Annons

Asienbörser: Tokyo-rally med H&M-rival i spetsen

Japanbörsen steg kraftigt på måndagen efter att Asienbörserna under förra veckan hade sin bästa vecka sedan september 2016, visserligen efter tidigare kraftiga nedgångar. Kinabörserna höll nyårsstängt, och även i USA väntar en handelsfri dag på grund av "President's Day".

På makronivå planade yenen ut kring 15-årshögsta efter tidigare förstärkningar i februari, men färsk statistik om högre japansk exportökning än väntat under januari.

Sektorvis steg råvaru- och fastighetsbolag mest, omkring 2,7 procent, medan sällanköpsvaror och it gick sämre än index men avancerade drygt 1 procent.

"Det är något av ett lättnadsrally", sade Takashi Hiroki, chefsstrateg vid Monex Securities i Tokyo, till Marketwatch.

Nyhetssajten beskriver hur börsuppgångarna i Asien är den senaste indikationen på bättre stämning på världens börser efter att rädsla för stigande inflation utlöste en korrektion tidigare i februari.

Främsta draglok i Tokyo var indextunga H&M-konkurrenten Fast Retailing, vars senast kommunicerade nyhet är från den 14 februari och avser planer på att öppna en Uniqlobutik i centrala Amsterdam - i linje med tidigare aviserade planer avseende Stockholm - till hösten. Nederländerna är H&M:s nionde största marknad och Sverige nummer sex.

Hongkongbörsen öppnar igen på tisdag och Kinabörserna på torsdag.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?