Annons

Assas succé-vd: Så undviker jag skandaler

Han blev ordförande i Sandvik efter turbulensen med Industrivärdens privatflygningar och jakter. I podden Förnuft & Känsla berättar Johan Molin, till vardags vd på Assa Abloy, hur han undviker liknande skandaler. 

Bild:Jack Mikrut

I 12 år har Johan Molin med stor framgång lett låsjätten Assa Abloy. Under hans tid har aktiekursen stigit över 300 procent till dagens börsvärde på 195 miljarder kronor. Att han haft sitt jobb betydligt längre än många andra svenska börs-vd:ar förklarar han med att han gillar sitt jobb och tycker att det är utvecklande.

"När jag kom hit trodde jag att det var 'tråkiga' lås, inom citationstecken, men ganska snabbt förstod jag att det här är en marknad under total omdaning, där det finns mycket spännande saker att utveckla."

När han började låg tonvikten på mekaniska lås. I dag är det stora utvecklingsområdet elektroniska lås, och vägen dit har gått via 170 förvärv och regelbundna så kallade strukturprogram.

Hans framgångar har också lett till att han fått andra förtroendeuppdrag i näringslivet. Till exempel är han sedan 2015 ordförande i Sandvik, ett uppdrag han fick i samband med den ledarrockad som skedde efter avslöjanden om privatflygningar och spektakulära jakter i storägarbolaget Industrivärden.

För att undvika att liknande skandaler ska blossa upp i de bolag han arbetar med anser Johan Molin att det som ledare är viktigt att föregå med gott exempel. 

"Jag flyger till exempel alltid economy så det är svårt att anklaga mig för att vara superlyxig, och när jag jobbar kvällar blir det inte heller några större restaurangnotor att klaga på. Det faller på sin egen orimlighet att man ska dricka vin och sedan gå och lägga sig, för då sover man dåligt."

På Assa Abloy har han också instiftat en pärm som ekonomiavdelningen sköter där vd:ns alla utgifter sätts in, så att anställda vet att det finns kontroll på utgifter var man än är i bolaget.


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?