1515

Åskovädret orsakar elavbrott och trafikproblem

Häftiga skyfall och blixtnedslag ställer till problem på flera håll i landet. Tusentals hushåll i Östergötland är utan el och i Småland har räddningstjänsten fått rycka ut när vägar och källare svämmat över och hus träffats av blixten.

Även järnvägstrafiken har påverkats av åskovädret.

Foto:TT

I Östergötland var drygt 2 000 hushåll strömlösa på söndagseftermiddagen. Även i Jönköpings och Kalmars län har elen slagits ut hos hundratals hushåll i spåren av åskovädret.

”Det började redan i morse i västra Sverige och har sedan gått över Småland och nu är det i Östergötland som det är mest”, säger Ivan Loftrup-Ericson på Eons pressjour till TT vid 16-tiden.

På Eons driftcentral följer man SMHI:s rapportering i realtid och försöker åtgärda avbrotten så fort som möjligt. I många fall, som i Östergötland, har elen kunnat kopplas på utan att man har behövt skicka ut operatörer.

”Vi försöker koppla om så fort vi kan för kunderna. Även om man inte hittar brottet så kan vi ofta koppla om.”

I Jönköpings län hade räddningstjänsten ett 20-tal ärenden orsakade av regnet och åskan under söndagen, skriver Jönköpings-Posten. Vägar har svämmat över, källare vattenfyllts och några villor har träffats av blixten, men utan att någon riktig brand utvecklats.

I Västerås fastnade tre bilar sedan en tunnel under järnvägen svämmat över, skriver Vestmanlands Läns Tidningar.

Det rapporteras också om störningar i tågtrafiken på grund av ovädret.

”Vi har haft problem med åskovädret över Småland. Det har varit lite förseningar och en del inställda avgångar på grund av flera signalfel till följd av åskan mellan Nässjö, Värnamo och Jönköping”, säger Magnus Löfgren, presstalesperson på Trafikverket.

I Norrköping slog åskan ut isaggregatet till Himmelstalundshallen och stoppade all verksamhet under söndagen, skriver Norrköpings Tidningar.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?