Assa Abloy har teknikköp på önskelistan

Inga nya rötägg i Kina, men arbetet fortgår med att förhindra att redovisningsbedrägerier sker igen. Det säger Assa Abloys vd Johan Molin till Di på kapitalmarknadsdagen där han upprepar de finansiella målen och lyfter en enorm marknad som öppnar upp sig i digitaliseringens spår.

Assa Abloys vd Johan Molin.
Assa Abloys vd Johan Molin.Bild:Jack Mikrut

En negativ korrigering av resultatet i Kina med 260 miljoner kronor utlöste i senaste kvartalsrapporten ett stort kursfall i låsjätten Assa Abloys aktie. Några fler friserade siffror har inte hittats men kapitlet kommer ta ett tag att stänga helt.

”Det är inte avslutat så till vida att vi sätter in kontroller för att säkerställa att det inte händer igen och de som har fått lämna ska ersättas. Sen går vi även till försäkringsbolaget för ersättning eftersom det är ett bedrägligt förfarande. Det är lite stök, det är tråkigt men det är inget stort drama”, säger Johan Molin.

Vad gäller tillväxten i Kina påpekar finanschefen Carolina Dybeck Happe att nedgången på 12 procent organiskt i tredje kvartalet var större än vad den skulle ha varit om inte jämförelsesiffran varit uppblåst.

”Justerat skulle den ligga på 7 procent och även i fjärde kvartalet kommer jämförelsesiffran att vara överskattad – då med omkring 100 miljoner kronor”, säger hon.

Koncernens tillväxtmål på 10 procent, varav hälften organisk och resten från förvärv, upprepades på nytt.

Hur ser förutsättningarna ut att nå målet 2017?
”Jag tror att världsekonomin fortsätter gå sidledes och att det är tufft på utvecklingsmarknaderna så det är ingen större förändring mot 2016 där vi tror på 2-4 i organiskt tillväxt. Förvärven är svåra att styra både när det gäller storlek och tajming. 5 procent är ett realistiskt mål men vissa år blir det högre, andra lägre”, säger Johan Molin.

Givet att Donald Trump genomför sina stora infrastruktursatsningar, hur mycket kan spilla över på er verksamhet?
”Det är för tidigt att säga. Vi är inte inom vägnät och järnvägar men det är ett eftersatt underhåll även i skolor och sjukhus och kommer det en uppgraderingskampanj där så är det positivt förstås.”

Ni aviserade precis ert tolfte företagsköp för året. Hur ser aptiten på fler köp ut?
”Det ser bra ut, pipelinen är full och det finns mycket aktivitet både när det kommer till tilläggsköp och geografiskt styrda köp men det blir också mer och mer att vi tittar på tekniksidan där våra virtualiserade produkter slår an ett stort efterfrågebehov. Det finns en stor marknad inom områden som certifikat, kryptering och autentisering där vi har system som börjar bli riktigt vassa och där vi gärna kompletterar med förvärv.”

”Vi bedömer att det är marknad på omkring 10 miljarder dollar som öppnar upp sig och som växer.”

Hur ser priserna ut på förvärvsobjekten?
”Det är en anledning att det inte haglar in förvärv. Vi vill inte gå upp för mycket i skuld och man måste tänka sig för innan man ger sig på att köpa till alltför höga multiplar, vi har klivit av flera affärer sista året där vi bedömt att multiplarna varit för höga i förhållande till vad man kan förvänta sig händer om man tittar 13-14 år framåt.”


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från ScriveAnnons

”Scrive är en viktig pusselbit i att skapa en trygg uthyrning för våra kunder”

Bedrägerier kopplat till bostadsuthyrning inleds ofta på Internet.

Scrives e-signeringstjänst kan minska risken för att man ska bli lurad.

– Vi jobbar löpande för att minimera oseriösa aktörer på våra marknadsplatser, säger Stephanie Olsen, Customer experience manager på Qasa.

Få alla viktiga avtal signerade snabbt och pålitligt 

Marknadsplatser som hanterar uthyrning av bostäder har en ökad risk för närvaro av bedragare – det var en av anledningarna till Qasa grundades 2014. Företaget ville skapa en trygg marknadsplats för båda parter, och samtidigt jämna ut maktbalansen mellan hyresvärd och hyresgäst.

Qasa har tagit fram en helhetslösning där företaget hanterar deposition och hyresbetalningar, och där det elektroniskt signerade hyresavtalet via Scrive ökar säkerheten.

– I vår tjänst Hyrespaketet (även känt som Trygg uthyrning) ingår bland annat digital signering av hyresavtalet, vilket gör att våra kunder slipper oroa sig för att bli lurade då alla transaktioner går via Qasa, säger Stephanie Olsen.

Qasa har sedan starten 2014 använt sig av Scrives tjänster.

– På den tiden var det inte lika vanligt med elektronisk signering som det är idag. Vi var ute efter att skapa en modern och effektiv process rakt igenom och valde därför att skapa ett digitalt avtal med enkel signering.

Med Scrive garanteras säkerheten

När Qasa vände sig till Scrive stod det snabbt klart att Scrives eID-hub (företagets produkt för att tillhandahålla id-verifiering och autentisering via exempelvis BankID i Sverige eller NemID i Danmark) var den rätta produkten. 

Genom eID-hubben har Qasa möjlighet att använda sig av flera olika eID:n för att öka tryggheten i varje transaktion. 

– Trygghet och säkerhet är vårt huvudfokus, och då blir verifieringen ett självklart led i det. Vi vill inte tumma på säkerheten bara för att vi är digitala, snarare tvärtom. Scrive har hjälpt oss med BankID-verifiering av annonsörer på Blocket bostad, och med elektronisk signering av hyresavtal sedan vår start. 

Enligt Stephanie är det digitala kontraktverktyget ”otroligt smidigt”.

– Avtalet är framtaget av jurister och säkerställer därför schysta villkor för båda parter, sen kan hyresvärden specificera vissa detaljer vid behov i verktyget på hemsidan. När hyresvärden känner sig redo skickar hen enkelt avtalet för signering med ett knapptryck. När båda parter har BankID-signerat hyresavtalet finns det alltid tillgängligt på vår plattform för båda att se.

Qasa måste följa penningtvättslagen, vilket innebär att de behöver säkerställa att hyresvärden som mottar hyresutbetalningen är den som den utger sig för att vara. 

– Elektronisk signering är ett sätt för oss att säkerställa det, avslutar Stephanie.

Med Scrive tar ditt företag klivet in i en digital framtid – läs mer här 

Fakta: Scrive

✓ Scrive grundades 2010 och blev snabbt marknadsledare i Norden inom elektroniska signeringslösningar. 

✓ Företaget är, med kunder i över 30 länder, känd som en innovatör inom arbetsflödesautomation som kräver elektronisk signering och digital identitetautentisering.

✓ Varje månad hanterar Scrive drygt två miljoner signerade dokument.

✓ Företaget växer snabbt med kunder i vitt skilda branscher. Exempelvis signeras de flesta telekomavtal och nästan alla bilfinansieringsaffärer i dag elektroniskt.

Mer från Scrive

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Scrive och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?