1515

Assa Abloy: Börjar komma i kapp nordamerikansk prishöjning

Låsbolaget Assa Abloy har under året sett en press från stigande råmaterialpriser. Två delar av Assas verksamhet är speciellt berörda av de stigande priserna. 

Den ena är regionen Asia Pacific och mer specifikt Kina, där marknaden krymper och det är svårt att få igenom kompensation i form av högre priser. Den andra delen som är speciellt känsliga för höjda råmaterialpriser är dörrsidan i Nordamerika.

I Nordamerika har dock Assa Abloy höjt priserna flera gånger för att kompensera sig för de höjda råmaterialkostnaderna.

"Vi tror att vi under andra halvåret kommer att få kompensation för de råvaruprishöjningar som har varit. Det går inte att höja upp till 40 procent på en gång utan det måste ske i omgångar. Vi börjar komma ikapp nu och tror att vi under andra kvartalet kommer att stänga gapet. Det betyder kanske inte att vi får full kompensation, men att när vi går ur året kommer att ha full kompensation", säger Assa Abloys vd Johan Molin till Nyhetsbyrån Direkt.

Svårigheten med att höja priserna i Kina beror på prispress när aktörer försöker tillskansa sig volymer på den krympande marknaden genom att locka med lägre priser.

Redan 2012 uppger Johan Molin att han förutspådde en volymnedgång på den kinesiska marknaden med 40 procent. Hittills bedömer han att nedgången i nuläget kan summeras till 25 procent.

"Det var min gissning 2012 och den ser ut att infrias tyvärr", säger Johan Molin. "Kina spenderade en enorm andel av sin tillväxt i byggnation utav olika typer av infrastruktur, däribland byggnader. Det var inte långsiktigt hållbart och det är det som vi ser nu att vi får en korrigering ner till en marknadstillväxtnivå", fortsätter Johan Molin.

Sannolikt kommer inte Kina visa någon positiv tillväxt för innevarande år, bedömer Johan Molin.

För hela koncernens organiska tillväxt 2017 förväntar sig Assa-chefen fortsatt en ökning på mellan 2-4 procent. Liksom vid rapporten för det första kvartalet är Johan Molin försiktigt optimistisk om att utfallet kommer att hamna i den övre delen av intervallet.

Assa-koncernens finansiella mål innefattar en 10 procents tillväxt, fördelat på lika stora delar genom förvärv som organiskt.

På förvärvsidan är Assa "fortfarande försiktiga" sade Johan Molin under konferensen samtidigt uppgav han att Assa inte kommer backa undan om de ser rätt tillgångar.

Assa Abloy har som ett historiskt genomsnitt legat på omkring 15 förvärv per år.

"Vi ligger på 12 nu vid halvåret och då kan man gissa att det blir några fler i år än snittet", säger Johan Molin.

Karaktäristiskt för årets genomförda förvärv är att de har varit av mindre storlek. Det har bidragit till att målet om en 5 procents förvärvad tillväxt inte kunnat nås.

Johan Molin betonar dock att de finansiella målen ska ses över en konjunkturcykel.

"Målet är över en affärscykel och det räcker med att vi köper ett bolag av större natur för att täcka för flera år. Det är inget märkvärdigt", säger Johan Molin.

Vid köpet av Crawford från Cardo under 2010-2011 hade Assa en klart högre tillväxt än målet.

"Då hade vi 17 procents tillväxt och det räcker för flera år. Om jag tittar de sista tio åren har vi vuxit närmare nio procent år efter år. Det finns ingen anledning att känna sig stressad av den här situationen. Jag tror det kommer bättre tillfällen och då behöver man inte stressa", säger Johan Molin.

På kostnadssidan arbetar Assa med besparing och under presskonferensen sade bolagets finanschef Carolina Dybeck Happe att bolaget räknar med besparingar på 300 miljoner kronor för helåret 2017, 250 miljoner kronor för 2018 och någonstans mellan 100 till 150 miljoner kronor hänförligt till 2019.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?