1515
Annons

Åskovädret orsakar elavbrott och trafikproblem

Häftiga skyfall och blixtnedslag ställer till problem på flera håll i landet. Tusentals hushåll i Östergötland är utan el och i Småland har räddningstjänsten fått rycka ut när vägar och källare svämmat över och hus träffats av blixten.

Även järnvägstrafiken har påverkats av åskovädret.

Foto:TT

I Östergötland var drygt 2 000 hushåll strömlösa på söndagseftermiddagen. Även i Jönköpings och Kalmars län har elen slagits ut hos hundratals hushåll i spåren av åskovädret.

”Det började redan i morse i västra Sverige och har sedan gått över Småland och nu är det i Östergötland som det är mest”, säger Ivan Loftrup-Ericson på Eons pressjour till TT vid 16-tiden.

På Eons driftcentral följer man SMHI:s rapportering i realtid och försöker åtgärda avbrotten så fort som möjligt. I många fall, som i Östergötland, har elen kunnat kopplas på utan att man har behövt skicka ut operatörer.

”Vi försöker koppla om så fort vi kan för kunderna. Även om man inte hittar brottet så kan vi ofta koppla om.”

I Jönköpings län hade räddningstjänsten ett 20-tal ärenden orsakade av regnet och åskan under söndagen, skriver Jönköpings-Posten. Vägar har svämmat över, källare vattenfyllts och några villor har träffats av blixten, men utan att någon riktig brand utvecklats.

I Västerås fastnade tre bilar sedan en tunnel under järnvägen svämmat över, skriver Vestmanlands Läns Tidningar.

Det rapporteras också om störningar i tågtrafiken på grund av ovädret.

”Vi har haft problem med åskovädret över Småland. Det har varit lite förseningar och en del inställda avgångar på grund av flera signalfel till följd av åskan mellan Nässjö, Värnamo och Jönköping”, säger Magnus Löfgren, presstalesperson på Trafikverket.

I Norrköping slog åskan ut isaggregatet till Himmelstalundshallen och stoppade all verksamhet under söndagen, skriver Norrköpings Tidningar.

Riksåklagare sågar Lundinadvokaters miljonkrav

Över 90 miljoner kronor vill Lundintoppen Alex Schneiters tre advokater ha i ersättning för sitt arbete med krigsbrottsutredningen mot honom.

Ett rejält saltat arvode – där kostnadsräkningen dessutom är oklar kring vad försvararna egentligen vill ha betalt för, enligt en starkt kritisk riksåklagare.

Den över ett årtionde långa utredningen mot Lundin Oils tidigare vd Alex Schneiter och styrelseordförande Ian Lundin om medhjälp till grovt folkrättsbrott i södra Sudan har lett till en rejäl rad juridiska turer.

Nu är det dags för ännu en, som rör notan för Schneiters tre privata försvarare – advokaterna Per E Samuelson, Johan Rainer och Olle Kullinger – samt ersättning för det som kallas ”utlägg och bevisning”.

Åtalet mot Schneiter har blivit en fråga för Högsta domstolen, och dit har den förre Lundin-vd:n nyligen lämnat in ett underlag om hur mycket ersättning han anser sig ha rätt att få från staten, för bland annat advokatkostnaderna. Sammanlagt rör det sig om drygt 94 miljoner kronor, varav 91 miljoner utgörs av advokatarvodet. 

Under onsdagen lämnade riksåklagare (RÅ) Petra Lundh in ett yttrande över detta, och bakom ”juridiskan” rör det sig på ren svenska om en redig känga mot försvaret.

RÅ konstaterar att det försvararna begär motsvarar en timkostnad på i snitt 4 000 kronor, vilket är nästan tre gånger så mycket som offentliga försvarare normalt får. Hon skriver samtidigt att det försvararna haft att göra utgör ”sedvanliga försvararuppgifter i en omfattande förundersökning” men noterar att det sätt de jobbat på varit ”påfallande resurskrävande” sett till vad advokaterna faktiskt haft att göra.

Som exempel nämner Lundh att Schneiter vid förhören alltid haft minst två svenska försvarare med sig, och att olika skrivelser som arbetats fram varit mer omfattande än vad som hade behövts.

”Försvararna har alltså, redan utifrån det som går att granska, överarbetat målet”, skriver RÅ. 

Hon ifrågasätter också att försvaret anlitat olika sakkunniga som skrivit expertutlåtanden för höga kostnader. Exempelvis nämns ett 23-sidigt yttrande från en professor, som utslaget per sida kostat 17 000 kronor. Behovet av olika expertutlåtanden rimmar dessutom illa med advokaternas argument om att fallet krävt särskilt kvalificerade försvarare, konstaterar RÅ.

Slutligen pekar Petra Lundh även på brister i advokaternas kostnadsräkning. RÅ beskriver hur flera månaders arbete kan redovisas övergripande och kortfattat, med beskrivningar som ”ett stort antal egna utredningsåtgärder” eller ”flertalet genomgångar”.

”Sammanfattningsvis är det min uppfattning att kostnadsräkningen är alltför bristfällig för att läggas till grund för ett beslut om ersättning av allmänna medel men att det, såvitt det går att granska, står klart att ersättningsanspråket vida överstiger det som varit skäligen motiverat för att Schneiter skulle kunna ta tillvara sin rätt”, skriver hon.

Advokat Olle Kullinger säger till TT att de kostnader som fakturerats är skäliga.

”Skälet till att kostnaderna är så omfattande beror inte på vår klient eller på oss utan på att åklagaren drivit en utredning i snart 13 år som varit långsam och vidlyftig. Det är självklart att ingen hade velat att de här kostnaderna skulle uppkomma”, säger Olle Kullinger.

Advokat John Rainer skriver till TT att han hänvisar till Olle Kullingers kommentar vilken han skriver att han också står bakom.

TT har även sökt Per E Samuelson för en kommentar.

Både Alex Schneiter och Ian Lundin nekar till brott.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera