten. Då tog det fart ganska snabbt”, säger Samuel Skårsjö.

”Det var en stor lättnad att känna att vi var rätt ute och att det fanns en efterfrågan”, säger David Juhlin.

Novum betyder ”nytt” och bolaget försöker vara något nytt inom personlig assistans. Novum är också förkortningen av Novum testamentum, det Nya testamentet. Den värdegrunden präglar verksamheten på flera sätt.

”Det finns andra värden än bara de ekonomiska som är viktiga. Vi säger inte att vi inte är vinstdrivande, men vi är uttalat värdegrundsdrivna”, säger Samuel Skårsjö.

”För oss har det varit viktigt att vår värdegrund inte är exkluderande på något sätt, det finns inga krav eller liknande.”

”Vi har uppdragsgivare som är kristna och går i kyrkan och som kanske delvis har valt oss därför. Men vi har också många som inte är troende eller som utövar en annan religion än kristendom”, säger David Juhlin.

Sedan LSS infördes 1994 har kostnaderna för assistans ökat kraftigt. I år är det ungefär 20.000 personer som får stöd enligt lagen och kostnaden beräknas uppgå till strax över 30 miljarder kronor.

”Det är viktigt att tänka på att den största delen av kostnaden är löner, nettokostnaden är inte så stor som det låter”, säger David Juhlin.

”Sedan är frågan vad som är alternativet. Ska de placeras i boenden måste sådana byggas och det behöver anställas personal även där. Det kommer också att kosta”, säger Samuel Skårsjö.

Äldreminister Åsa Regnér (S) har tillsatt en utredning med det uttalade målet att skära i kostnaderna. Antalet som beviljas assistans minskar och många har fått sina assistanstimmar neddragna.

”Det är en stor oro just nu. Det påverkar oss som bolag, men det är ingenting jämfört med hur det påverkar de människor som är i behov av assistans för att kunna leva ett gott liv”, säger David Juhlin.

Det finns i dag drygt 1.100 verksamma assistansbolag. Det förs ofta fram som argument att det är många oseriösa aktörer som fuskar och gör stora vinster.

”Det är en oerhörd överetablering. Det finns fusk och avarter och en del aktörer som inte bör vara där, men det blir en oerhört smal och missvisande bild. Det här är en oerhört betydelsefull reform för många men som kan vara svår att värdera när man inte är insatt”, säger David Juhlin.

Går det att göra stora vinster utan att tumma på kvaliteten?
”Nej, det tror jag inte. Tar man utgångspunkt i reformen och försöker uppfylla den så är det en bransch med låga marginaler”, säger David Juhlin.

Hur ser ni på det politiska hotet?
”Man missar målet med de åtgärder man pratar om, det här drabbar alla rakt av. Problemet är att det här inte är en valvinnande fråga. Det är väldigt få som funderar kring det här”, säger David Juhlin.Innehåll från HSBAnnons

Här forskar HSB om hur vi ska bo i framtiden

HSB Living Lab i Göteborg är en världsunik arena där forskare testar och undersöker framtidens boende.
HSB Living Lab i Göteborg är en världsunik arena där forskare testar och undersöker framtidens boende.

Vilket bostadsbolag vågar bygga ett bostadshus som i  själva verket är ett enda stort labb för att testa innovativa, på gränsen till omöjliga, idéer?

Svaret är HSB. Hundraåringen som var först med moderniteter som sopnedkast och gemensam tvättstuga.

Läs mer om framtidens hållbara boende

På utsidan ser det ut som ett visserligen modernt men ändå helt vanligt flerbostads­hus där det ligger på en kulle i centrala Göteborg. Men skenet bedrar. Huset rymmer nämligen HSB Living Lab, en världsunik arena där forskare testar och undersöker framtidens boende, allt medan husets invånare lever sina vanliga liv mitt i  forskningsprojekten.

– Vi har en lång historia av innovation och av att vara först med nya, moderna lösningar, och med HSB Living Lab fortsätter vi på den linjen. Vi har till exempel infört byggnadsintegrerade solceller, ­moderna tvätt­studios och ett energieffektivt sätt att förvärma ventilationsluften i våra bostäder tack vare den forskning som ­sker där, förklarar Pernilla Bonde, vd för HSB Riksförbund.

Hundra forskningsprojekt

Tanken med HSB Living Lab är att testa och utveckla alla möjliga aspekter av framtidens boende. De cirka hundra forskningsprojekten undersöker allt från hur vi människor på enklast möjliga sätt kan dela vårt hem och våra saker för att minska klimatpåverkan och bostadsbrist, till hur digitala bikupor kan främja den biologiska mångfalden. Lägg därtill projekt som undersöker hållbar avfallshantering med sensorer, hur människor agerar med robotar i hemmet, byggnadsintegrerade solceller och mer sociala tvättstugor så inser man hur otroligt mycket kunskap som genereras här.

– Det här kommer verkligen att vara ett starkt bidrag till ett mer hållbart boende och en mer hållbar fastighetsbransch över huvud taget, men det har också potential att förflytta hur vi tänker kring vad ett hem och en bostad är, säger Pernilla Bonde.

Pernilla Bonde, vd för HSB ­Riksförbund.
Pernilla Bonde, vd för HSB ­Riksförbund.

Och det är ingen slump att det är just HSB som har vågat utveckla det här levande forskningslabbet.

– Vi är underifrånstyrda och tror på lokalt, agilt agerande. Idéer och initiativ får flöda ganska fritt i vår organisation, och i det här fallet var det en lokal eldsjäl i Göteborg som hade en idé, och i HSB fanns modet, viljan och vanan att satsa på sådana idéer. Dessutom är HSB en organisation där lönsamhet är viktigt men som framförallt styrs av viljan att skapa värde för medlemmarna. Idén är att återinvestera vinsten för att hela tiden vara en innovativ, nytänkande samhällsbyggare, det är ett naturligt sätt för HSB att jobba.

Vågar tro på människors idéer

– Men kunskap som inte omsätts gör ingen större nytta. Därför har HSB också satsat på att hitta sätt att föra ut forskningsresultaten från HSB Living Lab i organisationen, säger Pernilla Bonde.

– Bland annat håller vi precis på att sätta upp ett nätverk av lokala ambassa­dörer. De har som särskilt uppdrag att säkerställa att kunskaperna går ut i hela ­landet. Vi har också flera piloter igång där forskningsresultat från HSB Living Lag testas ute i vanliga bostadsrättsföreningar. Allt är verkligen möjligt om man bara vågar tro på människors idéer.

Läs mer om framtidens hållbara boende 

 

Mer från HSB

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med HSB och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?