Annons

Assa Abloy vill stoppa svartjobben i bygg: ”Bollen ligger hos Skanska och Peab”

Assa Abloy hoppas på att genom fingeravtrycksigenkänning revolutionera byggbranschen genom att eliminera id-fusk på byggarbetsplatser.

Det säger affärsutvecklaren Albin Rännar, känd från Aktiespararna, och hoppas nu på ordrar från byggjättar som Peab och Skanska.

Affärsutvecklaren Albin Rännar, känd från Aktiespararna.
Affärsutvecklaren Albin Rännar, känd från Aktiespararna.

Efter förvärvet av brittiska Biosite i februari i år, som Di rapporterade om, marknadsför nu Assa Abloy sin metod för biometrisk identifikation av byggarbetare på byggarbetsplatser i Sverige.

Engagerad som affärsutvecklare är Albin Rännar, känd på aktiemarknaden för sitt tidigare jobb som bolagsbevakningsansvarig i Aktiespararna – där han kritiserade just Assa Abloy för låsjättens bonussystem och att vd Johan Molin samtidigt var ordförande i Sandvik.

Sedan augusti i fjol är han affärsutvecklare i Assa Abloy, och på måndagen intervjuades han i Byggnads tidning Byggnadsarbetaren.

”Det här är en revolution”, säger han om användningen av en ny standard, ”PIV”, för att med fingeravtryck identifiera byggarbetare i stället som hittills med passerkort, som är lättare att fuska med.

Förra veckan aviserade Assa Abloy ett samarbete med ID06, den organisation som hanterar inpasseringen på svenska byggarbetsplatser – en kritisk fråga för att hindra svartjobb och fusk med identiteter hos de ofta utländska byggarbetare som befinner sig längst ned i entreprenörskedjan och utför jobb till kollektivavtalsvidriga löner.

”Nu ligger bollen hos Skanska, NCC och Peab och andra stora bolag, att de anammar det här. De vi har träffat hittills är väldigt positiva”, säger Albin Rännar till Byggnadsarbetaren som svar på när biometrin ska introduceras.

”Det är lite som när man införde elektricitet istället för att använda ångmaskiner. Det blir 100 procent helgjutet, helt bombsäkert”, säger han också.

Lösningar för byggarbetsplatser utgör ett eget affärsområde i Assa Abloy med en egen vd i Samuel Asarnoj. Affärsområdet är en del av divisionen Assa Abloy Global Solutions.


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?