Asienbörser: Toshiba rasar i Tokyo

Börsindexen i Asien rörde sig kring nollan under en relativt tunn omsättning på tisdagen då handeln på många marknader drog i gång igen efter långhelgen.

Tokyobörsens Nikkei var oförändrat efter att på måndagen ha backat något.

"I Asien blir det sannolikt en andra dag med blandad utveckling i brist på ledande indikatorer. Japan kan ändå uppleva visst stöd med tanke på att dollarn stiger mot yenen", säger Jingyi Pan, marknadsstrateg vid IG Asia, enligt Bloomberg News.

Elektronikbolaget Toshiba rasade med som mest 16 procent efter uppgifter om att bolaget kan komma att göra en nedskrivning på så mycket som 500 miljarder yen, motsvarande 4,3 miljarder dollar, i sin amerikanska kärnkraftsverksamhet. Förlusterna ska vara relaterade till oenighet kring värdet av Toshibas förvärv av Chicago Bridge & Irons dotterbolag.

Även andra elektronikbolag tyngdes. Canon backade 0,4 procent och Panasonic gick ned 0,7 procent.

Papperstillverkarna var också under press i Tokyo. Nomura Securities påpekar i en analys att den svagare yenen sannolikt kommer att tynga resultaten i sektorn.

Indiska Sensex Index visade en viss återhämtning på tisdagen. På måndagen sjönk Sensex med 1,1 procent efter att landets premiärminister Narendra Modi flaggat för höjda skatter på aktievinster.

Marknadstemperatur klockan 07:30

kl 7:00 kl 7:30 kl 12:35 Sedan
31/12
MSCI Asia Apex 50 +0,0% -0,1% - +6,3%
Nikkei 225 +0,0% +0,0% - +1,9%
Hongkong Hang Seng STÄNGT STÄNGT - -1,5%
Kinas Shanghai Comp -0,1% -0,2% - -11,9%
Kinas Shenzhen Comp +0,2% +0,1% - -14,2%
Taiwan Taiex +0,0% +0,0% - +9,2%
Sydkorea Kospi +0,2% +0,3% - +4,2%
Indien BSE Sensex 30 +0,5% +0,5% - -0,7%
Singapore Straits +0,0% +0,1% - -0,3%
Australia S&P/ASX200 STÄNGT STÄNGT - +6,3%Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Euro AccidentAnnons

Ohälsa – påtaglig risk för företag

Långtidsfrånvarande medarbetare är en påtaglig hållbarhetsrisk för de flesta företag. Därför erbjuder försäkringsbolaget Euro Accident även ett rehabiliteringsstöd i sin företagsbetalda sjukförsäkring. Ett stöd som hjälper åtta av tio att kunna fortsätta arbeta.

Hållbarhetsfrågan med sociala, miljömässiga och ekonomiska aspekter spelar en allt större roll för företag. Därmed har det också blivit viktigt för företag att förstå, identifiera och hantera sådana risker, vid sidan om till exempel affärsrisker och finansiella risker.

En av de viktigaste, men ofta förbisedda, hållbarhetsfrågorna handlar om hållbara medarbetare, alltså de egna medarbetarnas hälsa och välmående. Förutom de mänskliga sidorna så är kostnaderna för ohälsa höga i form av ökad sjukfrånvaro, högre personalomsättning och lägre produktivitet.

En modern sjukförsäkring

Att en medarbetare blir långtidsfrånvarande är emellertid en risk som du till viss del kan försäkra dig mot. Några som erbjuder en sådan försäkring är försäkringsbolaget Euro Accident Livförsäkring.

- Risken för sjukskrivning är högst påtaglig i dagens arbetsliv med många som blir långtidssjuka av stress och utmattning. Därför har vi skapat en modern sjukförsäkring som är bra både för medarbetaren som är försäkrad och för arbetsgivaren som betalar försäkringen, säger Jörgen Örnebrand, produktchef Tjänstepension, på Euro Accident Livförsäkring AB.

Vid risk för sjukskrivning

Förutom den ekonomiska ersättningen vid långtidsfrånvaro så ingår även ett rehabiliteringsstöd i Euro Accidents försäkring.

Rehabiliteringsstödet kan aktiveras redan vid första tecken på att en medarbetare riskerar att bli långtidssjukskriven eller för att hjälpa medarbetare att komma tillbaka i arbete igen. Efter en webbanmälan från närmaste chef samordnar en av Euro Accidents egna rehabiliteringskoordinatorer hela ärendet och ser till att rätt insatser kopplas in.

Goda chanser att hjälpa

Åtta av tio försäkrade som kommer in i Euro Accidents rehabiliteringsprocess genom sin sjukförsäkring blir inte långtidsfrånvarande.

- Om vi bara får möjlighet att starta processen tidigt så har vi en bra chans att komma in med rätt åtgärder innan det går för långt, säger Jörgen Örnebrand.

Det är inte alltid som rehabiliteringsstödet i försäkringen behöver aktiveras. Ibland kan det räcka långt med att medarbetaren själv tar ett eller flera samtal med psykolog, ekonom, jurist, ergonom eller hälsocoach genom samtalsstödet som också är en del av försäkringen.

- Samtalsstödet kan ge rådgivning och hjälp att komma vidare oavsett om det gäller privata eller arbetsrelaterade frågor. Det viktiga är att ta hjälp innan små problem växer sig stora, säger Jörgen Örnebrand.

Helförsäkring för trygga och friska medarbetare

Det här ingår i Euro Accidents Sjukförsäkring PlanSjuk som tecknas av företag för deras medarbetare:

- Samtalsstöd av psykolog, ekonom, jurist, ergonom och hälsocoach

- Chefs- och HR-stöd

- Rehabiliteringsstöd

- Ekonomisk ersättning för inkomstbortfall

Läs mer om Sjukförsäkring PlanSjuk  

Läs mer om Euro Accident

 

Mer från Euro Accident

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Euro Accident och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?