Annons

Asienbörserna: Dyster stämning

Asienbörserna vände överlag nedåt inför stängning på fredagen. Senare under fredagen väntas dollarn darra inför flera tal från centralbanken Fed. I Sverige kommer facit för svenskarnas köplust i juli.

Bild:TT

Flertalet ledande Asienbörser handlades på minus under fredagens morgon.

I Japan handlades Tokyobörsens index NIKKEI225 handlades 0,6 procent ned. Även Shanghaibörsen och Sydkoreas Kospi var försiktigt ned med 0,2 respektive 0,1 procent under fredagsmorgonen.

Hong Kong gick mot strömmen. Hang Seng-index 0,6 procent.

På Wall Street stängde USA-index S&P500 oförändrad och teknikbörsen Nasdaq 0,1 procent upp på torsdagen. Fastigheter och hälsovård hörde till vinnarna medan finans och telekom låg klart i botten. Oro för vad stormen Irma kan ställa till med i Florida, och då särskilt i Miami-området, tyngde finanssektorn. Bank Of America, Citigroup och JP Morgan sjönk alla nästan 2 procent.

På Koreafronten upprepade USA:s president Donald Trump på torsdagskvällen att militära åtgärder inte är hans första hands-alternativ men att det inte kunde utesluts.

Tre saker att hålla koll på i dag:

Fed styr dollarn
Den amerikanska centralbankens ledamöter är aktiva under fredagen med att hålla tal. Å ena sidan går ekonomin som ett schweiziskt tåg, å andra sidan är inflationstrycket begränsat. Minsta tecken på snar räntehöjning lyfter den svaga dollarn.

Svagt pund underlättar
Under fredagen presenteras brittiska industriproduktionssiffror som väntas lyfta efter en svag vår. Brexithotet har balanserats av det svagare pundet som gjort livet lättare för exportbolagen. Dagens statistik spelar i den bemärkelsen ingen roll. Hotet kvarstår.

Konsumenten tvekar
Den svenska konsumtionen är okej, men med tanke på minusräntan, högre huspriser och fallande arbetslöshet borde den vara ännu högre. Hur gick det under sommaren? Svar från SCB under fredagen när julisiffrorna offentliggörs.

Fredagens agenda för marknaden:

Börsstatistik
Ica: publicerar månadsförsäljning i Sverige för augusti kl 8.45

Emissioner
Eniro: förlängd anmälningstid i nyemission avslutas

Makrostatistik
Japan: BNP (def) 2kv kl 1.50

Svensk Handel Stil: Stilindex kl 6.00

Tyskland: handels-, bytesbalans juli kl 8.00

Frankrike: industriproduktion kl 8.45

SCB: hushållskonsumtion juli kl 9.30

SCB: produktion närings-livet kl 9.30

Storbritannien: industriproduktion kl 10.30

Storbritannien: NIESR BNP-estimat augusti kl 14.00

Kina: handelsbalans augusti

Centralbanker

Fed: William Dudley talar kl 1.00

Fed: Raphael Bostic talar kl 2.30

BOE: inflationsförväntningar kl 10.30

Fed: Patrick Harker talar kl 14.45

Riksbanken: annonserar köpauktion statsobligationer kl 16.20


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?