1515
Annons

Assa Abloy har teknikköp på önskelistan

Inga nya rötägg i Kina, men arbetet fortgår med att förhindra att redovisningsbedrägerier sker igen. Det säger Assa Abloys vd Johan Molin till Di på kapitalmarknadsdagen där han upprepar de finansiella målen och lyfter en enorm marknad som öppnar upp sig i digitaliseringens spår.

Assa Abloys vd Johan Molin.
Assa Abloys vd Johan Molin.Bild:Jack Mikrut

En negativ korrigering av resultatet i Kina med 260 miljoner kronor utlöste i senaste kvartalsrapporten ett stort kursfall i låsjätten Assa Abloys aktie. Några fler friserade siffror har inte hittats men kapitlet kommer ta ett tag att stänga helt.

”Det är inte avslutat så till vida att vi sätter in kontroller för att säkerställa att det inte händer igen och de som har fått lämna ska ersättas. Sen går vi även till försäkringsbolaget för ersättning eftersom det är ett bedrägligt förfarande. Det är lite stök, det är tråkigt men det är inget stort drama”, säger Johan Molin.

Vad gäller tillväxten i Kina påpekar finanschefen Carolina Dybeck Happe att nedgången på 12 procent organiskt i tredje kvartalet var större än vad den skulle ha varit om inte jämförelsesiffran varit uppblåst.

”Justerat skulle den ligga på 7 procent och även i fjärde kvartalet kommer jämförelsesiffran att vara överskattad – då med omkring 100 miljoner kronor”, säger hon.

Koncernens tillväxtmål på 10 procent, varav hälften organisk och resten från förvärv, upprepades på nytt.

Hur ser förutsättningarna ut att nå målet 2017?
”Jag tror att världsekonomin fortsätter gå sidledes och att det är tufft på utvecklingsmarknaderna så det är ingen större förändring mot 2016 där vi tror på 2-4 i organiskt tillväxt. Förvärven är svåra att styra både när det gäller storlek och tajming. 5 procent är ett realistiskt mål men vissa år blir det högre, andra lägre”, säger Johan Molin.

Givet att Donald Trump genomför sina stora infrastruktursatsningar, hur mycket kan spilla över på er verksamhet?
”Det är för tidigt att säga. Vi är inte inom vägnät och järnvägar men det är ett eftersatt underhåll även i skolor och sjukhus och kommer det en uppgraderingskampanj där så är det positivt förstås.”

Ni aviserade precis ert tolfte företagsköp för året. Hur ser aptiten på fler köp ut?
”Det ser bra ut, pipelinen är full och det finns mycket aktivitet både när det kommer till tilläggsköp och geografiskt styrda köp men det blir också mer och mer att vi tittar på tekniksidan där våra virtualiserade produkter slår an ett stort efterfrågebehov. Det finns en stor marknad inom områden som certifikat, kryptering och autentisering där vi har system som börjar bli riktigt vassa och där vi gärna kompletterar med förvärv.”

”Vi bedömer att det är marknad på omkring 10 miljarder dollar som öppnar upp sig och som växer.”

Hur ser priserna ut på förvärvsobjekten?
”Det är en anledning att det inte haglar in förvärv. Vi vill inte gå upp för mycket i skuld och man måste tänka sig för innan man ger sig på att köpa till alltför höga multiplar, vi har klivit av flera affärer sista året där vi bedömt att multiplarna varit för höga i förhållande till vad man kan förvänta sig händer om man tittar 13-14 år framåt.”


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?