1515

Asienbörser: Blandad utveckling efter nya handelskrigsuppgifter

De asiatiska aktiemarknaderna inledde veckan med blandade siffror i spåren av uppgifter om nya begränsningar för kinesiska investeringar i USA. 

Asienbörserna inledde den nya handelsveckan med småsura miner och strax efter att klockan passerat sex svensk tid var Tokyobörsens Nikkei 225-index ner 0,4 procent medan Hongkongbörsens Hang Seng-index backar 0,4 procent. 

Börsen i Seoul har tappat 0,3 procent och i Taipei har börsen gått ned 0,8 procent.

På de kinesiska fastlandsbörserna var stämningen dock något muntrare och Shanghaibörsens kompositindex är i skrivande stund upp 0,2 procent medan den tekniktunga Shenzhenbörsen är upp 0,7 procent. 

Kinas centralbank, PBOC, uppgav på söndagen att man kommer sänka reservkraven för fem statliga samt tolv kommersiella banker med 0,5 procentenheter från och med den 7 juli. 

På handelskrigsfronten rapporterar The Wall Street Journal, med hänvisning till källor, att USA:s president Donald Trump i slutet av veckan väntas presentera två nya initiativ för att stoppa många kinesiska företag från att investera i amerikanska teknikföretag samt blockera teknikexport till Kina. 

Dels uppges det amerikanska handelsdepartementet arbeta på regler som ska blockera företag med minst 25 procents kinesisk ägarandel från att köpa bolag med "industriellt betydande teknologi". Samtidigt uppges handelsdepartementet tillsammans med det nationella säkerhetsrådet arbeta på regler för stärkt exportkontroll för att förhindra tekniköverföring. 


Innehåll från OffertwayAnnons

Ta tillfället i akt och se över avtalen under semestern

Sommarens lägre tempo är ett bra tillfälle att i lugn och ro fundera över företagets framtid. Vad kan ni göra smartare och var finns pengar att spara? Varför inte passa på att titta över bolagets abonnemangsavtal för telefoni och it? Här finns mycket att vinna. 

Offertway tipsar om hur du kan gå tillväga. 

Läs mer om vägen till rätt avtal 

– Att förhandla företagsavtal för kommunikationstjänster kan vara krävande. Det tar tid att ringa runt och du måste ha helst också vara en duktig förhandlare. Det ville vi ändra på för att göra marknaden mer rättvis, säger Mathias Winberg.  

Tillsammans med kollegan Jonas Lundqvist grundande han Offertway. Det är en oberoende digital tjänst som gör det lättare för företag att jämföra priser och villkor på offerter för företagstjänster som telefoni, växel, bredband, digitala tjänster och körjournaler.  

Stora besparingar

De har försökt att göra tjänsten så enkelt som möjligt.

 – Du fyller bara i ett digitalt formulär och svarar på några frågor om verksamhetens abonnemangsbehov. Det tar bara någon minut. Inom 48 timmar får du offerter från upp till fyra utvalda återförsäljare och kan gå igenom dem i lugn och ro, säger Mathias Winberg.  

– Det är helt upp till dig om du vill gå vidare med någon av dessa, det är inget krav. Men kostnadsbesparingen är oftast påtaglig – upp till 40 procent – så de allra flesta vill det. När du sedan kommer tillbaka från semester går det snabbt att få det nya avtalet och besparingen på plats, vilket ger en skön start på hösten. 

Jonas Lundqvist och Mathias Winberg, grundare av Offertway.
Jonas Lundqvist och Mathias Winberg, grundare av Offertway.

Stora skillnader i avtalen 

Innan Mathias Winberg och Jonas Lundqvist startade Offertway gjorde de en undersökning där de studerade 100 företag och deras telefonikostnader och behov. Den visade sig att det skilde i snitt över 40 procent i månadskostnader för företagsabonnemang med exakt samma innehåll – hos en och samma operatör. 

De hittade inte heller något tydligt samband mellan företagssegment och kostnader.  Oavsett företagets storlek upplevde företagen också att det var krångligt att komma i kontakt med mobiloperatören och få kontroll på sina avtal. 

– Det bekräftade att vi var på rätt spår. Att göra förarbetet på egen hand tar lång tid och är svårt. De företag de pratade med tyckte även att det var knepigt att hitta rätt bland återförsäljare, säger Jonas Lundqvist.

– Men genom att använda vår tjänst blir allt det lättare. Du kan inte bara sänka priset utan även förbättra villkoren och innehållet i tjänsten så att den blir rätt just för dig. Du knyter en lokal återförsäljare till dig och om problem uppstår får du den service och support som krävs.

Läs mer om vägen till rätt avtal 

 

Mer från Offertway

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Offertway och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?